Hlavní obsah

Praha 2 očekává z prodeje bytů miliardy

Právo, Petr Janiš

Privatizace bytů v Praze 2 se zasekla už dávno a toto téma hrálo důležitou roli před loňskými komunálními volbami. Necelý rok po nich prosadila koalice ODS, ČSSD a SZ spolu s opoziční TOP 09 nová pravidla. Lidé budou moci koupit „svůj“ byt se slevou až 35 procent, odhady však budou vycházet z ceny v čase a místě obvyklé pro neobsazený byt.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zastupitelé Prahy 2 v úterý schválili i seznam 126 domů, které se mají prodat, a to buď celé družstvům, nebo po bytech jednotlivým zájemcům. „Nebudeme nikomu vnucovat ten či onen způsob, lidé se sami rozhodnou,“ řekl starosta Jiří Paluska (ODS).

Sleva má být vázána na závazek, že lidé byt deset let neprodají dále, a na včasnou platbu.

Celkem jde o více než dva tisíce bytů, mnohé ovšem obývají jen senioři. V předchozích privatizačních vlnách se nikdy neprodávalo více než sto domů najednou, ceny ale byly výrazně nižší. Podle Palusky však už privatizaci jako nástroji ekonomické transformace odzvonilo. „Slovo privatizace pokládám už za anachronismus,“ uvedl starosta.

O podmínkách prodeje jednala koalice s opozičními Občany za spokojené bydlení (OSB) celé léto. OSB trvali na tom, aby znalecké posudky zohlednily, že obecní byty obývají lidé s dekretem na neurčito.

Vedení radnice argumentovalo novým zněním občanského zákoníku, který má začít platit 1. listopadu. Podle předsedy zastupitelů OSB Petra Hejny zákoník lidem jejich smlouvy na neurčito nesebere, změní se jen ustanovení, podle něhož oprávnění dědicové původního nájemníka získají dekret jen na dva roky.

Prodávat se budou jen velké byty

Praha 2 si chce ponechat také domy, v nichž jsou tzv. malometrážní byty, prodávají se tedy podle místostarosty Jana Pecha (ČSSD) jen byty velké. „Budeme tak moci realizovat svoji sociální politiku,“ řekl Právu Pech.

Podle Hejny však radnice pro sociální účely použila za posledních 3,5 roku jen 128 bytů.

„I kdyby se teď prodala polovina bytů, které městská část má, zbude jí těch malometrážních 1500,“ řekl Hejna.

Paluska odhadl, že zájem bude až o dvě třetiny nabízených bytů. Radnice by tak měla získat několik miliard korun, hodlá je uložit na zvláštní účet. Prodej domů a bytů začne výběrovými řízeními na advokátní kanceláře, které cenu nemovitostí odhadnou.

Ceny, z nichž by se vypočítávala sleva, by se prý mohly pohybovat kolem 40 tisíc korun za metr čtvereční. „Z naší ankety mezi nájemníky vyšlo, že při ceně nad 20 tisíc korun bude mít zájem méně než polovina, při ceně 25 tisíc korun za metr čtvereční jen 15 procent z nich,“ řekl Právu Hejna.

OSB hlasovali proti novým zásadám prodeje. Opoziční TOP 09 návrh podpořila s tím, že by se obecní byty neměly prodávat jejich nájemníkům pod cenou, ačkoli tomu tak v předchozích privatizačních vlnách bylo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám