Hlavní obsah

Stojanové vrtačky umožňují kolmé a přesné vrtání

Novinky, Tomáš Krásenský

Snad každý kutil má elektrickou ruční vrtačku. Méně rozšířené jsou vrtačky, které nemusíme držet v ruce, protože jsou součástí mechanismu, jenž dovoluje jejich pohyb nahoru a dolů. Jde o vrtačky stolní či sloupové.

Foto: JET (2x)

Stojanová vrtačka patří k základní výbavě truhlářských i zámečnických dílen, uplatnění najde i u kutilů.

Článek

Řemeslníci a průmysl se bez nich neobejdou, existují také v provedení pro kutily. Řeč je o stojanových vrtačkách, které jsou buď stolní, nebo sloupové. Z názvu vyplývá, že stolní jsou menší a dají se umístit na pracovní plochu, sloupové jsou vysoké, takže stojí na podlaze.

Pokud jste nějakou sloupovou vrtačku nezdědili po dědečkovi, pravděpodobně si spíš pořídíte kompaktní vrtačku stolní určenou pro kutily.

Foto: Shop Fox

Správně vybavená stojanová vrtačka má spínač na čelní straně, kryt sklíčidla, posuvný i naklápěcí stůl s drážkami či otvory pro připevnění svěráku.

Hlavní výhody

Stojanové vrtačky se používají především pro přesné vrtání, kterého bychom při práci s ruční vrtačkou jen těžko dosáhli. Je to podobný rozdíl jako mezi okružní pilou vedenou ručně a stolní pilou.

Stojanová vrtačka dokáže vrtat dokonale kolmo nebo pod přesně nastaveným úhlem. U stojanové vrtačky je pohonná jednotka stabilní, hýbe se stůl, který lze posouvat nahoru dolů po tyči s hřebenem a většinou ho jde i naklopit pro vrtání pod úhlem. Při samotném vrtání se vysouvá vřeteno se sklíčidlem.

Foto: Ryobi

Pro kutila do domácí dílny stačí i menší stojanová vrtačka ve stolním provedení.

Existují také vrtačky s nastavitelným vyložením, tedy měnitelnou vzdáleností vřetena od sloupku, takovým se většinou říká radiální. Vedle změny vyložení dovolují také natočení vřetena vůči stolu pod určitým úhlem.

Foto: Shop Fox

Radiální vrtačka je všestrannou verzí stojanové vrtačky, která umí měnit vyložení a naklápět nejen stůl, ale i vřeteno.

Některé operace můžeme provádět s obrobkem pouze položeným na stole, u jiných využijeme upnutí do svěráku. Pro vrtání sériových otvorů si kutilové vyrábějí různé přípravky s vodicími lištami, upínkami a dorazy.

V každém případě máte při práci se stojanovou vrtačkou alespoň jenu ruku volnou pro manipulaci s obrobkem. Větší stroje mají sklíčidla pro vrtáky se stopkou o průměru až 16 mm, samotné sklíčidlo je upevněno na kuželu B16, který se naráží přímo do vřetena vrtačky. Namísto sklíčidla lze do vřetena narazit velký vrták s kuželovou stopkou.

Foto: JET

Velké sloupové vrtačky dovolují vrtání do velkých předmětů, po naklonění stolu třeba do čelní hrany prkna.

Vychytávky stojanových vrtaček

Nejběžnější koncepce stolních vrtaček je elektromotor a vřeteno se sklíčidlem spojené pomocí řemenového převodu. Díky různě velkým řemenicím se dají měnit převody, tím pádem také otáčky vřetena. Změna je možná jen skokově v několika stupních, nejběžněji v pěti.

Pro pohodlnější, a především plynulou změnu otáček při vrtání existují modely s elektronickou regulací, které fungují stejně jako běžná ruční elektrická vrtačka, většinou ve spojení s dvoustupňovou mechanickou převodovkou.

Foto: Shop Fox

Stojanová vrtačka se s vhodným příslušenstvím dá použít jako vřetenová bruska pro broušení hran křivkových řezů.

Zda se rozhodnete pro klasický pohon řemenem, nebo pro ozubenou převodovku s elektronikou, záleží na vás. V obou případech si ale můžete dopřát digitální ukazatel otáček, který je u elektronicky regulovatelných modelů samozřejmostí, u řemenových výjimkou.

Další užitečnou pomůckou je křížový laser, který promítá dvě linky, v místě jejich protnutí je střed budoucího otvoru (hrotu vrtáku). Lákavé je také rychloupínací sklíčidlo, pokud ale není dostatečně kvalitní, je lepší zvolit běžné zubové.

Součástí všech stojanových vrtaček je hloubkový doraz, abyste nevrtali hlouběji, než potřebujete. Stojanové vrtačky musejí být na čelní straně podle předpisů vybaveny nouzovým vypínačem a průhledným ochranným krytem sklíčidla.

Foto: Bosch

Hybrid mezi stojanovou vrtačkou a vrtačkou ve stojanu má výhody i nevýhody vyplývající z této nezvyklé koncepce.

Rozdíly mezi jednotlivými modely najdete nejen ve výšce stojanu (sloupku), ale také ve vyložení ramena, tedy vzdálenosti vřetena od sloupku. Čím větší oba tyto parametry jsou, tím větší obrobky můžete vrtat. Vrtačky se liší také v robustnosti, sáhněte raději po modelu se silnějším sloupkem.

Foto: Bosch

Průsečík dvou laserových paprsků ukazuje místo středu vrtání.

Velmi důležité jsou také vůle, které pro přesnou práci musejí být minimální. Příkon elektromotoru často není rozhodující, protože sílu získáte převodováním do pomalých otáček. Na to myslete, když budete vrtat velké otvory. Čím větší vrták, tím vyšší obvodová rychlost, a proto musíte redukovat otáčky (čímž u mechanické převodovky získáte větší točivý moment).

Vrtačka ve stojanu

Pro spoustu kutilů postačí upnutí běžné ruční elektrické vrtačky do stojanu. Bohužel neduhem většiny stojanů pro vrtačky jsou různé vůle, takže přesnost je horší.

Pokud už koupíte stabilní a přesný stojan, stojí většinou stejně jako slušná stojanová vrtačka. Přesto s vrtačkou ve stojanu dosáhnete lepších výsledků než při vrtání z ruky.

Foto: Wolfcarft

Kvalitní stojan na vrtačku má silnou tyč s hřebenovým posuvem. Oproti stojanové vrtačce se po něm neposouvá stůl, ale vrtačka.

Foto: Wolfcarft

Stojanová vrtačka ani vrtačka ve stojanu se neobejde bez hloubkového dorazu.

Existují také různé přípravky zvané mobilní stojany, které jsou určeny pro vedení vrtačky v kolmém či šikmém směru vůči povrchu obrobku, dají se využit i při vrtání do zdiva. Jejich součástí bývá také odsávací adaptér pro vysavač.

Většina akumulátorových vrtacích šroubováků nejde do stojanu upnout, nemají totiž osazení pro standardní objímku o průměru 43 mm, a když ho mají, chybí jim aretace stálého chodu.

Pro akuvrtačky se proto hodí malé mobilní stojany s vlastním vřetenem a sklíčidlem, které se do vrtačky upnou prostřednictvím čtvrtpalcového šestihranu.

Foto: Hajettool

Nejjednodušší pákové stojany na vrtačku trpí větší nepřesností, ale pořád jsou lepší než vrtání od oka.

Foto: Wolfcraft

Vrtací přípravek s vlastním vřetenem a sklíčidlem jde použít i s vrtačkami, které nejdou upnout do standardní objímky.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak správně seřídit okna s obvodovým kováním

Plastová, hliníková i dřevěná okna dnes většinou používají takzvané obvodové kování. Abyste jeho výhody využili naplno, musíte se o něj starat. Základní údržbu...

Výběr článků

Načítám