Hlavní obsah

Jak jednoduše zrenovovat starou stoličku, židli či stůl

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starou stoličku, židli, stůl, skříňku, sekretář a další věci můžeme zrenovovat malbou přes šablonu – tzv. stencilem. Tuto techniku lze provádět na nový dřevěný nábytek bez povrchové úpravy nebo na povrch starého nábytku, který jsme nejdřív obrousili a začistili nerovnosti.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Malovaná stolička

Článek

Rady a tipy:

K nátěru použijeme akrylové barvy ředitelné vodou nebo nitroředidlem. Barvy ředitelné vodou jsou lepší, protože nezapáchají a neznečisťují životní prostředí. Koupíme je v drogerii a ve speciálních prodejnách (např. Balakom nebo Balakryl 1 kg/135 Kč).

Pro šablonu použijeme fólii z PVC nebo acetátovou fólii (pro zpětný projektor). Pro rozměrnou šablonu použijeme zahrádkářskou fólii. 

Postup výroby
1. Pro dekoraci si připravíme šablonu. Motiv pro šablonu by měl být jednoduchý a plochý. Mnohé náměty najdeme v časopisech a knihách se vzory pro vyšívání nebo si je vytvoříme sami. Obrázek nakreslíme tenkým černým lihovým fixem na fólii z PVC nebo acetátu.
2. Najdeme-li motiv, který se nám líbí, ale nemá tu správnou velikost, podle potřeby si ho zvětšíme nebo zmenšíme. Práci nám usnadní milimetrový papír, do něhož zakreslíme obrázek na čtvercové síti.
3. Šablonu vyřezáváme ostrou čepelkou řezáčku na fólii, kterou podložíme tvrdým a pevným podkladem, jako je dřevotřísková deska, silný karton nebo samozacelovací plastová deska. Šablonu řežeme vždy od středu a od nejmenších částí. Motiv můžeme také vystřihnout malými nůžtičkami z manikury.
4. Šablona by neměla mít příliš prázdných (vystřižených) míst, ani příliš plných (nevystřižených) míst. Výsledný vzhled určuje vyvážené střídání plného prostoru s prázdným a jeho propojení můstky. Můstky by měly ladit s obrázkem, např. zaoblený obrázek by měl mít i zaoblené můstky. Můstky drží šablonu pohromadě.
5. Starý nábytek před dekorováním přebrousíme jemným skelným papírem a přetřeme jej cementitem, čímž zakryjeme poškozená místa. Na dřevěnou stoličku bez povrchové úpravy lze nanášet akrylovou barvu rovnou. Houbičkou naneseme nejdřív světlou akrylovou barvu – neapolskou žluť.
6. Starý nábytek před dekorováním přebrousíme jemným skelným papírem a přetřeme jej cementitem, čímž zakryjeme poškozená místa. Na dřevěnou stoličku bez povrchové úpravy lze nanášet akrylovou barvu rovnou. Houbičkou naneseme nejdřív světlou akrylovou barvu – neapolskou žluť.
7. Když se nám výsledek nelíbí, barvu ihned omyjeme a povrch osušíme. Na některé plochy můžeme nanést třeba lehce zelenou barvu. Kombinace barev tón v tónu působí vždy svěže. Abychom zelenou nezasáhli do žluté plochy, oblepíme sousední místa krycí páskou.
8. Zelenavé plochy zesvětlíme lehkým tupováním bílé akrylové barvy. Po zaschnutí stoličku ozdobíme šablonou, kterou raději trochu přichytíme krycí páskou. Barvu nanášíme téměř suchým kulatým a ostrým štětcem. Špičkou kolmo postaveného štětce poťukáváme přes šablonu na plochu stoličky.
9. Obrázek v secesním stylu doplníme druhou šablonou, znázorňující květ ve skořicově hnědé. Stolička je ozdobená celkem pěti barvami, a přesto působí decentně.
10. Po dokonalém zaschnutí všech barev lze stoličku ještě 2x až 3x přelakovat bezbarvým lesklým nebo matným lakem, např. akrylovým ve spreji. Lakováním zvýšíme odolnost povrchu.
FOTA: Miroslava Kubišová, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám