Hlavní obsah

Luxusní dvoupodlažní byt propojuje modernu s odkazy na původní atmosféru místa

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý designér a architekt Petr Siedlaczek si na nedostatek klientů nejen nemůže stěžovat, ale dokonce za nimi jezdí i po světě. Do Anglie, do Číny. Ale my jsme se s ním sešli v luxusním, dvoupodlažním a podkrovním bytě s terasou v Praze na Smíchově. K Vltavě a metru asi tak stejně daleko.

Foto: Milan Malíček, Právo

Do horního patra podkrovního bytu přicházejí návštěvy, které jsou nadšené i z tiché terasy.

Článek

Byt patří kamarádovi našeho průvodce – i takové má mezi svými klienty – a my tak mohli posoudit možnosti při zařizování nově vybudovaného bytu v klasickém činžáku na dnes dobré adrese. Propojení moderních prvků s odkazy na původní atmosféru domu nešlo přehlédnout.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Klient si koupil byt rekonstruovaný v rámci opravy celého domu. Takové místo hledal dlouho a vybral si ho i proto, že tu byl prostor právě pro realizaci dispozic podle vlastních představ. Takže jsme mohli dělat klientské změny, při kterých jsme ctili esprit původního prostoru, a přitom přidali řadu minimalistických současných prvků. Myslím, že se nám podařilo zajímavé spojení. Jsem přesvědčen, že kontrasty se vzájemně podporují. A obě věci tím spíše vyniknou,“ uvádí architekt.

Vize na bydlení v pořadí

„Pro vlastní bydlení dávám přednost domu před bytem – zatím tedy bydlím v bytě, ale do budoucna bych si přál dům. Myslím, že dům lze rozhodně řešit kreativněji než byt, a to i ve stejném cenovém rozpětí,“ připomíná a upřesňuje:

„Má představa je parcela u Prahy s funkcionalistickým přízemním domem s velkými plochami skla. Velkoformátová okna dnes už nejsou problémem a jejich tepelné vlastnosti si mnohokrát nezadají s vyzděnou stěnou. Mám dobré zkušenosti s konkrétními dodavateli nejen z Německa, ale i z Polska,“ konstatuje Petr Siedlaczek, absolvent studia architektury u sklářského výtvarníka Bořka Šípka.

„Vystudoval jsem u něj v ateliéru na fakultě architektury TUL (Technická univerzita v Liberci). Studium u Bořka bylo velmi zajímavé – propagoval komplexní koncepční pohled a propojení designu a architektury. A mezi těmito disciplínami se pohybuji doposud. Rád se věnuji také sklu, které mě díky Bořkovi zaujalo, vytvořil jsem kolekci skleněného nábytku. Vždy mě zajímal prostor. Na Střední umělecké škole v Ostravě jsem studoval produktový design a vysokou už jsem si vybíral právě s ohledem na prostorovou tvorbu. Dnes nenavrhuji jenom interiéry, ale i domy. Přitom bohužel často narážím na mantinely úřadů. Ale to by bylo na samostatné téma.

Pravda je, že třeba v Paříži nebo Londýně se moderních a prosklených nástaveb na starých budovách nebojí. Nemluvě o tom, že Praha potřebuje současnou architekturu. A argumenty připomínající potřebu zachování kontextu mi připadají zavádějící, protože jinak bychom mohli Prahu zakonzervovat – každá doba přináší něco nového, s takovým přístupem v minulosti by v Praze nebyl ani Karlův most nebo kubistický Dům U Černé Matky boží atd.“

Schody jako socha

Petr Siedlaczek se s klientem z tohoto bytu „potkal“ i s vkusem už při realizaci návrhu interiéru jeho restaurace a byl rád, že dostal volnou ruku i při návrhu odvážného schodiště v tomto bytě.

„Schodiště musí být pohodlné, ale i tak ho považuji téměř za sochu. Je dominantním prvkem v prostoru, proto se nabízí pojmout jej ambiciózněji. Zde mi klient povolil jako materiál sklo, dokonce i na podestě, kterou je vidět na zrcadlo na dolní podlaze.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Zvolený minimalismus potvrzuje už předsíň ozdobená schodištěm.

Foto: Milan Malíček, Právo

Schody propouštějí denní světlo do předsíně o patro níže. Přirozené světlo mám rád a snažím se ho pouštět, kam se dá – i do koupelen.

V horním patře je možná na první pohled přehlédnutelná, ale podstatná i podlaha – z klasických dřevěných parket.

V podkrovní části bytu – obývacím pokoji s kuchyní a vstupem na terasu – dotváří útulnou atmosféru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Částečně prosklené schodiště má skleněnou podestu – pod ní je navíc nasvícené (barvy světla lze volit) zrcadlo.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Klientovi musíte vždy nabídnout více, než očekává, chcete překonat jeho představu. Snažím se vždy nabídnout něco neobvyklého. Platí to tak všude a zejména v Číně. Je to tam ohromně zajímavé. Tady řešíme byty, tam se mluví o mrakodrapech. Navíc je čínský klient skvělý v tom, že chce rovnou mimořádné věci a baví ho evropská kreativita.

Nemluvě o tom, že tamní legislativu nemůžete zvládat, a tak jednáte s celým – efektivním – týmem složeným z neuvěřitelných profesionálů, kteří navíc ještě ctí autora a jeho návrh. I v tom jsem se hodně přiučil při spolupráci s Bořkem Šípkem, který už tam pracoval.“

Foto: archiv Petra Siedlaczka

Lobby hotelu v čínském městě Guangzhou, Guangdong, 2018

Dům s očima ze skla

Petr Siedlaczek si umí představit, že by v zahraničí pracoval ještě více nebo tam rovnou i žil. Ale zatím – doma je doma. Vracíme se k tématu při posezení na terase smíchovského bytu:

Foto: Milan Malíček, Právo

Součástí obývacího pokoje je kuchyně s ostrůvkem a barovými stoličkami.

„Ano, svůj čas věnuji i hledání pozemku pro bydlení v okolí Prahy. Představa je určitě v minimalistickém pojetí a s prosklenou fasádou. Dům musí mít oči, tedy výrazné prosklení, díky kterému je zahrada součástí interiéru. Abyste pohledem neustále nenarážel do stěn a bariér, kterých už tak máme v životě dost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Terasa s jemně zurčící vodou je bonusem bydlení v centru města.

Sklo považuji za nejlepší a nejkultivovanější materiál s celou řadou dobrých vlastností. Ale někteří lidé tomu stále ještě nedůvěřují. I když se díky konkurenci vylepšily ceny. Vzhledem k výhledům je pro mne důležité okolí domu. Přestože jsem spíš městský člověk, potřebuji kavárny, rozruch a služby a samotu bych příliš nezvládal. Tak uvidíme,“ usmívá se Petr.

Foto: Milan Malíček, Právo
Foto: Milan Malíček, Právo

Už na počátku byla v projektu samostatná a prostorná šatna.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám