Hlavní obsah

Požár před Vánoci nepotěší. Potíže mohou způsobit komíny, krby i kamna

Je čas adventu a lidé si rádi doma zatopí. Někdy se ale stane, že se příjemné zimní zatopení stane zdrojem požáru. Podle údajů českých pojišťoven je topení, a hlavně pak špatné komíny, příčinou až třetiny požárů v Česku. V článku bychom chtěli upozornit na riziková řešení spojená s komíny, krby i kamny.

Foto: Nemopas

Když dům vyhoří, není to příjemné, zvláště před Vánoci.

Článek

První riziko požáru se týká topeniště krbu nebo kamen, které je například v obývacím pokoji. Za určitých podmínek mohou z topeniště vypadnout žhavé kusy nespáleného paliva a ty samozřejmě nesmí zapálit dům.

Kolem topeniště musí být dostatečný prostor bez hořlavých materiálů (pozor například na sušení mokrého oblečení u topidel), podlaha pod a kolem kamen musí být z nehořlavých materiálů.

Foto: Nemopas

Koberec kolem krbu je sice hezký, ale když na něj vypadnou žhavé uhlíky, může chytit.

Vzdálenosti jsou 80 cm před a 40 cm do stran od dvířek topidla. Největším rizikem požáru je ale komín (přesněji spalinová cesta).

Komín prochází celým domem a je potřeba, aby bylo jak jeho konstrukcí, tak vzdáleností hořlavých (spalných) materiálů od tělesa komína zajištěno, že teplota hořlavých materiálů kolem komína nikdy nepřekročí 85 °C.

Průduch komína se proto vhodně izoluje a hořlavé materiály (např. prvky krovu) by se měly nacházet minimálně 5 cm od tělesa komína s tím, že tato mezera musí být provětrávaná. V případě neprovětrávané mezery (například v prostupech konstrukcemi stropů a střechy) se tato vzdálenost zvětšuje až na 25 cm.

Foto: Nemopas

Schéma vzdáleností prvků krovu od komína a komínových průduchů

Velkým rizikem pro požár je vznícení sazí v nevymeteném komíně. Když už se saze vznítí, vytvoří teplotu až 1000 °C na plášti komína. Proto musí být konstrukce komína a jeho průchod domem proveden tak, aby při těchto teplotách v komíně po dobu 30 minut byla teplota hořlavých materiálů maximálně kolem 100 °C. Současně je nutné, aby byl komín pravidelně vymetán a sazí zbavován.

Foto: Nemopas

Trám prochází téměř průduchem komínu. Kdy dům vyhoří, může být jen otázkou času.

Tyto požadavky na komíny je nutné splnit. Dodavatel komínového systému by měl deklarovat, v jaké vzdálenosti od komína mohou být hořlavé materiály. Současně by projektant či kominík měl dát návod, jak správně vyřešit průchod komína skrz stropy a střechu.

Je potřeba si například uvědomit, že u obytných podkroví je správná funkce střešního pláště závislá i na „dvou foliích” (parotěsná a doplňková vrstva). Jak napojit tyto vrstvy těsně ke komínu, a přitom je nevystavit vyšším teplotám, než které snesou, je docela problém. Dnes ale existují speciální systémové prvky, které by měl projektant či kominík znát a správně navrhnout.

Závěrem uvádíme analýzu hasičů. Ta říká, že nejčastější příčiny vzniku požárů od topení jsou:

  • nesprávná obsluha topidla
  • manipulace se žhavým popelem
  • umístění hořlavých látek v blízkosti topidla a spalinové cesty
  • špatné umístění či instalace topidla
  • zazděný trám v komíně

Patrik Vlk - inspektor Nemopas pro Berounsko, Kladensko, Rokycansko, revizní technik spalinových cest a kominický mistr - patrik.vlk@nemopas.cz

Inzertní sdělení

Potřebujete pomoc při nekvalitně provedených stavebních pracích?

Trápí vás na domě či bytě následující problémy?

  • Máte vlhko ve sklepě?
  • Máte mokré stěny v bytě či domě?
  • Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?
  • Máte mokré skvrny pod střechou?
  • Cítíte od stěn průvan a chlad?
  • Nemůžete v zimě vytopit místnosti?
  • Slyšíte hluk z okolních místností?
  • Slyšíte kroky z chodby?
  • Bude vás soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?
  • Trápí vás na vašem domě či bytě jiný technický problém?

Specialisté a inspektoři NEMOPAS Znaleckého ústavu Dekprojekt vám pomohou. Vycházejí ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb.

Specialisté Akreditované laboratoře Atelier DEK jsou připraveni provést úředně akreditovaná měření řady parametrů budov (akustická měření, vzduchotěsnost, osvětlení apod.).

Experti na poruchy staveb identifikují příčiny poruch a navrhnou, jak problém optimálně řešit.

Reklama

Výběr článků

Načítám