Hlavní obsah

Vlhké suterény panelových domů - přirozený stav

Panelových domů z druhé poloviny minulého století stojí u nás dost. V současnosti je řada z nich úspěšně zrekonstruována a slouží relativně dobře svým obyvatelům. Na řadě z nich stejně jako na jiných starších bytových domech ale stále musíme počítat s jednou nemocí. S vlhkostí suterénních prostor.

Foto: Nemopas

Do prostor pod terénem v panelovém domě proniká vlhkost. Věc, která by nás neměla překvapovat.

Článek

Pan Honza vede již několik let SVJ v panelovém domě na okraji Prahy. Na domě udělali rekonstrukci. Mají novou střechu, nová okna, zateplenou fasádu i nové výtahy. Dům je v pořádku. Až na suterénní sušárny a sklepy. Zde se neustále na stěnách objevují mokré skvrny. Proč?

Foto: Nemopas

Dům je částečně pod svahem a tvoří přehradu stékající vodě. Ta se hromadí v zásypech kolem suterénu.

Je třeba si uvědomit jednu zásadní věc. Izolace suterénů se do konce minulého století dělala tak, jak se dělala. Projektanti i stavební firmy izolovali suterény většinou jen proti zemní vlhkosti a neuvědomovali si, že suterén je namáhán tlakovou vodou.

Také materiály, které se před padesáti lety používaly, jsou dnes už za hranicí životnosti. Do suterénu starších domů tedy obecně musí zatékat vždy, když se za suterénní stěnou objeví voda.

Foto: Nemopas

V sušárnách jsou stěny pod terénem lokálně vlhké. Vadí to?

A to se děje i u suterénu v domě u pana Honzy. Dům stojí trochu pod svahem. Pokud tedy déle prší, voda po zemi i pod zemí stéká k domu a v zásypech kolem suterénů se hromadí, protože se nestačí dostatečně rychle vsakovat.

Okolo suterénu se vytvoří „podzemní rybník”. Voda v něm tedy působí na izolace tlakem. Podle projektu měli na paneláku pana Honzy v roce 1979 použít 2x pás IPA. I kdyby se izolovalo dnes, nestačily by proti tlakové vodě dva současné pásy. A k tomu je třeba si uvědomit, že starý pás IPA měl papírovou vložku a ta již jistě dávno zdegradovala a pás se s největší pravděpodobností rozpadl. Suterénní stěny tedy v podstatě nemají izolaci proti vodě a vlhnou.

Foto: Nemopas

Kontaktní měření vlhkosti stěn prokazuje zvýšenou vlhkost stěn.

Co s tím? Můžeme se pustit, stejně jako SVJ u pana Honzy, do sanace. Tedy okopat suterény, aplikovat nové izolace, a hlavně provést drenážní systém, který spolehlivě odvede vodu z úrovně paty suterénu a zabrání jejímu hromadění v zásypech. A to není úplně jednoduché a rozhodně to něco stojí. Je ale pravda, že potom si mohou v suterénu v domě pana Honzy udělat například kancelář, ve které budou mít skříně s šanony.

Nabízí se ale i jiná volba. Prostě to tak nechat. Betonovým stěnám suterénu prosakující voda většinou nevadí. Musíme ale suterénní místnosti využívat adekvátním způsobem. Musíme počítat s tím, že stěny budou občas vlhké.

Omítky a malby na stěnách budeme muset častěji opravovat a suterény bude potřeba větrat. Ale vadí to třeba v sušárně nebo v kočárkárně? A rozhodně touto volbou ušetříme. Rozhodnutí je na majitelích domu a jejich možnostech.

Ing. Radim Mařík - specialista Nemopas, radim.marik@nemopas.cz

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí, a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit „zajíce v pytli”.

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných, či účelových) dle nového občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádějí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám