Hlavní obsah

Majitelka dodala přechodnému domovu osobitou atmosféru

Základní požadavek Evy na přechodné bydlení byl zdánlivě nekonkrétní, aby bylo fajn. „Kladu velký důraz na pocit,“ vysvětluje majitelka.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis Panel Plus

V čele místnosti v kratší části je kuchyně s minibarem, který slouží jako jídelní stůl.

Článek

„Samozřejmě jsem posuzovala prostředí a požadovala dobrou dostupnost MHD, ale podstatné je, aby na mne byt něčím dýchnul. A tady se to stalo. Když jsem prostor viděla, okamžitě jsem byla rozhodnutá.“

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis Panel Plus

Pro dvě ženy (matku s dcerou) a dvě zvířata, kocoura Damiána a minipsa Emilku, slouží byt 2+kk jako přechodné útočiště, které jim slouží mezi bydlením v jednom domě a stěhováním do domu nového.

Dočasný poměrně malý prostor pojednala majitelka zcela racionálně, příjemná zákoutí se prolínají s pracovním prostředím, které dostalo v přechodném útulku přednost.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis Panel Plus

Důraz na pracovní prostředí

Eva donedávna žila v domě, který měl kromě kuchyně sedm dalších místností. Teď se musela srovnat v mnohem menším prostoru. Celý byt je velký 70 m², obývací pokoj spolu s kuchyní zabírá 40 m², zbytek obsadila ložnice, předsíň s koupelnou a WC.

Při převzetí byl byt vybaven kuchyňskou linkou, Eva dodala pračku a nábytek. Stěžejní důraz při vybavování kladla na pracovní prostředí.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis Panel Plus

Počítače, střižna a další technická zařízení majitelku živí, zabývá se audiovizuální tvorbou. Střižna občas běží až do noci.

Také dcera je – jako většina jejích vrstevníků, u počítače pečená vařená. Využívání internetu je na denním pořádku, slouží k vyhledávání informací, i ke komunikaci.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis Panel Plus

Své místo našla i kuchyně s minibarem

Pracovní část tvoří minikancelář, kam Eva umístila původní knihovnu, profesionální střižna a skříně s šanony, kazetami a různým video materiálem. Uprostřed delší stěny je malá kožená sedačka se stolky, naproti televize.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis Panel Plus

V čele místnosti v kratší části je kuchyně s minibarem, který slouží jako jídelní stůl, na protější stěně pod okny je skleněný stolek s počítačem pro dceru. Počítačové pracoviště sousedí těsně s kuchyní, chladnička je integrovaná do obývacího prostoru.

„Vzhledem k omezenému prostoru mi ani nic jiného nezbývalo,“ komentuje Eva a dodává: „Nijak mi ale toto smíšené uskupení nevadí.“

Přidala bytu čínský akcent

V bytě nelze přehlédnout půvabné čínské doplňky, ale podle paní Evy je jich v tomto bytečku velice málo.

„V našem novém domě plánuji více čínského vlivu,“ říká.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis Panel Plus

„Důvod je prostý. Matka je Číňanka, v České republice žije přes padesát let. Je tedy samozřejmé, že mám k čínskému umění od dětství velmi pozitivní vztah. Mám sice ráda moderní interiér, jednoduchý a promyšlený, avšak potřebuji přidat čínský akcent. Doplňky tvoří obrazy, keramika, a podobně, většinu z nich vytvořila moje velmi nadaná maminka."

Pár krabic na balkóně

Všichni členové domácnosti (i ti zvířecí) velice oceňují balkón. Pro všechny představuje určité spojení s přírodou. Jak navíc přiznává paní Eva, jde i o cenný odkladní prostor.

„Nestydím se přiznat, že pár plných krabic se u nás na balkóně obvykle najde,“ říká s úsměvem.

Foto: Jaroslav Hejzlar, časopis Panel Plus

Řídím se vlastním vkusem

V původním domě, v přechodném bytě, i v novém chystaném domě si Eva všechno zařizuje sama.

„Necítila bych se doma tam, kde by vše zařizoval někdo jiný,“ vysvětluje, „domovu chci vtisknout svou osobitou pečeť, která vypovídá o mé povaze. Domov dělám já, můj duch, který je vložen do prostoru, můj vliv, volba barev, doplňků, květin, mísa s jablky na stole, i ta trocha nepořádku, protože byt není na dívání a chlubení, ale na užívání či práci.“

Výsledný obraz vidí dopředu

Většinou má Eva všechno promyšlené, výsledný obraz vidí už dopředu v hlavě. Inspiruje se časopisy o bydlení, měsíčně nakupuje všechny tituly, navštěvuje také veletrhy bydlení.

Na chvíli se zamyslí a pak si povzdechne, že úroveň našich výstav v oblasti moderních interiérů ji poslední dobou příliš nenadchla. Občas chodí na zajímavé nápady do obchodního domu IKEA, tam také pořídila většinu nábytku.

Má ráda dřevo, sklo a kov

Tento byt je vlastně trochu atypický, podřízený pracovním potřebám, ale i tak jasně naznačuje, že jeho tvůrkyně má ráda dřevo, sklo a kov, jednoduché a lehké tvary. Méně nábytku, otevřené prostory, světlo, slunce.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Ještě se na chvíli vracíme k definici domova. Eva to říká moc pěkně: „Domov je můj vytlačený pelíšek, kde bydlí děti, zvířátka, rostliny a všechny naše věci."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám