Hlavní obsah

Dveřní zarážky odvádějí poctivou práci

Právo, Karolina Černá

Setkávání dvou dveří v rohu podobně jako narážení kliky do stěny při vstupu do místnosti omezí různé zarážky nebo výměna dveří za jiný typ.

Foto: M&T (2x)

Ocelový přidržovač dveří do podlahy zabrání jejich plnému otevření.

Článek

Především obyvatelé malých panelových bytů dobře znají situaci, kdy při vstupu do koupelny v bytovém jádru otevřou dveře a už hrozí, že jejich klika prorazí skleněnou výplň dveří do vedlejšího pokoje.

Foto: M&T

Zarážka lepená na stěnu zmírní přímý kontakt kliky a zdi, takže chrání omítku, tapetu. Cena podle typu od 490 Kč/kus

Druhé dveře od WC v té samé stěně se sice otevírají na opačnou stranu, ale v pozici dokořán zavadí o dveře do dalšího pokoje.

A v některých bytech jsou dveře instalované dokonce tak blízko vedlejší stěny, že není radno velkorysým otevřením vejít do místnosti, aby klika neroztříštila omítku postranní zdi. Co s tím?

Různé typy zarážek

Zhruba dvousetkorunová investice do dveřních zarážek se rozhodně vyplatí. Instalují se do podlahy (lepením, navrtáním), takže zabrzdí dveře v úrovni bránící střetu.

Stěnové zarážky jsou vesměs měkčí. I ty kovové mívají gumové zakončení, protože se většinou dotýkají plochy dveří.

Foto: Ikea

Zarážka pod dveře se hodí pro frekventovaný přechod z jedné místnosti do druhé. Cena 99 Kč/2 kusy.

Zarážky do podlahy bývají ocelové, těžké kovové nebo textilní v podobě měkkého nárazníku mezi hranou dveří a stěnou.

Dveřní sklapky jsou určeny pro dřevěné dveře a další povrchy choulostivé na nárazy ostrých předmětů. Na spodní hranu dveří uchytíme sklapku (kloub) a do podlahy zarážku tak, aby při otevření zapadla přesně do kloubu. Povrch dveří se zarážkou tak nepřijde do přímého kontaktu, ale dveře se zastaví.

Výměna dveří

Finančně náročnějším řešením u dveří setkávajících se v rohu nebo dveří střetávajících se se stěnou je jejich výměna za dveře posuvné do stavebního pouzdra. Jedině odborník ale bude vědět stavební možnosti takového zásahu.

Foto: J.A.P.

Setkávání otáčivých dveří v rohu vyřešila jejich výměna za dveře posuvné do stavebního pouzdra.

Zamyslíme-li se nad pohyby dveřních křídel v kritických místech a okolním prostorem, napadne nás možná změna směru otevírání dveří.

Někdy stačí, když otočné dveře pravé (s panty po naší pravici) vyměníme za dveře levé (s panty po levici), takže se budou otevírat pryč od vedlejších dveří v rohu. A aby neskončily klikou ve stěně, dáme jim do cesty zarážku.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám