Hlavní obsah

Na co si dát pozor při výběru komínového systému

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez komínu se neobejde žádný dům. Obvykle dáváme přednost pevným palivům a plynu před teplem z tepláren a elektrickým vytápěním. Aby komín správně a bezpečně fungoval, vyžaduje pravidelnou kontrolu.

Foto: Heluz (2x)

Dvouvrstvý komínový systém Izostat Duo je vhodný pro všechny typy paliv (pevná, kapalná, plynná). Je určen pro podtlakový (atmosférický) provoz u všech staveb včetně nízkoenergetických a pasivních domů. Systém umožňuje bezpečný odvod spalin do ovzduší.

Článek

Vyplatí se dát při jeho výběru přednost kvalitní a léty prověřené firmě, která dodává na trh certifikované produkty. Konkrétně pak záleží na tom, zda je komín jedno- či dvouprůduchový, jaký výkon mají spotřebiče a čím se v něm bude topit.

Foto: Ciko

Realizace s komínovým kloboukem

Montáž komínu má být co nejjednodušší, aby se omezil počet možných chyb. Certifikované komíny jsou konstruovány tak, že je postaví stavební firma, při respektování bezpečnostních předpisů, během několika hodin. Pak je snadná i jeho pravidelná kontrola, údržba a čištění.

Kritéria výběru 

Výběr komínu vychází z počtu spotřebičů, které na něj budou připojené, a z účelu, k jakému se bude komín používat.

Foto: Ciko

Realizace nadstřešní části komínu Komfort červený s nerezovou stříškou Napoleon.

Vodítkem není jen vzhled komínu, ale hlavně výkon, záruka, servis včetně pozáručního, pojištění produktu a certifikace.

Konstrukce komínu je dalším parametrem, ať už jde o počet komínů, uspořádání průduchů nebo způsob provedení.

Foto: Schiedel

Komínové systémy

Důležitá je i kvalita materiálu, z něhož je komín vyroben. Nabízí se několik základních druhů a komínových řešení podle funkce a ceny.

Nejčastěji se staví komíny z keramických tvárnic a s komínovou vložkou pro cenovou dostupnost a dobrou izolační schopnost.

Cihlový komín je dobré mít na domě postaveném z cihel, a to z důvodu dosažení dokonalejšího izolačního efektu domu.

Foto: Schiedel

Komínové systémy

Stejně kvalitní jsou ale i betonové či pórobetonové komínové systémy s vložkou. V domě, který je zděn z pórobetonu (např. Ytong), by měl být i komín vyzděný z pórobetonových tvárnic a vyvložkovaný.

Komíny z tradičních pálených cihel nejsou nejvhodnější variantou pro současné novostavby, dokonce i starší domy vyžadují často postavit komín nový.

Moderní komínové systémy mají vždy komínovou vložku, typ vložky je závislý na druhu paliva a teplotě odcházejících spalin.

Materiálů vhodných k vyvložkování komínu zevnitř je mnoho, v poslední době to jsou umělé hmoty a šamotové vložky, které jsou vysoce vodovzdorné a splňují všechny protipožární a bezpečnostní požadavky.

Komínové systémy 

S vyššími nároky na topení a připojení více topných spotřebičů vybíráme z komínových systémů.

Foto: Ciko

Realizace nerezového komínu Cosmos s lakovaným pláštěm

Vhodný komín volíme s ohledem na druh paliva, u zděných komínů je klíčová volba správné komínové vložky. Komínový systém z tvárnic (cihelných, betonových, pórobetonových) si můžeme poskládat i sami, ale každá stavba komína končí revizí.

Ceny komínových systémů se řídí podle druhu materiálu, délky komína, jeho průměru a vlastností. Standardní komínový systém z cihel o průměru 160 mm a výšce 5 m vyjde odhadem na 14 000 Kč. Při jeho prodloužení na 10 m a průměru 200 mm se cena zvýší na zhruba 30 000 Kč.

Povinná revize

Alespoň jednou ročně je majitel domu povinen nechat provést kontrolu od kominíka s náležitým oprávněním.

Společenstvo kominíků ČR doporučuje majitelům nemovitosti nechat si při kontrole i při revizi spalinové cesty předložit oprávnění k příslušné činnosti. Bez oprávnění nemůže pojišťovna tento úkon považovat za platný a může pojistné plnění snížit. Doporučuje také upřednostnit lokální řemeslníky.

Foto: Heluz

Třívrstvý systém Izostat (izostatická vložka, tepelná izolace, broušená cihelná komínová tvarovka) je určen pro všechny typy spotřebičů v atmosférickém provozu, vnitřní průměr komínových vložek 160, 180 a 200 mm

Každý plynový spotřebič by měl mít označení CE, které znamená, že přístroj je v souladu s evropskými standardy a normami. Jedná se o značku užívanou od roku 1996. Starší přístroje nejsou automaticky nevyhovující. Jen se doporučuje kontroly provádět pravidelně a důsledně, stejně jako větrat prostory, kde se topí plynem, protože kamna spalují nejen plyn, ale i kyslík.

Některé úkony může majitel komínu, kotle či plynového topidla provést sám. Záleží na palivu, které používáme. Topíme-li pevnými palivy, jako je uhlí či dřevo, určitě se komín bude zanášet častěji. Z pevného paliva vznikají saze, které se usazují na vnitřním povrchu sopouchu. Pokud se saze nahromadí, mohou vzplanout a následně způsobit prasknutí komína, případně i požár. Údržba zaručuje bezpečí, funkčnost a prodloužení životnosti komína.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Kominické pojmy

Kontrola je pravidelný roční servis spalinové cesty, jehož součástí někdy bývá i čištění.

Frekvence čištění se odvíjí od druhu používaného paliva.

Revize je mimořádná služba, kterou je třeba poptat např. před uvedením spotřebiče do provozu, při změně druhu paliva či po komínovém požáru. Zahrnuje kontrolu průchodnosti komína a materiálů. Je nutná při uvedení nového komína do chodu a pak každý rok před zahájením topné sezóny.

Co můžeme zkontrolovat sami

  • Je kouřovod řádně upevněn?
  • Není spotřebič nebo kouřovod propálený?
  • Fungují uzávěry komínových dvířek?
  • Jsou funkční přívodní šňůry a zásuvky u kotle?
  • Je dimenzování pojistek v případě elektrických spotřebičů dostatečné?
  • Je komín celistvý, neprodyšný, bez spár a omítnutý?
  • Je zařízení domácnosti v dostatečném odstupu od tepelného zdroje, je použita tepelná a nehořlavá izolace?
  • Není cítit plyn? I sebemenšímu úniku plynu je třeba věnovat pozornost! 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám