Hlavní obsah

Ostravské Hradčany příští rok spolknou miliardu

Právo, Aleš Honus

K nepoznání se už v příštím roce díky dotacím z Evropské unie začne měnit takzvaná Dolní oblast Vítkovic, někdy označovaná jako ostravské Hradčany. Už letos v odstaveném průmyslovém komplexu demoliční čety shodily celou řadu zbytečných budov, které zde vyrostly nadivoko před padesáti lety. V příštím roce pak do areálu nateče více než miliarda korun především z fondů Evropské unie.

Foto: Aleš Honus, Právo

Architekt Josef Pleskot ukazuje budoucí podobu tzv. Dolní oblasti Vítkovic.

Článek

Předseda představenstva společnosti Vítkovice Holding Jan Světlík včera na setkání s novináři informoval, že už v lednu se začne viditelně měnit historicky cenný objekt plynojemu, který bude vyzvednut zhruba o třináct metrů do výšky a zvětší se tak jeho objem.

Zároveň bude příští rok pokračovat rekonstrukce tzv. VI. energetické ústředny na interaktivní muzeum a budování prohlídkové trasy na Vysoké peci číslo 1. Zásadní novinkou pro oživení lokality ale bude vybudování Světa techniky – smluvní dokumentace by měla být podepsána do poloviny příštího roku.

Zhruba miliarda korun z veřejných zdrojů už je pro rok 2011 na všechny projekty podle včerejšího vyjádření zástupců Vítkovic předběžně schválena.

Podle architekta Josefa Pleskota, který spolupracuje na projektu oživení areálu, bude Svět techniky opravdovým unikátem, jeho nová budova vyroste na ploše 10 tisíc metrů čtverečních. Podle Pleskotova návrhu bude nové budově vévodit největší industriální obraz na světě – přední část totiž ozdobí místo fasády obrovská zrcadla. Ta budou odrážet všechny skvosty technické architektury, které v Dolní oblasti jsou soustředěny.

Vítkovice se promění v novou městskou čtvrť

Pro první návštěvníky se Svět techniky otevře už v roce 2014. Má se skládat hned z několika částí a má přinést interaktivní expozice přírodních a technických věd. Na své si zde přijdou nejenom studenti a odborníci, ale i široká veřejnost a děti. Jedna ze stálých expozic má být dokonce věnována dětem předškolního věku.

Architekt Pleskot včera podotkl, že jeho ambicí je vytvořit ve Vítkovicích zcela novou městskou čtvrť. „Dospěl jsem k neochvějně přesvědčivému názoru, že v Dolní oblasti může vzniknout nejen sestava solitérů, ale opravdové město. A až se vyčistí území směrem k Ostravici, může tam klidně bydlet 30 tisíc lidí, což už představuje velikost okresního města,“ řekl Pleskot.

Vedení Vítkovic už má jasno i v tom, jak ve velmi krátké době vnést do oblasti kulturní život. „Po dokončení rekonstrukce prvních objektů se sem v roce 2012 nastěhuje s galerií Výtvarné centrum Chagall, které by mohlo provozovat i informační centrum,“ dodal Světlík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám