Hlavní obsah

Jak poznat, že máte komín v dobré kondici

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Revize komína se provádí pouze při změně paliva, změně spotřebiče nebo při zjištění trhlin na komínu. Ovšem čištění a kontrola spalinové cesty musí probíhat pravidelně. Myslete na to a nezapomeňte pozvat kominíka!

Foto: Heluz (3x)

Dvouprůchodový komín - tvoří ho plastové komínové vložky a broušené cihelné tvarovky obvodového pláště. Nadzemní viditelná část je opatřena omítkou.

Článek

Jak často se má kontrola provádět, záleží na druhu paliva a výkonu připojeného spotřebiče na komín. U kotle na pevná paliva s celoročním provozem a s výkonem do 50 kW se musí čistit spalinová cesta třikrát za rok, u paliva kapalného dvakrát za rok a plynného jednou ročně.

Všichni ale mají povinnost provést kontrolu spalinové cesty, a to jednou ročně, kdy kominík zhodnotí funkčnost a požární bezpečnost. Když je vše v pořádku, vydá písemnou zprávu o provedené kontrole.

Typy komínů

Keramické: jsou naprosto univerzální, vhodné pro vysoké teploty i pro mokrý provoz. Dobře odolávají abrazivním účinkům a nevadí jim ani agresivní spaliny (hnědé uhlí, některé druhy pelet). Jakákoliv pevná paliva - fosilní i biomasu - zvládají s přehledem.

Nerezové: jsou lehké, nevyžadují základ, jsou ideální i na dodatečnou stavbu, lze je instalovat uvnitř i na fasádu, montují se suchým způsobem. Umožňují i složitější tvary spalinové cesty a jsou i krásným designovým prvkem. V agresivním prostředí však vykazují nižší životnost na rozdíl od keramiky, např. při spalování uhlí.

Prefabrikované: jsou určené pro rychlou montáž, jde o výrobu na konkrétní zakázku. Jednotlivé díly lze dodat až v délce 6 metrů, všechna napojení kouřovodu jsou připravena v hotových prefabrikátech podle projektu. Vnitřní i venkovní komínová část se dá povrchově upravit podle požadavků majitele.

Foto: Heluz

Komínový nástavec se používá, když je potřeba prodloužit stávající nebo nový komín. Je z nerezového plechu, mezi kterým je tepelná izolace. Je možné ho opatřit i stříškou proti zatékání dešťové vody, padání nečistot do komína.

Na trhu je opravdu pestrá nabídka všech možných typů komínů, za pozornost určitě stojí komínový systém pro dva druhy paliva (plynové spotřebiče a spotřebiče na pevná paliva). Obvykle se totiž na komín může zapojit jen jeden spotřebič s daným druhem paliva.

Komín pro pasivní dům

Moderní novostavby se realizují v nízkoenergetickém či pasivním (domy s téměř nulovou spotřebou energie) režimu. Šetří energii, jsou ekologické a nenáročné na provoz. Využívají přírodní zdroje, odlišné technologie, materiály a postupy.

Nejvíce ožehavá je vždy otázka vytápění, tam majitelé mohou nejvíce ušetřit, ale i ztratit, a s tím samozřejmě úzce souvisí i volba komínu. A protože energeticky úsporné domy mají těsnou obálku a skvělé tepelně izolační vlastnosti, musí k nim pasovat i správný komín.

Jaké jsou na něj požadavky? Konstrukce komínu musí být volena tak, aby nevznikaly tepelné mosty, aby komínové těleso nezhoršovalo těsnost objektu, odpovídala teplotní a tlaková třída, třída odolnosti vůči korozi a působení kondenzátu, požární bezpečnost apod.

Foto: Heluz

Nadstřešní část komínového tělesa lze pojmout dvěma způsoby. Opatřit ho omítkou nebo obkladem a ukončením Grand s prstenci cihlové barvy.

Se samotným výběrem pomůže odborník, který navrhne vhodný typ komínu (třeba typ Absolut - výhodou je sendvičová tvárnice s integrovanou tepelnou izolací).

Oblíbené jsou i komínové systémy, u nichž se používají broušené cihelné komínové tvarovky (uvnitř jsou plastové komínové vložky). Vyznačují se vysokým tepelným odporem komínového pláště a jednoduchým, rychlým a přesným zděním.

Novinka - komín se zabudovaným krbem

Velmi oblíbený je prefabrikovaný komínový systém, který se vyrábí každému domu na míru a instaluje se jeřábem. Jeden z nich - Kingfire Grande S - dokonce letos na stavebním brněnském veletrhu získal zlatou medaili za design.

Foto: Schiedel

Třístranný krb je napojený na monolitický komín. Unikátem jsou prosklená dvířka, která nabízí pohled na oheň ze tří stran. Plášť je v provedení černý kov nebo v keramické variantě.

Jde o monolitický komín se zabudovanou třístrannou krbovou vložkou. Systém s krbem zabírá plochu 45 x 45 cm (to je polovina než klasický komín), na který jsou napojena krbová kamna.

Zabudovaná vložka je zcela nezávislá na vzduchu v interiéru, což je světový unikát – vzduch potřebný ke spalování je přiváděn samostatnou šachtou vedenou komínem.

Foto: Schiedel

Monolitický komínový systém Kingfire Grande S se zabudovanou třístrannou krbovou vložkou, která je zcela nezávislá na vzduchu z interiéru. Vzduch potřebný ke spalování je přiváděn samostatnou šachtou vedenou komínem.

Řešení s komínem a krbem se hodí pro nízkoenergetické domy s rekuperací. Originální jsou i do prostoru vedená prosklená dvířka, která nabízejí pohled na oheň.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám