Hlavní obsah

Oraniště se změní v zelenou oázu

– PRAHA
Právo, Jana Šprunková

Do konce června by se mělo oraniště, ve které bagry proměnily prostor před tzv. husákovým tichem na nábřeží Ludvíka Svobody, změnit v rekreační zónu a zelenou oázu. Stroje už odstranily šest tisíc kubíků asfaltových ploch, které měly sloužit jako místo k oddechu v předpolí tehdejšího sídla ÚV KSČ.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Dělníci se pustili do úprav prostoru mezi nábřežím a Lanovou ulicí. Do konce června tam bude park.

Článek

„Park neměl svoji tvář a ducha, proto se přistoupilo k rekonstrukci a výsledkem bude moderní městský prostor nabízející příjemné podmínky pro krátkodobou rekreaci,“ slíbil starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS). Čtvrť k tomuto účelu vyčlenila 25,5 miliónu korun.

Nebude chybět hřiště, in-line dráha ani pétanque

V parku by si měli přijít na své všichni návštěvníci. Nejmenší děti budou moci skotačit na hřišti ohraničeném zelenými neprostupnými ploty s brankami. Starší děti a dospělí by se měli vydovádět na multifunkčním hřišti pro míčové sporty, dvou určených pro pétanque, a na in-line dráze.

V Lannově ulici pak vznikne cyklostezka. Pražané budou mít v nově revitalizovaném parku, jehož úpravy jsou dílem architekta Zdeňka Sendlera, k dispozici pítka, půjčovnu sportovního náčiní, samozřejmostí budou i záchodky. Nad pořádkem bude bdít 24 hodin denně ostraha.

V křoví se povalovala socha. Nyní radnice pátrá, kdo je autorem díla. foto: Právo/Jana Šprunková

Radnice první městské části si zahraje tak trochu na detektiva. V jednom křoví totiž nalezli dělníci sochu, respektive pískovcové torzo, a nikdo neví, odkud se vzalo. „Nyní budeme hledat někoho, kdo se k dílu buď přihlásí, nebo alespoň zná autora či historii sochy,“ řekl Hejma.

Toho, kdo radnici přivede na stopu, čeká prý odměna. „Zatím se ani nedá poznat, koho měla socha znázorňovat. Jde o postavu vybavenou mocnými svaly, takže půjde zřejmě o muže,“ řekl architekt Sendler. „Taky by to mohla být reklama na anabolika,“ dodal.

Reklama

Související články

Radnice Prahy 1 prověří černé podnájmy

Na černé podnájmy a další problémy spojené s nájmy obecních bytů si hodlá v blízké době posvítit radnice Prahy 1. Prvním vodítkem pro úředníky odboru správy...

Praha může mít problém s odpady za dva roky

Na českých skládkách skončilo loni 81 procent komunálního odpadu. Jeho skládkování pod širým nebem je přitom nejméně ekologické a kapacita ploch omezená. Každý...

Výběr článků

Načítám