Hlavní obsah

Užijte si koupání v čisté vodě bez chemie

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupací jezírko či biobazén jsou zdravější alternativou k bazénům s chemickou úpravou vody. V zahradě působí přirozeně a souzní s okolní přírodou. Aby voda byla křišťálově čistá, musíme jí dát určitou péči.

Foto: Ekogreen (3x)

Přírodní koupací jezírko souzní s přírodou a zapadá do celkového konceptu zahrady.

Článek

Voda se v biobazénu či koupacím jezírku čistí biologickými procesy. Biofiltrací se dosahuje měkké, přirozeně čisté vody, která nezatěžuje kůži a neobtěžuje zápachem.

Koupací jezírka jsou uměle založené nádrže se stojatou vodou bez přítoku. Pro čistou vodu je důležitá rovnováha všech organismů, tzn. vodních rostlin, mikroorganismů a planktonu.

Foto: Ekogreen

Koupací jezírko je v krajině mnohem přirozenější než bazén se zastřešením.

Biobazény (přírodní bazény) jsou uměle založené nádrže s proudící vodou. Čištění vody zajišťuje technologie biofiltru s nízkou spotřebou energie.

Vybíráme jezírko

Dovolit si můžeme prakticky cokoliv, ale obvykle nás limitují finance, velikost pozemku, lokalita. Geologie podloží a nadmořská výška hrají při stavbě jezírka stejnou roli jako u každé jiné stavby. Problematická jsou místa s vysokou hladinou spodní vody, kde bývá stavba náročnější.

Koupací jezírko či biobazén situujme ale vždy do míst, kde si ho nejvíce užijeme. Tedy k blízkosti domu, do atria, klidné části zahrady.

Foto: Koipro

Koupací jezírko realizujte vždy se zkušenou firmou, která navrhne správnou technologii, velikost i tvar.

A popřemýšlejme i o vhodné velikosti a tvaru. Podle odborníků je z hlediska pořizovacích a provozních nákladů optimální plocha koupacího jezírka kolem 50 m2 s koupací částí 4 x 8 x 1,5 m.

Technologie – srdce jezírka

Je nejdůležitější částí jezírka a volbě věnujeme zvýšenou pozornost. „Se zákazníkem vždy detailně projednáme celou stavbu a zejména filtrační technologii. Ta je alfou a omegou úspěchu,“ vysvětluje Vladimír Tomeš z firmy Koipro.

V případě jezírek určených na chov ryb se používá voda dezinfikovaná UVC zářením, zatímco koupací jezírka a biobazény pracují s vodou bez dezinfekce (nepoužívají se UV lampy).

Foto: Ekogreen

Čím větší budeme mít koupací plochu, tím náročnější a dražší bude i zvolená technologie.

Vybavení se odvíjí od velikosti a typu jezírek, biobazénů. Součástí je: předfiltr (bubnový, štěrbinový, vortex apod.), biofiltr, čerpadlo, případně další nadstavbové věci (vysavač, dávkovací čerpadla, tepelná čerpadla, solanizační jednotky). Ty udržují vodu mírně slanou, což omezuje tvorbu řas a zvyšuje kvalitu vody.

„Jezírko lze doplnit i monitorovacím a kontrolním systémem s mobilní aplikací, sledovat ho a ovládat na dálku. Často se také jezírko připojuje k systému inteligentního domu,“ doplňuje Vladimír Tomeš.

Foto: Koipro

Jezírko je podle přání možné dovybavit i solanizační jednotkou a udržovat v něm mírně slanou vodu.

Počítejme s tím, že čím je větší objem vody, tím je jezírko a technologie sofistikovanější, a tedy i dražší.

Pozor na nejčastější chyby

Doplňování jezírka dešťovou vodou z okapu. „Dešťová voda bývá kyselá, narušuje přirozenou rovnováhu. Do jezírka tak vlastně spláchneme všechny nečistoty ze střechy, tím zatížíme filtraci a zaneseme jezírko nečistotami,“ vysvětluje Miloš Kohout z firmy LuMico.

Okraje jezírka volně přecházejí do okolního terénu. Při deštích tak dochází k naplavování nečistot, což je opět problém pro filtraci a čistotu dna. Správně mají být okraje řešeny tak, aby okolní voda šla mimo jezírko.

Foto: Lumico

Vodu v koupacím jezírku čistí účinná filtrace, nikoliv samotné rostliny. Ty jsou tam spíše na okrasu.

Není pravda, že samotné vodní rostliny čistí vodu. Kdyby to platilo, tak na stejnou plochu, jako je koupací část, bychom potřebovali minimálně dvakrát takovou plochu mělčin s vodními rostlinami a přes tyto mělčiny bychom museli neustále čerpat vodu. Což je v podstatě drahá kořenová čistička.

„Dnes čištění řeší technologie filtrací, a to na minimálním prostoru. Rostliny jsou spíše pro okrasu,“ říká Miloš Kohout.

Pozor na poddimenzování filtrační technologie, nízký průtok v jezírku (slabá čerpadla), špatně navržený tvar a profil jezírka, rozlehlé mělčiny.

Péče o jezírko

Koupací jezírka a biobazény jsou živou součástí zahrady, a proto vyžadují i přiměřenou péči. Péče není složitá, ale je nezbytná.

„Počítejme s tím, že do jezírka je nutno doplňovat vodu, která ubývá přirozeným odparem. Množství odpařené vody závisí na klimatických podmínkách. Přirozený úbytek je 1 až 3 % vody celkového objemu vody v jezírku za den,“ říká Martin Panchartek z firmy Ekogreen.

Foto: Lumico

U menších jezírek, cca do 70 m2 se používá jen filtrace, občas se musí vyčistit kaly (vše podle typu filtrace).

Péče obnáší: luxování dna koupací části a mělčin (automatické, robotické či ruční vysavače), odkalování filtrace, kontrola základních hydrochemických parametrů.

Bojovat můžeme s řasami, proto potřebujeme koupit prostředky, které je hubí. Před zimou ostříháme vodní rostliny, odstraníme jejich odumřelé části a po několika letech provedeme velkou očistu: jezírko vypustíme a důkladně celé vyčistíme.

„Stěny a dno jezírek postupně zakryje spad, který nezachytí filtrace a je nutno ho vyčistit jednou týdně vodním vysavačem,“ říká Miloš Kohout.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám