Hlavní obsah

Zásady správné péče o vířivku

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro dokonalý požitek z vířivky je nezbytné o ni pravidelně a správně pečovat. Mnoho majitelů se sice nechá zaučit od technika, který jim vířivku doma instaluje, nějaký čas se o ni naučeným způsobem stará, po nějaké době ovšem potřebné úkony zeštíhlují až na nejnezbytnější minimum. Pojďme si proto základy péče a údržby připomenout.

Foto: Albixon

Také vířivky v exteriéru lze využívat celoročně. Zvláště jsou-li umístěny dostatečně blízko domu. Jejich údržba se pak v závislosti na ročním období nemění.

Článek

Většina velkých výrobců, kteří na trh uvádějí celou škálu vířivek, svou pozornost už dávno upřela také na to, aby jejich produkty byly co nejvíc bezúdržbové. Přesto ale základní péči vyžaduje každá vířivka.

Kvalita vody

Úhelným kamenem péče o vířivku je kvalita vody v ní. „V jaké kondici je voda, poznáte pouhým okem. Klient by měl pravidelně kontrolovat její pH, protože kyselost vody má zásadní vliv na účinnost dezinfekčních prostředků i na zdraví uživatelů. Ideální pH pro spa je 7,2 – 7,8,” doporučuje Lukáš Rychetský ze společnosti USSPA, která je českým výrobcem vířivek.

Aby ve vodě nepřežívaly nebo se dokonce volně nemnožily nejrůznější bakterie, je nezbytné do ní pravidelně přidávat dezinfekční prostředky. Jejich množství každý výrobce přesně stanovuje. Dezinfekce musí být v takové koncentraci, aby na jedné straně ničila bakterie, ovšem na druhé straně byla stále šetrná k pokožce uživatelů vířivky.

Foto: Hornbach

Výměnu vody ve vířivce využijeme k důkladné očistě vnitřního povrchu.

Do vířivek používáme výhradně dezinfekční prostředky, které jsou pro tento účel určeny. Při použití nevhodné chemikálie si majitel může v krajním případě vířivku až poškodit.

Klasickým příkladem nesprávně zvoleného prostředku je použití bazénové chemie. Ta do vířivek rozhodně nepatří, neboť je stabilizovaná na nižší teplotu vody.

Pravidelná výměna vody

Dvakrát až třikrát za rok pak výrobci doporučují vyměnit ve vířivce vodu. Ideální dobou pro takový „sanitární den” je konec zimy a začátek jara.

Společně s výměnou vody je samozřejmě nezbytné vyčistit veškerou technologii, opět chemickými prostředky k tomu určenými. Někdy, v případě použití čističe cirkulačního oběhu vířivek, aby se prostředek dostatečně z potrubí vypláchl, probíhá mezi vypouštěním vody a napouštěním nové tzv. mezinapuštění vodou, jež se ovšem hned zase vypustí.

Čistota filtrační jednotky

S kvalitou vody bezprostředně souvisí pravidelná kontrola čistoty filtru, a to ideálně jednou za týden.

Dodržení alespoň minimální nezámrzné teploty v zimě

Vířivky jsou určeny pro celoroční používání, mnozí majitelé si možnost vskočit do teplé lázně, třeba i venku na terase, nemohou vynachválit. Při takovémto celoročním používání je ponechání vířivky v provozu logickou samozřejmostí. Chybou ovšem je ponechat ve venkovní vířivce vodu a zcela ji vypnout. Jakmile nastanou mrazy, voda v ní zamrzne a může zařízení nenávratně poškodit.

Foto: USSPA

Lázeň o teplotě okolo 38 stupňů je velmi příjemná i ve venkovním prostředí, zvláště, pokud navíc nabízí nádhernou romantiku.

„Pokud zákazník neužívá vířivku v zimě tak často jako v létě, snižuje se množství použité chemie a například i četnost výměny vody. Právě v zimě je ale naopak nutné pravidelně vířivku kontrolovat, doporučuje se udržovat teplotu vody minimálně na 20 stupních (automatický nezámrzný program spa je 15 stupňů, na tuto teplotu se  automaticky dotápí při poklesu pod 10 stupňů). Oproti zazimování vířivky se však nepřerušovaným provozem zvyšuje její životnost,” doporučuje Alena Weiserová ze společnosti Albixon.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám