Hlavní obsah

Mezonetový byt s atypickým půdorysem majitelům i jejich kočce plně vyhovuje

Do bytu v pražské novostavbě na Žižkově si bytovou architektku pozvali manželé, kteří chtěli vytvořit pohodlné bydlení pro sebe i pro svou kočku. Byt je svým půdorysem velmi atypický. Každá místnost má pět stěn. Je to byt mezonetový, doplněný dvěma terasami.

Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS (9x)

Výklenky jsou zaplněny vestavnými skříněmi se skleněnými dveřmi.

Článek

V bytě již byly hotové dřevěné dubové podlahy a dveře, dále pak koupelny s WC. Navrhovalo se tak dispoziční rozmístění nábytku a jeho návrh, barevné řešení celého bytu včetně zastínění oken a dekorací.

Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS

Celý byt je laděný v neutrálních barvách, od barvy slonové kosti po tmavě hnědou, které doplňují barevné akcenty s tím, že jsou v každé místnosti jiné.

Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS

Obývací prostor je orientován na sever

„Jelikož hlavní obývací prostor s kuchyní je orientován na sever a kuchyňská část je daleko od okna, zvolila jsem spíše světlejší nábytek a světlé výmalby spolu s dostatečnými a různými druhy osvětlení. Kuchyňskou část bohužel snížil podhled s vedenou klimatizací, ale aspoň jsme jej mohli využít pro vedení odtahu digestoře a zajímavé umístění světel," poznamenává bytová architektka Dita Héderváry.

Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS
Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS

Kovové úchytky s barevným detailem

Na nábytek byly převážně použity lakované povrchy ve světlých barvách. Pracovní deska je z odolného materiálu Technistone ve světlejší šedohnědé barvě.

Oživením jsou kovové úchytky s barevným detailem. Ostatnímu zařízení dominují výrazné oranžové doplňky, aby pokoj dostal „slunečnější“ nádech.

Odstíny petrolejové modři

Aby ložnice působila příjemně, byly ke dřevěným podlahám a nábytku použity odstíny petrolejové modři. Je zde zajímavá postel ve výrazné barvě, která díky svým průhledným nožičkám jakoby levituje. Na okně je krásná záclona s jemným mačkaným pavučinovým vzorem.

Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS

Vzdušná knihovna v pracovně

V pracovně byla velká stěna kolem pohovky využita jako vzdušná knihovna, vedlejší výklenek se využil pro velkou vestavěnou skříň, která i zakryla divné členění místnosti.

Barva byla použitá stejná jako na stěny, aby skříň zbytečně nevynikala.

Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS
Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS

Elegantní komody v pokoji pro hosty

Pokoj pro hosty je v tlumených barvách a komody ve stejném designu jako v hale.

Hala a vstupní chodba byly využity pro umístění nábytku s velkými úložnými prostory tak, aby působily lehce a nedávaly pocit hodně zastavěného prostoru a ještě působily elegantně.

Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS

Moderní útulný domov

„Výklenky jsme zaplnili vestavenými skříněmi se skleněnými dveřmi. Byl také doplněn nábytek do koupelen, včetně dalších zařizovacích předmětů. Návrh a realizace tohoto interiéru daly vzniknout modernímu útulnému domovu, kde se dobře žije majitelům bytu i jejich kočce," poznamenává s úsměvem architektka.

Tady bychom chtěli bydlet

Naše návštěva se chýlí ke konci, znovu nám před očima defilují výrazné prvky překvapivé proměny a stále více si uvědomujeme, že v nás sílí přesvědčení, které by se dalo pregnantně vyjádřit větou: Tady bychom chtěli bydlet.

MgA. Dita Héderváry
V roce 1999 absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v ateliéru architektury a designu Bořka Šípka. Během studií pracovala jako interiérová architektka. Navrhovala především soukromé interiéry.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní design v malém panelákovém bytě

Rodina - rodiče, čtyřletá Kačenka a sedmdesátiletá babička, pro kterou měla proběhnout rekonstrukce interiéru podle návrhu architektů, trpěla problémem většiny...

Zdevastovaný byt prošel zásadní proměnou

Byt 1+1 o velikosti 31 m2 na Pankráci v Praze prošel zásadní proměnou. Jednalo se o zdevastovaný byt v cihlovém domě. Původní dispozice byla již zcela...

Výběr článků

Načítám