Hlavní obsah

I v zánovním domě lze narazit na problémy, rekonstrukce je pak nutností

Právo, Gisela Růžičková

Koupit si téměř nový dům pokaždé neznamená rovnou se nastěhovat. Něco o tom vědí naši hostitelé, kteří se při částečné rekonstrukci domu zaměřili hlavně na koupelny, podlahu v přízemí, schody, balkón a zahradu.

Foto: Petr Horník, Právo

Místo původní velkoformátové dlažby se položila příjemná plovoucí dřevěná podlaha.

Článek

Přestože dům je poměrně velký – společenská zóna v přízemí, tři ložnice v patře a dvě koupelny – vše důležité stihli v poměrně krátkém termínu.

V únoru a březnu vyhledali firmy a připravili harmonogram prací, další dva měsíce trvala rekonstrukce a koncem května se stěhovali. Dům byl obyvatelný, i když všechno nebylo hotové, ale to už se zvládlo za pochodu.

Foto: Petr Horník, Právo

V koupelně v přízemí slouží červená mozaika k optickému oddělení WC.

Výhodou bylo, že hostitelka je se synem na rodičovské dovolené a měla čas se rekonstrukci věnovat. Ať už vyhledávání firem, či výběru materiálů. Hostitelé také měli štěstí na firmu Nabastav, která se podílela na stavebních pracích v domě.

Nové dlažby i obklady

Nejdůležitější byla rekonstrukce koupelen. „Měli jsme jasno v tom, že koupelna v přízemí bude mít provozní ráz a velká koupelna v patře bude tzv. rodinná,“ vysvětluje hostitelka a podotýká, že si realizační firmu našla na internetu úplně náhodou.

Vizualizaci koupelen včetně praktických rad připravili odborníci, ale dlažby, obklady, barevné kombinace i zařizovací předměty si vybírali hostitelé sami. Zvolili ze tří variant tu, která je oslovila nejvíce.

Foto: Petr Horník, Právo

Také sprchový kout je obložen červenou mozaikou, což je nejen praktické, ale i zajímavé řešení.

Jedinou překážkou v návaznosti stavebních prací byl balkón, kam zatékalo a který se musel odizolovat. Koupelnu a kuchyň pod ním bylo nutné vysušit, a tedy na týden přerušit práce, aby se mohly udělat podlahy. To bylo jediné zdržení.

Původně byla v přízemí velkoformátová dlažba, kterou odstranili, a do propojeného obývacího prostoru nechali položit plovoucí dřevěnou podlahu – ořech.

Proměna koupelen

V koupelnách byla špatně provedena vodoinstalace. V původním projektu se počítalo s jiným rozmístěním zařizovacích předmětů, lze ale konstatovat, že vše bylo uděláno tzv. horkou jehlou. Limitující pro stavební firmu bylo umístění sprchových vaniček. Ve spodní koupelně se udělal stupínek kvůli odtoku vody, nahoře se odtok vody křížil s rozvody topení v podlaze.

V koupelně dole byl prázdný prostor, dělaly se tu nové rozvody vody a opravovala se stoupačka, aby fungovala pračka a sušička.

Koupelna v přízemí

Koupelna v patře

V koupelně nahoře byly původně černé obkladačky i vana, což bylo pro rodinu se dvěma dětmi nepřijatelné. Vše se vybouralo a na řadu přišly nové rozvody vody, odpad, obklady a dlažba.

„Tím, že je to relativně malá místnost, šli jsme do světlé barvy. Měli jsme jasné požadavky: dvojumyvadlo, vanu kvůli dětem, manžel zase trval na sprchovém koutě,“ vysvětluje hostitelka.

Foto: Petr Horník, Právo

Koupelna s vanou, sprchovým koutem i dvojumyvadlem je prostornější a vyhovuje potřebám čtyřčlenné rodiny.

Sázka na mozaiku

Hostitelé vsadili v obou koupelnách na mozaiku, která je stálicí v koupelnovém designu. Už proto, že ji lze kombinovat s materiály různých velikostí i barev. Mozaika v obou koupelnách se dobře doplňuje s velkoformátovými obklady i dlažbou.

Foto: Petr Horník, Právo

Designově čisté řešení obkladů, hlavně kombinace barev v koupelně v prvním podlaží.

Ať už se použila v ploše, nebo decentně v jemných pruzích, interiér obou koupelen vždy opticky rozjasnila. Kromě toho je kvalitní mozaika praktická na údržbu a dostatečně odolná, což je další důvod, proč jí hostitelé dali přednost.

Stručný přehled nákladů

STAVEBNÍ PRÁCE: 55 016 Kč

vyzdívky, penetrace, štuky a malby, příprava ostění pro dveře, vyzděná vanička vč. izolace

VODOINSTALACE: 39 230 Kč

kompletní rozvody a kompletace instalací, výměna stoupačky odpadu, přesuny vodoměrů

ELEKTROINSTALACE: 16 595 Kč

nové rozvody v drážkách, kompletní koncové prvky, kompletace, revize el.

OBKLADY: 40 489 Kč

montáže spojené s obkládáním a skladbou obkladu

SANITA: 10 170 Kč

montáže spojené se zařizovacími předměty, Geberit, zástěny, doplňků atp.

TOPENÍ: 6902 Kč

montáže spojené s přesazením stávajících a osazením nových topných těles, jejich rozvodů a kompletací

DODÁVKA VYBAVENÍ: 0 Kč

dlažba, obklady a vybavení dodáno zákazníkem

REŽIJNÍ POLOŽKY: 5052 KČ

doprava, příprava atp.

CELKEM vč. 15 % DPH: 199 472 Kč

PODLAHY: 60 212 Kč

materiál dodal zákazník, montáž dřevěné třívrstvé plov. podlahy, vč. kompletní přípravy podkladu

Reklama

Související témata:

Související články

I v paneláku můžeme mít koupelnu snů

Rekonstrukce panelákové koupelny je záležitostí nejen peněz, ale také sedmi až deseti dní na její zásadní proměnu. Důležité je najít kvalitní profesionály...

Bytový designér pomůže s návrhem interiéru

Potřebujete pomoci s rekonstrukcí v bytě? Koupili jste nemovitost a přemýšlíte, jak ji zařídit vkusně, účelně a prakticky? Bytový designér nebo architekt si...

Výběr článků

Načítám