Hlavní obsah

Koupaliště v Břeclavi na konci roku změní provozovatele

Právo, miv
Břeclav

Poslední sezóna čeká nájemce břeclavského koupaliště. Město nechystá další prodloužení nájemní smlouvy a počínaje prvním dnem roku 2014 plánuje návrat letního koupaliště i krytého bazénu pod křídla městské organizace Tereza.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Atrakce koupaliště - tobogán a skluzavka kamikadze

Článek

Je předmětem debat řadu let

Důvodem kroku, jenž se mimochodem prolínal volebními programy prakticky všech uskupení stávající radniční koalice, je dlouhodobá nespokojenost lidí s nabídkou služeb. Prakticky se projevila v exodu Břeclavanů. Ti již řádku let jezdí v létě za koupáním raději do Hustopečí, Hodonína, ale i do rakouského Rabensburgu.

„Záměry města jsou jasně definovány. Koupaliště převezme městská příspěvková organizace Tereza. Náklady na provozování koupaliště ve vlastní režii předložíme při přípravě rozpočtu na následující rok,“ uvedl starosta Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Bývalý starosta, dnes opoziční zastupitel Dymo Piškula (SNK ED) ale záměr převzetí chodu koupaliště pod křídla společnosti Tělovýchovná a rekreační zařízení (Tereza) kritizuje. „Teď přispíváme na provoz částkou 2,7 miliónu korun. Pokud to převezme město, bude to nejméně dvoupůlnásobně víc,“ apeluje Piškula, který sám byl před lety u zrodu myšlenky pronájmu koupaliště i krytého bazénu.

Požaduje, aby představitelé radnice předložili rozpočet budoucích provozních nákladů dříve než při přípravě rozpočtu. Podle starosty ale je více důvodů pro změnu režimu provozu. Město totiž chystá i projekty zaměřené na rekonstrukci a modernizaci těchto zařízení.

Peníze na údržbu

Nájemce požadoval jako dotace na provoz a údržbu městských zařízení celkem 3,5 miliónu korun. Od města dostane 2,7 miliónu korun. Další opoziční zastupitel Libor Nazarčuk (Pro region) se proto obává, zda mezi radnicí a nájemcem nevypukne další spor.

Podle místostarosty Jaroslava Parolka (ČSSD) ale nic takového nehrozí. Osm set tisíc korun, které provozovatel požadoval, totiž patřičným způsobem nedoložil a svůj nedostatek uznal.

Koupaliště v Břeclavi je předmětem debat již řadu let. Na problémy upozorňovali i tehdejší radní a Piškula v dobách, kdy ještě vedl město, musel uznat, že služby nejsou na odpovídající úrovni. Například atrakce koupaliště, tobogán a skluzavku kamikadze, nájemce zapínal jen na část provozních hodin.

Piškula připustil možnost ukončení nájmu a dokonce posílal úředníky města, aby strávili den na koupališti a pak sepsali zprávu o zjištěných závadách. Nakonec ale před uplynutím volebního období v roce 2010 i přes přetrvávající kritiku pronájem prodloužil na několik dalších let. Platnost smlouvy vyprší na konci letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám