Hlavní obsah

Mama hotely jsou stále v kurzu

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O více než čtvrtinu se během sedmi let zvýšil počet mladých, kteří bydlí u rodičů. „Mama hotel“ si v současnosti užívá každý druhý muž (48 %) ve věku 25–30 let. Ženy se sice snaží osamostatnit dříve, ale i tak jich žije v tomto věku u rodičů téměř třetina.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi 30–35 stále bydlí u rodičů jeden ze tří mužů, u žen stejného věku je to již méně než pětina.

„Současná doba přeje mladým lidem a touze po osamostatnění nejvíce v historii. Sazby hypoték jsou běžně pod dvě procenta. Byt za dva milióny korun se tak dá pořídit s měsíčními splátkami již pod sedm tisíc korun a pronájmy se pohybují kolem deseti tisíc korun měsíčně,“ vysvětluje Ondřej Hák, ředitel oddělení úvěrových produktů Equa bank.

Výraz mama hotel k nám přišel z Itálie, kde u rodičů zůstává až 90 % třicátníků. Naopak nejdříve se osamostatňují mladí lidé na severu Evropy, kde tento způsob bydlení nemá tradici.

„Mladí lidé v Česku často předpokládají, že jim v začátcích pomohou rodiče a pořídí jim byt nebo jim alespoň budou platit pronájem. Když už přemýšlejí nad vlastním financováním koupě nemovitosti, uvažují o půjčce lehce nad jeden milión korun na dobu 13 let. To dokládá, že mladí nedokážou odhadnout, kolik je hypotéka bude opravdu stát,“ vysvětluje Hák.

Peníze jsou, ochota odejít ne 

Muži ve věku mezi 30 a 40 lety vydělávají v průměru 31 000 korun, přesto se nedokážou odpoutat od úsporného bydlení u rodičů.

Podle psychologů se ale spíše jedná o pohodlí než o šetření financí. Poukazují však na to, že neschopnost odpoutat se od rodičů může vést k problémům v budoucím partnerském životě.

Hypotéku přitom mladí lidé bez problému utáhnou. „S průměrnou mzdou okolo 31 000 korun není problém si pořídit nemovitost a financovat ji hypotečním úvěrem. V případě průměrné výše úvěru, který činí 1 800 000 korun, s cenou nemovitosti kolem dvou miliónů korun a délkou splácení 30 let, je přibližná výše měsíční splátky přijatelných 6644 korun. Přitom z našeho průzkumu vyplývá, že třicátníci jsou ochotni platit v průměru za bydlení 8250 měsíčně,“ připomíná Hák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám