Hlavní obsah

Sádrokarton šetří čas i peníze. Víte, k čemu všemu jej využít?

Novinky, Izabela Kalinová, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sádrokarton je stavební materiál, který během posledních let prošel výrazným technologickým vývojem. Pyšní se hned několika užitečnými vlastnostmi. Je lehký, vysoce pevný a dokáže velmi dobře tepelně a zvukově izolovat. I přesto vzbuzuje tento materiál ve společnosti jistou nedůvěru. Existuje o něm totiž mnoho nepravd, které lidi odrazují.

Foto: Rigips

Sádrokartonové desky jsou prakticky bezespáré, takže získáte dokonale rovný povrch a elegantní vzhled stěny nebo stropu.

Článek

Rychlá stavba

Pokud se chystáte rekonstruovat a potřebujete novou předstěnu, přepažit místnost nebo vytvořit stropní podhled, sádrokarton ušetří váš čas, peníze i energii.

Například náklady na běžnou cihlovou příčku činí minimálně o jednu čtvrtinu více než za příčku sádrokartonovou, kterou postavíte i za daleko kratší čas.

Sádrokarton se totiž staví tzv. na sucho, takže odpadá nutnost čekat na jakékoli zasychání a tvrdnutí. Kromě toho je taková práce i pohodlnější.

Je sice tenký, ale přesto dobře izoluje zvuk

Nadměrný hluk trápí většinu lidí, kteří žijí především v panelových bytech. Ať už se jedná o vysokou hlasitost televize nebo vašich sousedů, účinným štítem proti nelíbivým zvukům je zvuková izolace, které lze dosáhnout za pomocí tohoto materiálu, jenž má spoustu vynikajících stavebně-fyzikálních vlastností.

Foto: KNAUF

Pohled na strop z akustických děrovaných desek Knauf Cleaneo, které navíc přidávají vlastnost tzv. cleaneo efektu – čističe vzduchu.

Rozhodující vliv na akustiku má vhodně zvolená konstrukce, která docílí stejné neprůzvučnosti jako klasická stěna z cihel. Při výběru sádrokartonu určeného k izolaci před hlukem je ovšem nutné zvolit ten správný typ desky. Pro jednoduchou orientaci bývá označena modře.

Do koupelny? Ano, i tam!

I v prostorech s nadměrnou vlhkostí má sádrokarton své uplatnění. V dnešní době existují desky s tzv. impregnací, která zvyšuje jejich odolnost vůči vlhku.

Na českém trhu se můžeme setkat s dostupnými řešeními pro celou škálu úrovní vlhkosti, ať už se jedná o koupelnu, nebo prostory s extrémní vlhkostí, jimiž jsou například vývařovny, prádelny nebo bazény. I tyto desky mají své barevné označení. Jsou zelené.

Je nehořlavý, ovšem ne žáruvzdorný

Sádra v sádrokartonových deskách váže množství krystalické vody. Výrobci uvádějí, že z každého čtverečního metru sádrokartonu se během požáru uvolní přibližně 1,5 litru vody, která po omezenou dobu dokáže zpomalovat rozvoj požáru.

Jde o speciálně upravené konstrukce, které jsou řádně testované a certifikované. I tyto desky mají svou barvu - růžovou.

Ve spojení s požární odolností je dobré připomenout i dvě rozdílné charakteristiky, které bývají někdy zaměňovány. Sádrokarton je materiál nehořlavý. Byť obsahuje hořlavý karton, jeho reakce na oheň jej řadí mezi nehořlavé materiály (dle evropské výrobkové normy ČSN EN 520 „Sádrokartonové desky“).

To ale v žádném případě neznamená, že by bylo možné jej používat například pro opláštění některých tepelně namáhaných částí krbů. Sádrokarton totiž není žáruvzdorný!

Sádrokartonové desky lze použít jen tehdy, když teplota na jejich povrchu během jejich životnosti nevzroste dlouhodobě nad 45 stupňů Celsia (krátkodobě nad 60 °C). Při větším zahřátí již vzrůstá riziko jejich degradace kvůli již zmiňované ztrátě krystalické vody.

Snadno se nerozbije

Pokud byste se rozhodli ověřit si na vlastní pěst jednu z mylných domněnek o sádrokartonu, mohli byste si velmi lehce ublížit. Jde totiž o vysokopevnostní materiál, který je dnes v mnoha parametrech srovnatelný s cihlou.

Jak zacházet se sádrokartonem

Aby sádrokarton plnil svou funkci správně, je třeba s ním správně zacházet:

  • Sádrokartonové desky skladujeme zásadně na plocho.
  • Aby se nedeformovaly, podkládáme desky na rošty v rozestupech maximálně 0,5 metru.
  • V interiéru dáváme pozor na přetížení v místě skladování. Jedna paleta běžných desek může mít hmotnost od 1300 kg, někdy to ale může být i 1600 kg. A to rozložených na ploše 2 x 1,25 m.
  • V exteriéru sádrokarton raději neskladujeme, je třeba jej chránit před povětrnostními vlivy. Ideální vlhkost vzduchu v místě skladování je 40-60 %. V tomto prostředí je potřeba ponechat desky alespoň 48 hodin a teprve pak je možné začít s nimi pracovat. (Ideální teplota pro skladování je pak 21 °C doplněná o pravidelné větrání.)
  • Sádrokartonové desky pak přenášíme výhradně ve svislé poloze.

Sádrokarton má nejen mnoho překvapivých vlastností, ale také variant a využití. Za čistým a elegantním vzhledem moderních interiérů stojí právě on.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám