Hlavní obsah

Jak šetřit pitnou vodou v domácnosti

Právo, Gisela Růžičková

Také vám teče čistá, dokonce pitná voda vždy, když otočíte kohoutkem? Používáte ji nejen pro osobní hygienu, vaření, praní, ale i při úklidu v domácnosti, k zalévání zahrady, a mnozí dokonce pro napouštění bazénu? To je skutečně luxus, který si zdaleka nemůže dopřát každý.

Foto: Kaldewei

Mít v koupelně vanu i sprchový kout je výhodné, při sprchování ušetříte polovinu vody.

Článek

Jsou státy, kde musí stačit jednomu člověku 5 litrů vody na den, ale i takové, kde se blíží denní spotřeba k 1000 litrům vody. I když Česko patří se svými 120 litry vody na osobu a den ke státům s nižší spotřebou, neznamená to, že s ní nemusíte šetřit. Zejména proto, že obnovitelné zdroje pitné vody na celém světě klesají.

Navíc výroba pitné vody je stále nákladnější, protože voda v jezerech, řekách i rybnících je kontaminována chemickými látkami. Aby z kohoutků v kuchyních, koupelnách či na zahradě neprotékaly hektolitry vody zbytečně, začněte šetřit! Zkuste změnit návyky a dodržovat je.

Foto: Unisavers

WC spořič vody EC-ECO WC VAK sníží spotřebu vody při splachování toalet až o 2 litry na jedno spláchnutí. Nově součástí sady spořičů vody Maxi jako bonus zdarma. Cena 299 Kč.

Hygiena

Každý z nás spotřebuje na mytí asi 60 litrů, což je polovina denní dávky. Třeba na umytí rukou spotřebujete 3 litry vody, napuštění plné vany znamená 150 až 200 litrů, zato pětiminutové sprchování asi 60 litrů vody.

Foto: Grohe

Elektronická páková dřezová baterie FootControl Essence aktivuje vodu prostřednictvím dotyku se senzorem, má magnetický ventil, pevně nastavený průtok, automatické bezpečnostní vypínání, vytahovací duální spršku...

Vyplatí se pořídit si perlátory do baterií, které vodu provzdušní, čímž sníží její spotřebu. Hodně vody ušetříte uzavřením kohoutku mezi takovými činnostmi, jako jsou mydlení rukou, čištění zubů, mytí hlavy nebo holení.

Foto: Econea

Watersavers RA6 24VA, výkyvný úsporný perlátor s vnějším závitem a antivandal úpravou, cena 565 Kč.

Rovněž páková baterie zkrátí dobu nastavování teploty vody, čímž ušetří až 30 %. Ještě dokonalejší a úspornější jsou pákové termostatické baterie, které se nastaví na požadovanou teplotu vody. Jsou ideální v rodinách s malými dětmi a seniory, kteří se tak nemohou opařit. Odpadá čas potřebný na mixování vody a do odpadu neprotékají litry vody bez užitku.

Foto: Grohe

Grohterm 1000 Bath je bezpečná termostatická vanová podomítková baterie, kde lze lehce zvolit požadovanou teplotu, možnost aretace. Cena 8723 Kč.

Klozet

Velká spotřeba vody připadá ve vícečlenné domácnosti na splachování klozetu. Na jedno spláchnutí můžete spotřebovat až 10 litrů vody. Nešvarem mnoha domácností je vyhazování zbytků potravin do záchodové mísy. K tomuto účelu raději využívejte kompost nebo směsný odpad!

Při rekonstrukci bytového jádra si pořiďte nový moderní typ WC s dvojitým splachováním, které umožňuje spláchnutí buď 3 litry, nebo 7 litry vody.

Hrozbou je protékající nádržka, z níž během jedné hodiny může odtéct až 80 litrů vody!

Foto: Jika

Závěsný bílý klozet 53 cm ze série Mio-N s technologií Rimless disponuje skrytým upevněním. Pro úsporné splachování 3 až 4,5 litru. Cena 4386 Kč.

Pití a vaření

Kohoutková voda je vhodná na vaření i na pití. A pokud někomu vadí zbytek chloru, nechá vodu prostě odstát. Ve srovnání s balenou vodou je voda z kohoutku výrazně levnější a odpadá starost s plastem.

Používáte-li vodu z vlastní studny, nechte si udělat akreditovaný rozbor, který pořídíte již od 900 Kč. Tuto službu poskytují laboratoře po celé ČR.

Foto: Blanco

Baterie Fontas chrom 2 v 1 poskytuje užitkovou a pitnou vodu přímo z armatury, zabraňuje jejich smíchání. Cena od 6197 Kč.

Pozor na kapající kohoutek! I malý únik po kapkách může ve výsledku znamenat ztrátu 24 litrů vody, tj. 1 l/hod., což za rok činí téměř 9 m3.

Nádobí do myčky, nebo do dřezu

Pro mytí nádobí je nejúspornější myčka. Ušetříte tak vodu i energii na její ohřev. Nádobí ale předem opláchněte, aby se nepoužívaly delší programy, které by zvýšily spotřebu vody a energie. Myčka také musí být plná.

Foto: Miele

Myčka nádobí G 4203 Active SC má spotřebu vody od 6,5 l v programu Automatika. To je výrazně méně, než je běžný objem dřezu. Rekordní jsou i hodnoty spotřeby energie, které v programu ECO dosahují pouhých 0,83 kWh.

Pokud myčku nemáte, napouštějte pro mytí nádobí dřez a nádobí nemyjte pod tekoucí vodou. Jestliže si totiž pustíte vodu naplno, může vytéct i 1 litr za pouhé 3 vteřiny.

Když myjete nádobí pod tekoucí vodou, už jen při rychlém opláchnutí to může být 20 litrů. Myjete-li takto nádobí několikrát denně, spotřeba vody se vyšplhá až na 70 litrů. Jedno umytí nádobí pod plným proudem vyjde za 10 minut až na 200 litrů, což se rovná naplněné velké vaně.

Praní prádla

Pračku zapínejte až tehdy, když je plná. Využívejte konkrétní programy pro různé druhy prádla. Na některé druhy oblečení jsou vhodnější kratší cykly s nižší spotřebou vody i energie.

Když vybíráte novou pračku, nevšímejte si jen spotřeby energie, ale i spotřeby vody. Některé typy se od sebe mohou lišit spotřebou až 30 litrů vody na jeden prací cyklus.

Foto: Electrolux

Pračky Electrolux PerfectCare kromě toho, že poskytují dokonalou péči o prádlo, jsou také úsporné ve spotřebě vody.

Pro zajímavost: Zatímco více než 10 let staré pračky spotřebují 80-90 litrů na cyklus, nejmodernější pračky si i při teplotě praní jen na 40 °C vyžádají pouhých 40-45 litrů.

Péče o rostliny

Vodu pro pokojové rostliny nechte raději odstát. Máte-li zahradu, pořiďte si sud a zadržujte vodu dešťovou. Navíc měkká dešťovka je pro rostliny ideální.

Zalévejte ráno nebo večer, kdy se voda méně vypařuje a rostliny vodu lépe využijí. Často kontrolujte hadici i její koncovku. Také poškozenou hadicí mohou zbytečně unikat litry vody.

Foto: Unisavers

Sada spořičů vody pro váš dům nebo větší byt, nově včetně WC VAKU. Finanční úspora běžně 5000 Kč a více ročně za vodné, stočné a energie na výrobu teplé vody! Cena 1990 Kč.

Provoz bazénu

Mít bazén na zahradě je lákavá představa, ale jeho provoz je náročný, ať už jde o množství vody, či bazénové chemie. Mnohem příjemnější je plavání v rybníku či na koupališti.

Jestli už bazén máte, v období suchého léta vodu pro zahradní bazény nepoužívejte. Místo bazénu zvažte stavbu zahradního jezírka, které slouží k relaxaci lidí i pobytu menších živočichů. Při osázení bahenními rostlinami, které vodu čistí, se navíc nepoužívá bazénová chemie.

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz

Šetřete vodou každý den

Sprchujte se. Oproti koupeli ve vaně ušetříte až polovinu vody. Když se budete sprchovat každý den po dobu 5 minut místo napouštění vany, můžete ušetřit až 400 litrů za týden.

Nemyjte nádobí pod tekoucí vodou, spotřebujete totiž třikrát více vody ve srovnání s mytím nádobí ve dřezu. U myčky nádobí se vždy informujte na spotřebu vody!

Při osobní hygieně nenechávejte vodu protékat! Do odpadu by tak zbytečně odteklo 20 litrů vody za minutu. Pořiďte si úsporný perlátor, který sníží průtok vody na 6 litrů za minutu.

Investujte do úsporného systému splachování WC, kdy lze zvolit splachování třemi nebo šesti litry vody. Při výběru pračky zohledněte spotřebu vody.

Při čištění zubů používejte kelímek. Jestliže vodu necháte téct po celou dobu čištění (což jsou v průměru 2 minuty), vyteče 18-20 litrů vody, zatímco kelímek obsahuje pouhé 2 decilitry.

Pravidelně kontrolujte, případně vyměňte těsnění vodovodního kohoutku. I malý únik po kapkách může ve výsledku znamenat ztrátu 24 litrů vody, tj. 1 l/hod., což za rok činí téměř 9 m3.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám