Hlavní obsah

Co dělat, když se v novém bytě šíří zápach z vany či sprchového koutu

Již naši předkové si byli vědomi toho, že kanalizace zapáchá. A během historie moderního bydlení postupně vymysleli způsoby, jak zajistit, aby se zápach z kanalizace nedostával do bytů. Je proto s podivem, že se i dnes v novostavbách setkáváme s odpady, ze kterých se line nepříjemný odér. Právě to se stalo v domě pana Jiřího či v bytě slečny Anniky.

Foto: Nemopas

Nová vana v domě pana Jiřího byla zdrojem nepříjemného zápachu.

Článek

Pan Jiří si koupil hezký domek postavený v roce 2010. Všechno se zdálo v pořádku a pan Jiří se s rodinou do domku nastěhoval. Po pár týdnech užívání ale zjistil, že v koupelně bývá velmi často hrozný puch. Zemřela snad ve stěně kuna? Ne, panu Jiřímu zapáchala kanalizace. A ne ze záchodu, ale z nové vany!

Se stejným problémem se potýkala i slečna Annika, která si koupila malý byt v zrekonstruovaném starším domě pod střechou. Někdy přišla domů a z jejího sprchového koutu se linula velmi nepříjemná vůně.

Jak musí být kanalizace provedena, aby nezapáchala
Aby kanalizace nepáchla, musí být jednak u zařizovacích předmětů zápachová uzávěra (nejčastěji vytvořená vodním sloupcem tzv. sifón - viz schéma), celé kanalizační potrubí pak musí být na konci odvětráno. Je potřeba si uvědomit, že např. po spláchnutí jede kanalizací dolů “píst vody” a potrubí nad “pístem” si musí někde přisát vzduch. Pokud se to nepovede na “otevřeném” konci potrubí, podtlak vysaje vodu ze zápachových uzávěr (sifónů). Často se to stane u těch “mělčích”, které jsou pod vanou či ve sprchovém koutě. Jak má být správně navržena kanalizace, ukazuje schéma. Pokud z nějakých důvodů nelze realizovat odvětrání “komínem” nahoru nad střechu, lze potrubí na koncích v nouzi opatřit tzv. přisávacím ventilem, který při normálním tlaku těsní, při podtlaku se ale otevře a přisaje vzduch (viz schéma).
Foto: NEMOPAS

Princip zápachové uzávěry pomocí vodního sloupce v tzv. sifónu, uprostřed - zjednodušené schéma kanalizační stoupačky s vyvedením odvětrání na střechu, vpravo - polohy případných přisávacích ventilů pro náhradu či doplnění odvětrání kanalizace

V domě pana Jiřího byla svislá stoupačka kanalizace zaslepena pod střechou. U slečny Anniky končila kanalizační stoupačka přímo za záchodem v koupelně a byla také zaslepena. Při spláchnutí vznikal ve stoupačce podtlak.

V obou případech nebylo možné přisát vzduch z “otevřeného konce”, a tak došlo k jeho přisátí přes odtok z vany či sprchového koutu, včetně vysátí vody z malého sifónu. V tu chvíli přestala fungovat zápachová uzávěra a zápach z kanalizace mohl vesele stoupat do interiéru.

Foto: Nemopas

I z odtoku v krásném sprchovém koutě slečny Anniky se linul nepříjemný odér.

Pan Jiří zkusil nestandardní řešení problému. Do odpadové trubky ze záchodu udělal otvor, do něj zalepil gumovou hadici a tu vystrčil z domu. A vše funguje, není to ovšem popravdě moc krásné ...

Slečna Annika si nechala poradit od inspektorů Nemopas a na konec kanalizační stoupačky u sebe v bytě pořídila speciální tvarovku. Ta dostatečně ucpává kanalizaci - když kanalizace potřebuje vzduch, tvarovka se otevře a umožní přisání.

Foto: Nemopas

U slečny Anniky vyřešil problém speciální přisávací ventil.

Pan Jiří i slečna Annika jsou dnes spokojení a nemusejí si dávat kolíček na nos. Ale neměl na toto myslet už ten, kdo dům i byt stavěl?

 Ing. Martin Škoda - inspektor nemovitostí Nemopas pro Moravskoslezský kraj

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí, a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí NEMOPAS dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí NEMOPAS provádějí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Výběr článků

Načítám