Hlavní obsah

Skrytá rizika nových i starších bytů. Pohlídejte si je

Právo, Hana Šmidrkalová

Nastěhovali jste se do nového bytu nebo se na stěhování chystáte? Nepodceňte kontrolu rizikových míst. Ta totiž mohou ohrozit nejen vaše finance, ale i bezpečí. Hlavně se zaměřte na rozvody elektřiny, plynu, vody i topení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rozvody elektřiny a plynu

Chcete-li být doma v bezpečí, zkontrolujte pečlivě, že jsou v pořádku rozvody elektřiny a plynu.

„Ve starších činžovních či panelových domech často narazíte ještě na staré hliníkové rozvody elektřiny. V takovém případě musí elektroinstalaci zrevidovat elektrikář. V opačném případě může hrozit zkrat a následný požár. Rozvody lze samozřejmě vyměnit za nové, počítejte ale s investicí pohybující se v řádech desítek až stovek tisíc, v závislosti na velikosti bytu,“ konstatuje Jan Kovalský z Energie ČS.

Jestliže je v domácnosti zavedený také plyn, je nutné zkontrolovat i jeho rozvody. Při podcenění revizí může hrozit únik plynu, což by chtěl riskovat málokdo.

Revize spotřebičů

S kontrolou rozvodů elektřiny a plynu souvisí i revize spotřebičů. Elektrospotřebiče ve špatném technickém stavu mohou snadno způsobit požár, plynové spotřebiče zase nebezpečný únik plynu.

„Obezřetnost je na místě zejména v případě, když přicházíte do nově pronajatého bytu, se kterým nemáte zkušenosti a neznáte dobře jeho historii. Nespoléhejte se na starší revize a investujte do vlastního a aktuálního prověření technického stavu elektrických a plynových spotřebičů,“ doporučuje Jan Kovalský. Taková investice se mnohanásobně vrátí v následném klidu a bezpečí.

Těsnost rozvodů vody a topení

Nepříjemné komplikace může přinést i únik vody ze špatně těsnících rozvodů či topení. Pečlivé zkontrolování rozvodů vody včetně všech roháčků, sifonů a hadiček u spotřebičů a sanity se každopádně vyplatí. Předejdete tak nepříjemnému překvapení při úniku vody, který může trvat mnoho hodin i dní, a škody mohou být obrovské.

Častým případem jsou např. staré a zpuchřelé hadičky s přívodem vody do WC nádržky, které mohou prasknout a vytopit nejen vás, ale i sousedy.

Revoluce na toaletě přináší novou úroveň čistoty

Tipy a trendy

„Vyplatí se i kontrola topného systému včetně těsnosti topných těles. Důležitá je také revize přístupnosti a stoprocentní funkčnosti všech uzavíracích ventilů,“ doporučuje Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu.

Anketa

Vypekl vás někdy něčím nový domov?
Ano, jistě. To se prostě ohlídat všechno nedá.
59,4 %
Nevzpomínám si přesně už jaké, ale komplikace zprvu byly.
5,7 %
Nevím.
2,2 %
Na nic hrozného si nevzpomínám.
23,2 %
Ne. Byli jsme velice pečliví.
9,5 %
Celkem hlasovalo 924 čtenářů.

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

Reklama

Související témata:

Související články

Byt jako stvořený pro mladou rodinu

Byt pro mladou rodinu na pražském Žižkově navrhl a realizoval tým ateliéru archicraft. Byl pro ni jako stvořený. Umístění v posledním patře a východní...

Pět tipů, jak připravit byt pro nájemníky

Poptávka po nájemním bydlení roste, lidé totiž často nemají prostředky na pořízení vlastního bytu. Zařídit interiér, který má přežít více nájemníků, vyžaduje...

Výběr článků

Načítám