Hlavní obsah

Lanovka na zámek Větruše se má stát novým lákadlem

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé a návštěvníci Ústí nad Labem budou mít možnost vyjet na výletní zámeček Větruše lanovkou už na sklonku letošního roku. Nyní se pracuje na založení pilotů pro horní stanici lanovky.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Stavaři budují piloty pro horní stanici lanovky pod ústeckým výletním zámečkem Větruše.

Článek

Termín dokončení stavby byl stanoven na konec října a daří se ho dodržovat, i když se kvůli podloží na Větruši musí piloty zakládat hlouběji, než se původně předpokládalo.

Lanovka na Větruši bude v Česku svým způsobem ojedinělá, bude spojovat střechu obchodního centra ve středu města s výletním místem. Lanovka bude necelých 350 metrů dlouhá, bude překonávat převýšení kolem 50 metrů.

Obsluha se už školí v zahraničí

„Ústecká radnice vymyslela správný tahák pro nalákání turistů,“ řekl předseda Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Jiří Šulc.

Právě z Regionálního operačního programu jde na stavbu lanovky většina peněz, více než 61 miliónů korun z celkových více než 66 miliónů.

Lanovka bude mít dvě kabinky, každou pro patnáct cestujících. Mezi stanicemi nebude žádný sloup, i když se s ním původně počítalo. „Lanovka je jeden z nejvíce kontrolovaných dopravních provozů,“ řekl náměstek primátora Jan Řeřicha (ODS).

Nechybí evakuační kabinka

Bude mít například i třetí evakuační kabinku s vlastním pohonem. Kvůli natažení lana, které bude provádět vrtulník, bude pod trasou lanovky zhruba na půl dne omezen provoz. Lanovka totiž vede přes silnice i železnici.

Doba jízdy lanovkou bude zhruba dvě minuty. Zatím ji bude provozovat ústecký dopravní podnik, který už školí obsluhu na podobných lanovkách v zahraničí. Město ji bude i dotovat, jízdné bude stejné jako v autobusech či trolejbusech MHD, tedy 15 Kč za jízdu.

Intervaly jízd budou pravděpodobně patnáctiminutové. „Pokud ale bude ve stanici hodně lidí, lanovka pojede i mimo interval,“ řekl Řeřicha. Lanovka bude jezdit každý den mezi 8. a 22. hodinou, při různých akcích na Větruši se provoz protáhne.

Návštěvnost Větruše, kterou město v minulých letech kompletně zrekonstruovalo, snižuje špatná dostupnost. Cesta pěšky je obtížná a parkoviště má omezenou kapacitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Podyjí jako utajený ráj na jihu Moravy

Podyjí, nejmenší, ale o to pozoruhodnější národní park u nás, nabízí svým návštěvníkům nepřeberné množství zážitků - od návštěvy vinných sklípků přes...

Výběr článků

Načítám