Hlavní obsah

Moderní toaleta respektuje hygienu i soukromí

Právo, Novinky, Jana Špatzová, rai

Musíme tam všichni, každý den a několikrát. A přesto jako by téma toalety nebo spíše WC bylo tabu. Proč si ale otevřeně nepopovídat o záchodcích, i zde se přece projevují módní trendy.

Článek

Chystáme-li se rekonstruovat koupelnu, současně s ní věnujeme pozornost i WC. Neomezujeme se ale jen na nový obklad na stěnách nebo skříňky. Vyměníme vše, tedy i toaletu.

Koupelnová studia nabízejí spoustu možností, jde jen o to, vybrat správný model, který bude místnůstce šitý na míru. Když se ponoříme víc do nabídky, zjistíme, že kromě klasického klozetu můžeme mít také bidet nebo pánové pisoár.

Klozet

Podle typu splachování, tvaru nebo uchycení dělíme klozety do několika skupin. Mísa přišroubovaná k podlaze s nádržkou ve výšce se dnes již nepoužívá, nádržka bývá umístěna za mísou..

Trendem posledních let jsou závěsné mísy. Vyhovují jak z estetického, tak i z funkčního hlediska. Jejich tvar je jednoduchý a snadno se udržuje. Nádržka není viditelná, místo ní je jen tlačítko. Mechanismus splachování je skrytý za stěnou. U novostaveb se instalační systémy zapouštějí do zdi, v případě rekonstrukce se předsazují před stěnu.

Závěsné toalety jsou praktické. Foto VilleroyBoch

Pokud dělíme podle způsobu splachování, hovoříme o hlubokém nebo plochém. Druhý jmenovaný s tzv. zrcadlem se prakticky nepoužívá, snadno se znečistí a pro provoz v domácnosti není zvlášť vhodný.

Je spočítáno, že toaleta spotřebuje až třetinu denní spotřeby vody, proto je splachovací zařízení vybaveno tlačítky pro tzv. velké a malé spláchnutí.

Moderní zařízení hospodaří se šesti, respektive třemi litry vody. Základem pro snadné udržování je co nejjednodušší tvar. Čím více záhybů a prohlubní, tím více místa pro bakterie.

Bidet

Pro pravidelné dodržování osobní hygieny je bidet nezbytný. Lze jen litovat, že v Česku není toto zařízení masově využíváno. Ideálně je umístěno hned vedle klozetové mísy. Bidet by měl být pohodlný k sezení (čelem ke stěně), zpravidla se nepoužívá sedátko, proto by hrany měly být oblé a šířka pokud možno tak veliká, aby mísa podepřela stehna a pánev.

Bidety rozlišujeme podle přívodu vody. Jde o to, zda je použita baterie stojánková, namontovaná v zadní části bidetu, nebo máme spršku. Ta při mytí stříká směrem nahoru. Stejně jako u klozetů máme na výběr mísy stojací nebo závěsné.

Neobvyklá barva stěn dá naplno vyznít zářivé bílé sanitární keramiky. Foto archív DůmBydlení

Záleží jen na možnostech daného prostoru. Máme-li nedostatek místa, a přesto chceme využívat pohodlí bidetu, může jen nahradit speciální baterie se sprškou, která je součástí umyvadélka. Nezapomínáme ani na ručník pro následné osušení.

Pisoár

Ve většině domácností není nutný, pokud ale rodina má více mužských členů, je tento prvek navíc příjemným pohodlím. Na trhu jsou různé varianty pisoárů (je možné se setkat i s názvem urinál) určených právě pro používání v domácnosti. Spolu s bidetem a klozetem tvoří jednotný designový celek.

Pisoáry či urinály se stávají běžnou součástí moderní toalety. Foto VilleroyBoch

Klasický tvar je minimálně modulován, bývá ale opatřen poklopem, takže zařízení působí esteticky. Pisoár zabírá minimum místa, jeho hloubka je jen něco kolem 30 cm, můžeme si jej dovolit i tam, kde není místa nezbyt. Ke spláchnutí postačí necelé dva litry vody.

Prkénko

Jakkoli se výrobci snaží, vzhled keramické mísy je do značné míry limitován použitým materiálem i technickými nezbytnostmi. Barva je až na výjimky bílá, jediné, s čím se dá experimentovat, je tvar.

Popustit uzdu kreativitě můžeme však při výběru sedacího prkénka. V obchodech se nabízejí prkénka barevná, dekorovaná, tu víc, tu méně vtipně. Stále ještě vede klasická bílá, ale proč si do modře obložené místnosti nepořídit také modré prkénko?

Speciální prkénka s obrázky jsou vyrobena pro malé děti. Teenageři ocení technicky provedené kousky, nebo sedátka průhledná. Do stylové toalety pořídíme prkénko dřevěné. Ne všechna sedátka lze nainstalovat na libovolnou keramiku.

Výběr správného prkénka je důležitý. Foto VilleroyBoch

Důležitá je vzdálenost mezi otvory na uchycení, šířka a délka mísy, počítáno od středu otvorů až po přední okraj. Čistit sanitární keramiku je nezbytné, proto jsou moderní prkénka vybavena rychloupínacím systémem zajišťujícím snadnou demontáž. Po vyčištění se prkénko snadno vrátí zpět.

Pro náročné jsou vyvinuta prkénka, která mají hydraulický systém. Ten zajišťuje snadné, plynulé a nehlučné spuštění prkénka dolů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám