Hlavní obsah

Panelový byt získal po rekonstrukci nadstandardní a netradiční vzhled

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlet se dá různě. Pro někoho představuje ideální bydlení rodinný domek se zahradou, pro jiného velký byt v centru města. Velká část lidí se ale musí spokojit s bydlením v panelových domech na sídlištích. Řada z nich je přitom se svým bydlením vcelku spokojena a nemá žádný důvod ho měnit.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Článek

Bydlet v rodinném domku za městem, v nájemním bytě ve starším domě v historickém centru města, nebo naopak vlastnit byt v novostavbě na jeho okraji totiž s sebou nenese jen samé výhody. Také je třeba si uvědomit, že není panelák jako panelák a zdaleka ne každé sídliště vypadá jako pozůstatek z dob socialismu.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Kdy začít s rekonstrukcí?

Mnoho panelových bytů již svou proměnou prošlo, stále je však skoro polovina z nich, které na rekonstrukci teprve čekají. Kdy je vhodné s přestavbou začít? Hlavně v době, kdy nám akce co nejméně naruší chod domácnosti. Počítejme s tím, že se mohou vyskytnout nejrůznější nečekané práce navíc. Komplikace v podobě provedení nové elektroinstalace nebo odpadu, nebo za pochodu zjistíme, že podlahy dříve oddělených místností jsou v různé výšce, a mnohá další podobná překvapení. Počítejme raději předem s jistou časovou rezervou.

Každý byt má individuální možnosti

Každá rekonstrukce panelového bytu je zcela individuální záležitost, vložená investice se obvykle pohybuje okolo 500 tisíc korun. Často záleží na kvalitě materiálů a množství bouracích prací.

Dnes se obvykle při rekonstrukci přistupuje k oblíbenému tzv. otevřenému stylu - propojení kuchyňského a obývacího prostoru. Vnáší to do bytu hodně pozitiv, především prosvětlení místností, díky čemuž vypadají opticky větší. Toto spojení místností není ale automaticky vhodné do každého bytu. Když například nezbude místo pro pracovní kout nikde jinde než právě v prostoru kuchyně spojené s obývacím pokojem, máme smůlu. Při práci nás bude rušit jak hluk z odpočinkové části, tak i hluk přicházející z kuchyně.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Vděčné úložné prostory

Při rekonstrukci bychom neměli zapomenout na dostatek úložného prostoru. Máme-li malou předsíň, v níž nelze vytvořit samostatnou šatnu, zvolíme vestavěné skříně vyráběné na míru. S úspěchem je lze zakomponovat i do ložnice, dětského nebo obývacího pokoje. Praktické jsou sádrokartonové stropní podhledy. Mohou se do nich instalovat nové elektrické rozvody, zakryjí se jimi spoje mezi jednotlivými panely a slouží i jako tepelná izolace, takže dojde ke snížení nákladů za topení.

Každá rada dobrá

Rekonstrukce bytu si vyžádá stavební povolení tehdy, když se zasahuje do nosných konstrukcí objektu nebo se případnými úpravami změní jeho vnější vzhled. Budeme-li provádět menší stavební úpravy (vyzdívání bytového jádra nebo výměnu oken) vystačíme pouze s ohlašovací povinností u stavebního úřadu.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Vyrovnání podlah nivelizační stěrkou se nevyhneme při propojování obývacího pokoje a kuchyně. Po vybourání příček nemusí být podlaha v těchto místech ve stejné výšce. Cena za bourání příček je rozdílná, měla by se pohybovat od 4 do 7 tisíc korun. Cena jednoho čtverečního metru nové příčky (z pórobetonových tvárnic) včetně štukování je asi 500 až 900 korun.

Důležitá je příprava stěn před malováním. Barvu je nutné nanášet jen na suchý a čistý podklad. Stropy a stěny se musí nejdříve důkladně očistit. Když se barva někde olupuje nebo je poškozená, je třeba oškrábat i starý nátěr. Odstraněním poškozených míst zamezíme opadávání a olupování nového nátěru.

Nesmíme zanedbat ani pokládku nové podlahové krytiny. Optimálně položená podlaha, ať je z jakéhokoliv materiálu, je stejně důležitá jako její výběr. Nejlépe uděláme, když tuto práci svěříme odborníkům. Při výměně dveří bychom neměli zapomenout ani na dveře vchodové. Nahradíme je bezpečnostními. K jejich instalaci nepotřebujeme stejně jako u výměny oken stavební povolení. Nová koupelna představuje demontáž starého umakartového jádra, vyzdění nového a montáž zařízení nové koupelny.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Bytem krok za krokem

Krásný výhled do přilehlého lesoparku na jedné a do velkorysého dvora s parkovou úpravou na druhé straně, to jsou největší klady bytu ve Švédské ulici v Kladně. V bytě byly nakonec vybourány veškeré příčky, což tato panelová stavba umožňovala, zůstal pouze sloup se stoupačkami - jediný limitující prvek. Nejprve došlo ke snížení stropu o minimální tloušťku pomocí sádrokartonových desek, čímž se zakryl původní, velmi nerovný strop. Pomocí Ytongu byla vyzděna nová dispozice, která umožňuje výhled do zeleně již od vchodových dveří. Byla provedena kompletní nová elektroinstalace a do stropu byla zapuštěna halogenová svítidla s nízkým profilem.

Hlavními dveřmi projdeme do vstupní chodby bytu, na jejímž konci je vestavěná šatní skříň s botníkem se zrcadlovými dveřmi. Z této předsíně se dveřmi v bílém matném laku a svislým okénkem s matným sklem se dostaneme buď do dětského pokoje nebo ložnice na jedné straně, nebo do koupelny na straně protější.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Dětský pokoj a ložnice

Dětský pokoj je zařízen v duchu animovaného filmu Hledá se Nemo, nábytek je v bílém matném laku (postel, skříňka, poličky), korálově červený stůl a modrá židle, pod stropem, po stěnách a na povlečení plavou desítky veselých mořských potvůrek.

Z dětského pokoje je výstup na rozsáhlou lodžii, kde byla položena nová dlažba a nainstalovány nové parapety. Ložnici bylo možno díky novému půdorysu vybavit velkorysou vestavěnou skříní se zrcadlovými dveřmi a kováním z matného hliníku. Sériově vyrobené dvoulůžko, noční stolky a zavěšená skříňka s dezénem ořechu byly pořízeny v obchodním domě.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Vše koresponduje s hnědými třásňovými závěsy. Hřejivou atmosféru tomuto prostoru dodávají osvětlovací tělesa. Byly použity mléčné stolní lampičky a červený plastový lustr. Výrazné oranžové doplňky - povlečení, přehoz a sušené květiny - jsou dominantami, které celý prostor prosvětlují a zútulňují.

Mozaiková koupelna

Skutečně velkoryse byla pojata koupelna. Mozaiková dlažba a obklady s perleťovým efektem se ještě odrážejí ve velkém zrcadle, velkorysý sprchový kout je vybaven osvětlením, masážními tryskami, rádiem a je možné ho využít jako vaničku. Keramické umyvadlo díky svému designu nabízí dostatek odkládacích ploch, komu by snad nestačily, může použít poličky nad ním, případně podstavnou skříňku.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS
Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Skutečnou raritou pro panelákový byt je denní světlo v koupelně, čehož bylo docíleno pomocí čtyř čtvercových světlíků. Jejich dolní polovina byla opatřena mléčnou folií pro větší pocit soukromí. Dále je v koupelně automatická pračka s předním plněním a na ní sušička. Za dveřmi je skrytá toaleta se závěsným systémem a police na čisticí prostředky.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Kuchyně a obytný prostor

Nadstandardní kuchyňská linka je od obývací části oddělena barovým pultem, u kterého můžeme posedět na dvou nerezových barových stoličkách se sedáky z černé kůže, které jsou výškově stavitelné. Spodní skříňky dezénem imitují indickou třešeň, horní skříňky mají v rámečcích z broušeného hliníku zasazeno mléčné sklo, v pracovní desce ve stylu travertinu je zapuštěn sklokeramický vařič, odsavač par je nerezový s integrovaným halogenovým osvětlením. Plocha mezi pracovní deskou a horními skříňkami je osazena zrcadlem, díky kterému působí kuchyň velice vzdušně.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Jídelní stůl s čirou skleněnou deskou s motivem černých květů doplňují čtyři průhledné plastové židle, které svou nenápadností prostor odlehčují a zároveň opticky zvětšují. Příborník, zavěšený nábytkový díl a nízké skříňky v kombinaci bílého matného lamina a světlého ořechu jsou doplněny sedací soupravou z krémové textilní kůže.

Vtipným prvkem je plastový taburet imitující mramor. Dvě standardní paneláková okna byla pomocí oranžových závěsů z přírodního hedvábí mezi nimi opticky spojena v jedno běžící po celé šířce místnosti. Ve stěně mezi okny je připevněna na otočném stojanu velká LCD televize. Celý prostor ještě opticky zvětšuje pás zrcadel, který je umístěn ve výši očí a láme se v rohu nad sedací soupravou. Příjemnou atmosféru dotvářejí fotoobrazy orchidejí a doplňky v bílé a tmavě rudé barvě.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Šikovný architekt nemusí být drahý

Cena bytového architekta představuje obvykle 10 % celkových finančních nákladů rekonstrukce. Někdy se na tuto službu, pokud jde o architekta, který se stavební firmou spolupracuje, poskytují výrazné slevy nebo je zcela zdarma.

Zajímavosti

Rekonstrukce bytu se dá zvládnout za čtrnáct dní, někdy se však může protáhnout až na několik měsíců. Když ale majitel bytu tlačený časem hodně spěchá, může být hotovo i během jednoho týdne.

Cena za rekonstrukci prováděnou firmou je individuální. Záleží na mnoha okolnostech a konkrétních přáních majitele bytu, někdo chce zachovat původní linku nebo obklady, jiný má spoustu dalších požadavků.

Přeměna nevyhovujících parametrů na hezký příjemný interiér, navržený podle současného standardu bydlení, odpovídá investici pohybující se přibližně okolo 500 tisíc korun.

Na první pohled se nám služba bytového architekta může jevit jako zbytečný přepych, ale celková cena rekonstrukce může být díky jeho službám překvapivě ještě levnější. Šikovný architekt dokáže skloubit jak moderní trendy bydlení, tak představy majitele a funkčnost bytu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám