Hlavní obsah

Kondenzace odhalí všechny neduhy domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příchodem zimy přichází do našich domů i bytů její věrná kamarádka kondenzace. Znovu se objeví vlhnoucí kouty na stěnách a orosená okna. Kondenzace ukáže všechna špatně zateplená či netěsná místa na objektu. Velké problémy s kondenzací se dotkly i paní Veroniky.

Foto: Nemopas

S příchodem zimy se objevila v suterénním ateliéru paní Veroniky masivní kondenzace.

Článek

Paní Veronika si koupila suterénní prostor, který používá jako ateliér a částečně i na bydlení. Prostor je v bytovém domě z padesátých let minulého století. Je osvětlen velkými střešními světlíky.

Stěny jsou většinou pod zemí. Někde ale sousedí se schody v exteriéru či s anglickými dvorky. S příchodem zimy se u paní Veroniky objevily vlhké skvrny na stěnách světlíků a na stěnách sousedících s exteriérem.

Foto: Nemopas

Suterénní prostor se používá jako ateliér a částečně na bydlení. Stěny světlíků nejsou zatepleny.

Proč vznikají vlhké skvrny
Vzduch v prostoru, kde bydlíme, obsahuje i vodní páru (vzduch má tzv. relativní vlhkost). Vodní pára vzniká běžným životem a činností v domácnosti (např. při vaření, sprchování, dýchání atd.). Pokud se vodní pára (plynné skupenství vody) dostane na chladnější povrch (který má teplotu nižší než tzv. rosný bod), dojde k její přeměně na vodu (kapalné skupenství). Tento jev se nazývá kondenzací. Pokud tedy máme v bytě povrchy, které jsou chladnější než rosný bod pro danou vlhkost vzduchu, vodní pára ze vzduchu na nich zkondenzuje. A platí, že čím větší vlhkost při určité teplotě, tím je teplota rosného bodu vyšší.
Foto: Nemopas

Stěny anglických dvorků osvětlující sousední prostory jsou také nezateplené.

U paní Veroniky jsou staré zdi, které jsou nezateplené. Jsou to zídky pod světlíky, stěny sousedící s chodbou i anglickými dvorky. A jejich vnitřní povrchy jsou v zimě studené, tedy na nich musí dojít ke kondenzaci.

Foto: Nemopas

Ke kondenzaci dochází na všech stěnách sousedících s exteriérem.

Co s tím? Všechny stěny do exteriéru musí být dostatečně zateplené (musí mít dostatečné tepelně izolační vlastnosti), anebo být nějak na vnitřním povrchu prohřívané.

Pokud je to technický či ekonomický problém, musíme se snažit snížit vlhkost vzduchu v interiéru (vhodné větrání, odlučování vlhkosti apod.). Anebo v takovém prostoru v zimě nebydlet.

Radim Mařík - hlavní inspektor nemovitostí, radim.marik@nemopas.cz

Foto: Nemopas

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti jsou závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit „zajíce v pytli”.

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových), dle nového občanského zákoníku, chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Na co si dát pozor při koupi bytu v novostavbě

Koupě bytu v novostavbě je z pochopitelných důvodů v mnohém jednodušší než koupě bytu starého. I nový byt je ovšem potřeba si prohlédnout, aby se majitelé ze...

Výběr článků

Načítám