Hlavní obsah

V Trmickém zámku mají unikátní modely vláčků od Rokala, Märklina i z Merkuru

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Návštěvníci Trmického zámku na Ústecku mají jedinečnou možnost prohlédnout si jedno z největších muzeí modelů vlaků, které stále roste. Kastelánovi trmického zámku Janu Součkovi se podařilo rozšířit muzeum už na 13 funkčních modelů kolejišť. Ačkoli se jedná o finančně i časově náročný koníček, chce v rozšiřování muzea pokračovat, a to i v parku zámku. Doufá, že se mu to povede do začátku školního roku.

Trmické muzeum rozšířilo výstavu modelů vláčkůVideo: ČTK

 
Článek

V zámku nashromáždil kastelán více než 1000 modelů lokomotiv a vlaků všech velikostí. Zřejmě jde o nejrozsáhlejší českou veřejnou sbírku. Kolejiště také doplňuje téměř 1400 různých figurek. Modely, které návštěvníkům předvádí, jsou funkční. Nejenže jezdí, některé jsou i ozvučené, vybavené blikajícími světly a z některých modelů parních lokomotiv stoupá kouř.

Sběratel si nejvíce cení ruského modelu z roku 1958. Podle něj šlo tehdy o exkluzivní zboží, které v Sovětském svazu nebylo určené k prodeji. Do Čech prý několik modelů dovezli montéři pracující na ropovodu. Údajně jich bylo vyrobeno asi jen 100.

Merkur, Märklin nebo Rokal

Modely kolejišť jsou v různě velkých měřítkách: Z, N, TT, H0 a 0. Vlaky pochází ze slavných dílen firmy Merkur, Märklin nebo Rokal. Na zámku pro návštěvníky nashromáždil kastelán nejen modely vlaků, ale i aut včetně autodráhy, lodí a vojenské techniky. Tato část expozice se nazývá Trmická spirála. Svému koníčku se prý věnuje od 12 let.

Zámek je pro veřejnost otevřen každou středu od 13:00 do 16:30 a každou neděli od 10:00 do 12:00 a od 13:00 do 16:30. Prohlídky expozic začínají ve středu v 13:15 a 15:15 a v neděli v 10:15, 13:15, a 15:15. Dospělí zaplatí vstupné 60 Kč a děti 30 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám