Hlavní obsah

Jak zabránit vzniku plísní v koupelnách

Novinky, nes

Koupelna je místem s nejvyšším rizikem vzniku plísní. Je zde pravidelně vlhko, při sprchování často teče po stěnách voda a do toho se čas od času stane nějaká ta kalamita a na zemi je potopa. Zároveň je zde příjemně teplo. To vše dohromady jsou přímo ideální podmínky pro plísňové bujení.

Foto: Profimedia.cz

Používání prostředků proti plísním zahrneme do pravidelné péče o koupelnu.

Článek

Lépe, než plísně složitě a ne vždy účinně likvidovat, je snažit se jejich vzniku předcházet. Osvěžme si základní pravidla.

Prvním předpokladem pro to, aby v koupelně plísně nevznikaly, je její pravidelné větrání. Ideální je otevřené okno, v koupelnových jádrech pak alespoň odsávacím ventilátorem. Pokud se vlhkost v koupelně drží opravdu vytrvale a ventilátor nestačí, nebo je z různých důvodů nefunkční, můžeme jej nahradit tzv. odvlhčovačem.

Obklady a stěny v koupelně pak v rámci pravidelné údržby dezinfikujeme účinným čističem koupelen. Prodávají je nejen v drogeriích, ale také například výrobci a prodejci sanitárního zboží.

„Při pravidelném používání pomáhají tyto výrobky předcházet vzniku plísní, a tak udržují domov čistý a bezpečný,“ říká Jana Očadlíková ze společnosti Henkel, která je jedním z výrobců prostředků proti plísním.

Foto: Profimedia.cz

Aby veškeré stavební materiály používané v koupelně opravdu dobře plnily svou funkci, musíme přesně dodržovat postup jejich údržby, tak jak doporučuje výrobce.

V případě kalamit je pak nejdůležitější rychlost likvidace jejich následků. Podle odborníků, pokud se podaří všechny mokré materiály zcela vysušit do dvou dnů, neměly by na daném místě žádné plísně vyrůst.

Když už se plíseň objeví, musíme si při její likvidaci počínat s největší důkladností i opatrností.

„Plíseň je důležité důkladně oškrábat. Ačkoli to není okem viditelné, neopatrné odstraňování za sucha může způsobit, že se z plísní uvolní tzv. výtrusy, které se mohou dále šířit vzduchem do prostoru celého bytu. Postižená místa je proto vhodné také ošetřit protiplísňovým sprejem,“ doporučuje Petr Laube, vedoucí oddělení nákupu společnosti Keramika Soukup.

Správné spárovací hmoty

Riziko vzniku plísní lze v koupelnách omezit už vhodnou volbou stavebních materiálů. Pokud rekonstruujeme koupelnové jádro, nebo přestavujeme v domě koupelnu, určitě před zahájením obkladačských prací zapátrejme v obchodech po spárovací hmotě, která bude odolná vůči vodě.

Zatímco některé hmoty jsou vodo-nepropustné, což znamená, že do sebe sice nasáknou zanedbatelné množství vody, ale ta přes ně dál už neprojde, jiné spárovací hmoty mohou být vodo-odpudivé. Na nich se při kontaktu s vodou vytvářejí kapky, z nichž ovšem žádná nepronikne do povrchu.

Na trhu je možné objevit ještě třetí typ spárovacích hmot, které jsou speciální, dvousložkové, nejčastěji epoxidové. Jejich povrch se svými vlastnostmi blíží umělé hmotě.

Další možností je volit spárovací hmoty, které přímo obsahují složku zabraňující tvorbě a šíření plísní.

Správně vybrané tmely

„V koupelnách doporučuji používat jedině tmely speciálně určené do koupelen. Na výrobku nemusí být vždy napsáno, že se jedná o sanitární tmel. Stejně tak není nutné používat tmely s octovým rozpouštědlem (při použití je cítit ocet), lze používat i tmely neutrální,“ radí Martin Píša, vedoucí servisního oddělení společnosti Siko Koupelnyě.

Tmely určené do koupelen lze rozdělit do dvou skupin. V té první jsou silikonové tmely neutrální, anebo s rozpouštědlem. Ve druhé skupině jsou speciální tmely, pryskyřice a vícesložkové tmely.

Systémová řešení během stavby

Už při stavbě můžeme některými kroky snížit pravděpodobnost vzniku plísní v koupelnách.

Základem je používat penetraci, izolaci proti vodě, lepidlo a další prostředky od jednoho výrobce. Každý má totiž celou řadu postavenou tak, aby se jednotlivé produkty vzájemně ideálně doplňovaly. Chemické výrobky od různých výrobců (stěrky, penetrace, lepidlo a spárovací hmota) mohou v některých případech spolu reagovat, což není žádoucí.

Veškeré povrchy, u nichž hrozí, že by se na nich mohla udržovat voda, ponecháváme alespoň s mírným sklonem tak, aby mohla odtékat.

Ve sprchových koutech, kde není vanička, ale dlažba na zemi, se vyhneme řezání dlaždic. Dlaždice na nijak neošetřeném řezu mohou nasakovat vlhkost.

Obecně se všemi materiály určenými pro aplikaci v koupelně musíme pracovat přesně podle návodu, který uvádí výrobce, jinak nelze očekávat, že se budou chovat při provozu tak, jak je slíbeno.

Vždy je nejjistější volit takový produkt, který je přehledně označený, tj. jako tmel určený pro použití v koupelně či vlhkém prostředí a ideálně, který obsahuje složku proti plísním, případně i složku na odpuzení vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Přednosti i záludnosti koupě staršího bytu

Koupě staršího bytu má své přednosti, ale i nevýhody. Ten, kdo se pro ni rozhodne, musí být při prohlídce ostražitý a nenechat se unést pouze vnější podobou...

Výběr článků

Načítám