Hlavní obsah

Městské sady v Ústí nad Labem dostaly novou tvář

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centru Ústí nad Labem byl téměř po roce rekonstrukcí znovuotevřen park Městské sady. Veřejnost se dočkala nových cest, chodníků i veřejných záchodků. V parku je jezírko, tucet fontán, svůj prostor zde naleznou děti, bruslaři i skateboardisté. Přestavba parku stála téměř 83 miliónů korun, z toho ale město získalo z evropských dotací 76 miliónů.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Na křižovatkách upravených parkových cest jsou nové fontánky i lavičky k posezení.

Článek

Podle některých místních je stavba předražená. „Park je sice hezký, ale za tolik peněz by mohly vzniknout parky tři. A navíc nezmizelo ani obludné potrubí,“ řekla Právu v parku jedna ze seniorek. Park je rozdělen na několik sektorů. Ve spodní části vznikly cesty pro bruslaře a skateboarding. Jižní část parku s kruhovým prostorem zdobí vodotrysk a letní scéna s dětským hřištěm.

Centrem severní části je jezírko doplněné přechodem z kamenů. Kolem jsou vysázeny vodní rostliny sloužící k přečištění vody. Na dvanácti „křižovatkách“ jsou fontány zdobené kovovými uměleckými prvky.

„Původně mělo být kašen čtrnáct. Od dvou jsme však upustili, protože by ohrozily kořeny stromů,“ informovala náměstkyně primátora Zuzana Kailová (ČSSD).

Nově byly vybudovány také tři vstupy do parku, z křižovatky ulic Palachova a Sadová, v severní části vstup ze Šaldovy ulice přechodem přes potrubí parovodu a vstup z Masarykovy ulice na lávku přes zářez Klíšského potoka.

Celým parkem vede vodovod pro napájení kašen, veřejného WC a zavlažovacího systému a jezírka. Nové je i veřejné osvětlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám