Hlavní obsah

Kdo investuje do lukrativních půd v centru Prahy

Novinky, Sreality.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejčastěji zmiňovanými kupci prostor v souvislosti s investicemi do výstavby půdních jednotek v Praze 1 jsou firmy Meltex a ARTA. Obě ve velké většině případů přeplatily ostatní zájemce o tyto lukrativní prostory, kterých je jen omezené množství, takže jejich ceny se vyšplhaly k velmi zajímavým částkám.

Článek

Obě jsou zahaleny tajemstvím, provázejí je spekulace a neochota odhalit skutečného investora, který se rozhodl do půd na Praze 1 investovat. Všechny indicie však směřují k Pavlu Tykačovi, dle časopisu Týden druhému nejbohatšímu Čechovi, jehož pověst ale utrpěla v 90. letech kvůli svérázným podnikatelským praktikám.

Vlastníkem firmy ARTA, která má základní kapitál 100 000 Kč, je na Kypru registrovaná společnost Nortelgate Consultancy Limited. RTA o sobě nedává příliš vědět, například povinně zveřejňované účetní uzávěrky zaslala na soud, který vede obchodní rejstřík, naposledy za rok 2001. Jednatelem firmy je Ing. Ivana Nováková (dříve Hronová).

Společnost z Panenských ostrovů

Stejná osoba je také spolujednatelem druhého kupce půdních prostor v centru Prahy, společnosti Meltex. Ta má dvousettisícový základní kapitál a jejím vlastníkem je akciová společnost Charlton. Meltex už je v dodržování informační povinnosti vůči rejstříkovému soudu důslednější, díky čemuž se dá ovšem zjistit jenom to, že v roce 2004 nevykonávala firma takřka žádnou činnost.

Zajímavější je CHarlton, jehož stoprocentrním vlastníkem je společnost sídlící na Britských Panenských ostrovech. Tu podle spekulací médií ovládá Pavel Tykač.

Spekulacím o Tykačově angažmá v celé věci nahrává také spojitost s některými dalšími lidmi, které ho zastupují při jiných aktivitách v České repulibce - například členem představenstva a.s. Charlton je Ing. Tomáš Fohler, který stejnou funkci zastává také v relativně nové Tykačově akvizici, Mostecké uhelné, a angažoval se i v Agrobance, kterou se Tykačovi podařilo ovládnout v 90. letech prostřednictvím Motoinvestu.

S vlivným podnikatelem v zádech

Ivana Nováková, která oficiálně skupuje půdní prostory v Praze 1, získala díky bohatému podnikateli v zádech přes polovinu nabízených podílů na nemovitostech v zajímavých pražských lokalitách. Pořizovací ceny za tyto prostory se pohybovaly mezi 30 a 50 tisíci korunami za metr čtvereční. Jelikož se jedná o unikátní lokality, může investor vydělat až trojnásobek vložené částky.

Tykač, Nováková a Nešetřil (vedle Novákové druhý jednatel Meltexu) nejsou ale jedinými úspěšnými zájemci o půdy v pravní pražské městské části. Několik prostor získali například Michal Frosch a Martin Salva, podle všeho pardubičtí obchodníci se sportovním vybavením.

Reklama

Výběr článků

Načítám