Hlavní obsah

Péct cukroví můžete i na poslední chvíli, a přitom bez stresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční atmosféra už je cítit na každém kroku, pokud jste se ještě nepustili do pečení cukroví, máte opravdu nejvyšší čas. Když dodržíte pár jednoduchých pravidel, zvládnete to rychle, bez stresu a chaosu.

Foto: Tchibo

Do pečení cukroví zapojte i děti, budou mít skvělý zážitek.

Článek

Co by to bylo za Vánoce bez cukroví! Bez vůně koření a vanilky, která se při pečení line celým bytem. Jenže to chce čas, proto se určitě nebojte zapojit i ostatní členy rodiny, včetně dětí. Vždyť pečení cukroví je jednou z nejhezčích tradic.

Ze všeho nejdříve si promyslete, kolik druhů budete péct a v jakém množství. V úvahu vezměte i nyní již omezené časové možnosti. Pokud nestíháte, je lepší vybrat si třeba jen tři nejoblíbenější druhy, než abyste po kuchyni pobíhali ještě den před Štědrým večerem.

Máte rozhodnuto? Pak si vezměte k ruce recepty a sepište si podle nich seznam a množství všech surovin, které budete potřebovat. Ušetříte si tím spoustu času.

KVÍZ: Jak dobře znáte vánoční zvyky?

Vánoce

Co vám pečení usnadní

Nezapomeňte také na nachystání, případně pořízení pečicích pomůcek a potřeb, tedy plechů, různých vykrajovátek a vyklápěcích formiček. Samozřejmě můžete sáhnout po klasice z nerezu. Stále oblíbenější jsou však silikonové formičky, které vám práci hodně usnadní. Mají totiž nepřilnavý povrch, takže je nemusíte vymazávat. Díky pružnosti z nich cukroví po upečení snadno vyklopíte. Ještě rychlejší je práce s hromadnými formami, s nimiž najednou vytvoříte třeba 30 vanilkových rohlíčků, ořechů nebo tlapek (pracen).

Pamatujte také na pomůcky na zdobení cukroví. Hodit se budou zdobicí sáčky (jednorázové či na opakované použití), nástavce pro různé tvary. Populární jsou i zdobicí tužky, šablony či razítka na cukroví.

Usnadnit si můžete také přípravu těst a dalších surovin a ingrediencí. Tedy třeba umícháním krémů, pomletím ořechů, mandlí apod. Nejvíce toho zvládnou multifunkční kuchyňské roboty. Svůj úkol však splní také tyčový mixér či ruční elektrický šlehač.

Co lze ještě stihnout

Vše potřebuje svůj čas. Tak to je i s cukrovím. V těchto dnech ještě stihnete některé plněné druhy, jako jsou např. linecké cukroví, išlské dortíčky, ořechy, trubičky či košíčky. Pomalu můžete začít slepovat cukroví marmeládou a další cukroví např. polevami. V posledním týdnu před Vánocemi se pusťte do nepečeného cukroví a naplňte cukroví krémy (máslové, pudinkové).

Mnozí si také těžko představí Vánoce bez vánočky. Jestli už se vám ale omrzela, můžete zkusit upéct tradiční vánoční pečivo z jiných zemí. Třeba italské panettone, německou štolu či francouzské vánoční polínko, což je vlastně roláda plněná čokoládovým krémem.

Anketa

Máte už napečeno?
Ano, jistě.
12,6 %
To, co napéct šlo, už máme. Zbývá nějaké to zdobení.
11 %
Něco napečeno máme, něco ještě péct budeme.
42,6 %
Ne, chystáme se na to o víkendu.
23,5 %
Ne, a ani péct nebudeme.
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1594 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám