Hlavní obsah

Venkovní dřevo si zaslouží důkladnou péči

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pergola, zahradní nábytek, altánek, plot i dřevěná terasa potřebují na léto obnovit původní nátěr. Dřevo neustále pracuje a bez vhodné péče má jen omezenou životnost. Jak na to?

Foto: HORNBACH (3x)

S kvalitní péčí vydrží pergoly, zahradní nábytek, altány a zahradní domky desítky let. Důležitá je impregnace a základní nátěr.

Článek

Dřevo s hrubými nečistotami zbrousíme ocelovým kartáčem nebo brusným plátnem dohladka po směru vláken, aby na povrchu nezůstaly ostré hrany. Všechny plochy pečlivě očistíme, ometeme smetáčkem. Je to důležité, protože jinak by barva dobře nepřilnula k podkladu.

„Má-li být konečný nátěr hladký a vrstvy k sobě přilnout, musíme každý nátěr po jeho zaschnutí lehce přebrousit jemným brusným papírem (od čísla 180 výše). Finální vrstvu už nebrousíme,“ vysvětluje Miroslav Mráz z firmy Barvy a laky Teluria.

Foto: BONDEX

Silnovrstvé lazury vytvářejí silnější, vodoodpudivý film. Hodí se na okna, dveře, podbití, mají zvýšenou ochranu proti UV záření.

Fáze přípravy podkladu je nejnáročnější, její provedení je základem úspěchu. Zde také dochází k prvním chybám. „Rozhodně se nevyplatí jakákoliv nedůslednost s tím, že o zbytek se postará nátěr. Může to být právě naopak.

Například transparentní nátěr lazurou zvýrazní nejen přirozenou kresbu a texturu dřeva, ale také škrábance, broušení přes léta. Drobnější vady ve dřevě opravíme sami tmelem, vypadané suky, vyštípnutí je práce pro truhláře,“ vysvětluje Josef Weiss z firmy Detecha.

Foto: PRIMALEX

Tenkovrstvá lazura je určena k vrchním nátěrům dřeva. Nátěr zvýrazňuje přirozenou kresbu a strukturu dřeva, zbarví se do vybraného odstínu (dub, borovice, kaštan, mahagon, ořech, palisandr, pinie, teak).

Počítejme však s tím, že každé tmelení vede ke snížení kvality a životnosti nátěru. Tmely totiž mívají jinou roztažnost než barvy či podklad a při střídání teplot se to může projevit prasklinami nebo odlupováním vrchního nátěru.

Proč se vyplatí impregnace

Co nejkvalitnější základní nátěr umožní dřevu zůstat v dobré kondici. Na povrch naneseme impregnaci, která pronikne hluboko do struktury dřeva a ochrání ho před plísní, hnilobou a parazity. Impregnační nátěr také pomůže sjednotit savost podkladu, zlepší přilnavost další nanášené vrstvy.

Foto: HORNBACH

Impregnace Bondex je nátěr přetíratelný jak syntetickými, tak vodouředitelnými lazurami, laky, mořidly i krycími barvami.

Impregnaci lze přetřít syntetickými i vodou ředitelnými lazurami, laky, mořidly i krycími barvami. Bývá na vodní bázi, je nehořlavá, a hlavně rychleschnoucí. Lazuru či mořidlo můžeme nanést už za čtyři hodiny po impregnování. Impregnace dřevo chrání až na 10 let.

Pravidla pro nátěr

Ideální podmínky: nejvyšší relativní vlhkost vzduchu 75 %, teplota 20–25 °C.

Čím nižší jsou teploty, tím pomaleji barvy schnou.

Foto: WWW.BARVYTELURIA.CZ

Každou barvu vždy před použitím důkladně promícháme. Zpravidla obsahuje složky, které se usazují v různých vrstvách, protože nemají stejnou hmotnost. Pro standardní barvy platí, že by mezi základním nátěrem a vrchním nemělo uběhnout více než 24 hodin.

Při vyšších teplotách může rychlé zasychání některých barev vadit, protože nestačíme napojovat jednotlivé tahy.

Když venku hodně fouká, raději natírání odložíme. Barva sice dobře uschne, ale vítr na ni může zanést různé nečistoty, které v ní pak už zůstanou.

Foto: WWW.DETECHA.CZ

Karbolineum extra je dekorativní, impregnační a fungicidní přípravek, obsahující biocidní přísady (proti biologickým škůdcům). Nátěr dřevo neuzavírá, nepraská, neloupe se. Nejsou nutná další napouštědla, následné ochranné nátěry. V nabídce 10 odstínů.

Tradičně lidé více vyhledávají syntetické (rozpouštědlové) lazury, které se právě díky rozpouštědlům dostávají do větší hloubky dřeva, a tím ho lépe ošetřují.

„Jenže stejnými vlastnostmi se mohou pochlubit i současné vodou ředitelné lazury, takže rozhodování není tak jednoduché,“ dodává Miroslav Mráz z firmy Barvy a laky Teluria. Obecně jsou vodou ředitelné nátěrové hmoty šetrnější k životnímu prostředí a snadněji se s nimi pracuje.

Foto: HORNBACH

Po odstranění starého nátěru naneseme základní impregnační nátěr a vrchní lak. Výsledkem je lesklý, hedvábně matný povrch dřeva.

Oblíbené jsou tenkovrstvé a silnovrstvé lazury. Jsou to nátěry transparentní, které požadovaným způsobem mění odstín dřeva, zvýrazňují jeho kresbu a chrání proti negativním vnějším vlivům. Jsou syntetické nebo vodou ředitelné. „Dále je možné použít výrobky slabovrstvé, s obsahem biocidů, které plní funkci napouštědla a zároveň dekorativního nátěru, například známé Karbolineum,“ říká Josef Weiss z firmy Detecha.

Tenkovrstvé nátěry mají zpravidla nižší kryvost, ale více zdůrazní přirozený vzhled a kresbu dřev. Pronikají do hloubky a umožňují dřevu dýchat. Nepraskají, neloupou se a z hlediska údržby a obnovy nátěru jsou méně rizikové.

Středněvrstvé a silnovrstvé lazury nepronikají do takové hloubky, ale tvoří na povrchu silný lesklý film, více či méně transparentní. Vytváří velmi dobrou bariéru proti vodě a UV záření, zejména sytější odstíny s vyšším obsahem pigmentů. Zde je nutná preciznost provedení nátěru.

Nátěry s mechanickou odolností

Lavičky, zahradní nábytek a dřevěné venkovní podlahy vyžadují nátěr s mechanickou odolností.

„Je možné pomocí lazury docílit požadovaný vzhled a následně povrch přetřít bezbarvým, pružným ochranným lakem s UV filtrem nebo rovnou použít tvrdý napouštěcí olej,“ dodává Josef Weiss z Detechy.

Foto: BALAKRYL

Akrylátové barvy v lesku i matu jsou univezrální vodou ředitelné barvy vhodné na dřevo vystavené venkovním podmínkám. Lesk se prodává v 16 odstínech, v matu je nabídka širší, od bílé přes žluté až po palisandr a černou.

Pamatujme si: Čím vyšší je barevná pigmentace, tím lepší je UV ochrana dřeva. Tmavší odstín totiž pohlcuje více UV světla, bezbarvá lazura se do exteriéru nedoporučuje. Naopak krycí lazura nebo hodně pigmentu v běžné lazuře chrání dřevo proti oloupání, šednutí, černání.

Při natírání nespěcháme

Barvu na dřevo nebo lazuru vybíráme na konkrétní povrch. Vždy si pečlivě přečteme pokyny na obalu. Barvu pečlivě promícháme, vodou ředitelné barvy neředíme ničím jiným než vodou!

Natíráme tahem štětce ve směru vláken. Po natření jedné vrstvy počkáme, až tato vrstva dostatečně zaschne, teprve pak natíráme dále.

Triky při přestávce

Ve chvíli odpočinku zabalíme štětce do alobalu nebo potravinářské fólie, aby nevyschly a byly hned připraveny k dalšímu použití.

Foto: BONDEX

Dřevěný venkovní nábytek lze natřít pigmentovanou lazurou. Čím bude tmavší, tím více pohlcuje UV světlo. Pigment v dané lazuře chrání dřevo proti šednutí a černání.

Když skončíme s prací, pečlivě uzavřeme plechovku s barvou nebo lazurou a otočíme ji vzhůru nohama. Tím zvýšíme trvanlivost nátěrové hmoty.

Barva pro dětský nábytek

Hledáte vhodnou barvu pro dětský nábytek nebo hračky? Na obalu musí být označení EN 71 (ČSN EN 71), což je norma, která v Evropské unii zaručuje, že je barva pro tyto účely vhodná a že byla testovaná.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám