Hlavní obsah

Centrální vysavač se postará nejen o čistý vzduch

Právo, Gisela Růžičková

Centrální vysavač se zpravidla instaluje do novostaveb nebo při rekonstrukci. Možná je i dodatečná montáž do stávajícího objektu, přesto odborníci doporučují myslet na rozvody již při stavbě.

Foto: Newag

Centrální vysavač je efektivní a zdravý způsob, jak se při úklidu zbavit prachu a alergenů.

Článek

Centrální vysavač odvádí veškerý nasátý vzduch včetně nečistot, alergenů a roztočů trubním rozvodem mimo obytné prostory. Po přefiltrování se tento vzduch, na rozdíl od bytových či robotických vysavačů, již nevrací zpět do obytných prostor. Tím je zajištěna 100% filtrace.

Nedochází ani k víření dosud nevysátého prachu, jako tomu je u mobilních vysavačů, což ulehčuje život nejen alergikům. Při vysávání s centrálním vysavačem manipulujete jen s lehkou pružnou hadicí. Oceníte i ticho při vysávání.

Díky vysokému výkonu průmyslového motoru vysajete všechny nečistoty rychle a účinně. U vybraných modelů lze získat unikátní záruku 25 let!

Rozmístění zásuvek

Před instalací kompletních rozvodů potrubí je nutné vytipovat rozmístění vysavačových zásuvek a chytrých doplňků, jako např. štěrbinové zásuvky, které se montují do soklů kuchyňských linek, vestavěných skříní apod.

Návrh obsahuje i umístění centrální vysavačové jednotky a trasy trubních rozvodů se stoupačkami. Projekt by měl zpracovat proškolený projektant nebo odborná firma specializující se na instalace centrálních vysavačů.

Foto: Husky

Centrální vysavač Husky se zárukou 25 let je vhodný pro střední a velké rodinné domy, poskytuje komfort při vysávání.

Pro zpracování je nutný půdorys objektu, kam se zakreslí jednotlivé zásuvky tak, aby bylo možné z jednoho místa obsáhnout co největší plochu pro úklid. Obvykle jsou to 1–2 zásuvky na patro. Vysavačové zásuvky se montují do stejné výšky jako ostatní zásuvky elektroinstalace.

Pro umístění vlastní vysavačové jednotky zvolte místnost mimo obytné prostory tak, aby byl zvuk motoru slyšet co nejméně a aby se docílilo co nejkratšího výfukového potrubí. Bývá to většinou sklep, garáž, technická místnost či dílna.

Snažte se umístit zásuvky vždy do komunikačních prostor, jako jsou chodby a schodiště, kde bývá méně nábytku. Ze stejných důvodů dávejte pozor na směr otevírání dveří. Stěna pro umístění zásuvky by měla být silnější než 100 mm.

Nezapomeňte na kuchyň

V kuchyni se vyplatí instalace štěrbinové zásuvky (automatické lopatky na smetí), která je jednou z největších výhod centrálního vysavače a neměla by chybět v žádném systému. Umisťuje se do soklu kuchyňské linky.

Je to ideální místo, kde se obvykle nachází dřez s odpadem. Sem je potřeba navrhnout také přívod potrubí pro vysávání. Ten vyvedete z podlahy zhruba 20 cm od stěny. Štěrbinová zásuvka bývá často i v zádveří domu, kam přinášíte na botách nejvíce nečistot. K tomuto účelu existuje speciální štěrbinová zásuvka do zdi. Také tady byste měli pamatovat na přívod potrubí.

Foto: Beam

Jednotka z řady Alliance Beam Excellence Plus s desetiletou záruční dobou nabízí vysoký sací výkon spolu s atraktivní Smart monitorovací technologií.

Dvoufázová montáž

Instalace centrálního vysavače se rozděluje na dvě fáze. V první fázi se pokládá trubní rozvod. U novostavby je nejlepší instalace rozvodu ve fázi hrubé stavby, v době, kdy se provádí i ostatní instalace (elektro, voda, topení). Ovšem v případě podlahového topení musí být rozvody pro vysavač položeny předem!

Trubní rozvody mají speciálně upravený vnitřní povrch a aerodynamicky vyřešené přechody mezi jednotlivými fitinky tak, aby nedocházelo ke ztrátám rychlosti proudění vzduchu a zachytávání prachu a nečistot.

Nikdy nepoužívejte instalační materiál určený pro vypouštění odpadu, mohlo by dojít k ucpání a k poničení celého systému! Jednotlivé díly vysavačového potrubí jsou spojeny za použití speciálního lepidla, které se nanáší na konec spojovacího dílu.

Druhá (finální) fáze proběhne v dokončené stavbě, nejlépe po vymalování, kdy se osadí vysavačové zásuvky, štěrbinové zásuvky a další chytré doplňky, dojde na montáž vysavačové jednotky včetně elektrického zapojení a celkového oživení systému centrálního vysávání.

Může se vám hodit na Seznamu:

Regulace vysávání

S centrálním vysavačem lze vysávat maximální silou, protože se na něj nevztahují nařízení EU o maximálním příkonu vysavačů. (V EU platí od září 2017 zákaz prodeje vysavačů s výkonem nad 900 wattů.) Systémy centrálního vysávání jsou 4x až 8x výkonnější než přenosné či robotické vysavače.

Jak správně vybrat 

Úklid je díky centrálnímu vysavači rychlý a snadný. Rozdíl je ve výkonu a pořizovací ceně centrální jednotky.

Účinnost a rychlost úklidu významně ovlivní vhodné příslušenství.

Centrální vysavač poskytuje užitečné vychytávky, např. podlahovou

štěrbinovou zásuvku či samonavíjecí hadice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám