Hlavní obsah

Okna lze měnit i v zimě, má to však několik podmínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud trávíte první zimu v novém bytě a zjistili jste, že jimi nepříjemně táhne a že je nutné je co nejrychleji vyměnit, nemusíte zoufat, že vás čeká krušné čekání až do jara či léta. Okna lze totiž za určitých podmínek měnit i v zimě.

Foto: Vekra

Okna lze měnit i v zimě. Podmínkou je ovšem to, aby byl okenní otvor suchý, bez sněhu a ledu. Problémem jsou rovněž hodně velké mrazy.

Článek

Pokud je třeba vyměnit okna a dodavatel nabídne zimní termín, není nutné panikařit.

„Výměnu oken lze v současné době provádět celoročně. Dříve stavby na podzim běžně usínaly zimním spánkem, což nebylo ani tak dáno leností instalačních firem jako spíš technologickými problémy s nízkou teplotou a nepříznivým počasím.

Podobně jako v řadě dalších odvětví se ale vývoj nezastavil, a tak je nyní možné stavební práce – s přihlédnutím k určitým omezením – provádět i na podzim a v zimě,“ ujišťuje Milan Klepsa ze společnosti Veka s tím, že okno je zpravidla vyměněné za 2 hodiny. Tepelné ztráty objektu jsou tak přijatelné.

„Montéři jsou rovněž vybaveni průmyslovými vysavači a i v zájmu vlastní práce se v místě okenního otvoru snaží prašnost redukovat na minimum.“

Ani sníh, ani mráz...

Zcela bez přízně počasí se ale výměna oken neobejde. Povrch ostění oken musí být v každém případě suchý, pokud tedy sněží, je třeba ho dostatečně dopředu chránit fólií. Totéž platí pro led, který se na místech, kam bude okno usazeno, rovněž nesmí objevit.

Foto: PKS okna

Většina lidí si vidinu výměny oken spojuje spíše s létem. Jsou-li však splněny určité podmínky, je možné je měnit i v zimě.

Foto: Veka

Výměnu starých či nevyhovujících oken si dobře naplánujte. Výhodou je, že ji lze za určitých podmínek provést i v zimě.

U nových oken je obecně kromě jiného důležité si pohlídat, aby spára mezi oknem a ostěním byla dostatečně utěsněná a nemohl tudy do interiéru pronikat studený venkovní vzduch. Tento prostor se běžně vyplňuje montážní pěnou.

„Pro zimní montáž používáme speciální variantu, se kterou je sice možné pracovat až do venkovní teploty –10 °C, ovšem pro samotné utěsnění spáry platí limit –5 °C. To je hraniční teplota, do které lze na povrch aplikovat penetrační nástřik a po nanesení pěny přilepit z obou stran izolační fólie chránící montážní pěnu a dokonale utěsňující spáru,“ uvádí Pavel Kašpar ze společnosti Vekra.

Víte, který detail nesmíte při instalaci okna opomenout? Bez něj vás čeká jen samé trápení

Jak na to

Jakmile udeří tuhé mrazy a venkovní teplota klesne pod tuto mez, už odborníci nedokážou zaručit, že fólie na povrch ostění správně a trvale přilnou a nebudou se odlepovat.

Pod odlepenou fólií pak montážní pěna začne brzy degradovat a tím přichází o své izolační vlastnosti.

Kratší čekací lhůta – jak u koho

Výhodou při objednávání výměny oken v zimním období může být u některých dodavatelů kratší čekací lhůta. Mají-li v zimě méně zakázek, mohou nabídnout kratší termín výměny oken.

Foto: Saint-Gobain Building Glass

Spára mezi oknem a ostěním se vyplňuje pěnou, v zimě se používá speciální varianta určená až do teploty –10 °C.

Není to ovšem pravidlem u každé společnosti. Zejména firma se zahraničními dodavateli je odkázána na jejich dodací lhůty, které se nemusí v průběhu roku nijak měnit. V každém případě proto platí, že rychlost dodávky by neměla být hlavním kritériem výběru firmy.

Okna potřebují pravidelný servis. Jak má vypadat

Jak na to

Vždy je lépe si vyžádat nabídku od několika společností a ujistit se, zda dodavatel nabízí skutečně komplexní provedení zakázky, tj. například včetně přípravných prací, parapetů nebo konečného začištění ostění.

Anketa

Pustili byste se do výměny oken v zimě?
Ano, když to firma dokáže, proč ne?
49,6 %
Asi ano...
3,5 %
To by musela být hodně velká krize.
17,7 %
Ne, v žádném případě!
29,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 141 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zamezit rosení oken

Zákazník investuje do drahých oken, ale když jsou neodborně namontována, začnou se rosit. A to v připojovací spáře oken, pod prochlazovaným prahem...

Dejte starší stavbě nová okna, ušetříte

Nefunkčními okny odchází až polovina z celkového úniku tepla domu! Z hlediska energetických úspor, světelného komfortu a izolování hluku jsou právě ona...

Výběr článků

Načítám