Hlavní obsah

Bude Den matek, zkuste pro ně vyrobit jednoduché květinové aranžmá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se Den matek, tedy nastává období, kdy se spousta lidí - a nejenom mužů - začne zamýšlet, čím svou maminku, partnerku, manželku anebo i babičku potěšit a ocenit její péči. Zkusme to letos pojmout trochu originálněji než pouhou kyticí. Vlastnoručně vytvořené aranžmá potěší nejenom krásou, ale i časem a pečlivostí, kterou autor do díla vložil.

Foto: Profimedia.cz

Kterou ženu by nepotěšila vlastnoručně vyrobená květinová dekorace?

Článek

Každý z nás nemusí být profesionální florista na to, aby zvládl vyrobit jednoduché květinové aranžmá. I s pár pomůckami a jen trochou zručnosti můžeme vytvořit opravdu hezký a vkusný dárek pro ženu.

Co si připravit

S přípravou začneme s mírným předstihem, některé věci budeme muset kupovat.  Potřebovat budeme malý proutěný košíček, zelenou aranžovací hmotu (tak velkou, aby pokryla vnitřek košíčku), kus igelitu nebo igelitový sáček, stuhu a květiny s tuhým stonkem, ideálně se hodí například růžičky.

Květin budeme potřebovat o něco více, minimálně tolik, aby jejich květy zaplnily prostor nad košíčkem a nebylo do něj vidět.

Foto: Profimedia.cz

Velmi hezké aranžmá lze vytvořit i s pomocí pár jednoduchých pomůcek.

K vlastní práci si pak připravíme nůž, kdo chce a má, může využít i zahradnické nůžky.

Čím potěšit maminky k jejich svátku

Styl

Zahájení s hmotou

Výrobu aranžmá začneme tím, že si upravíme velikost aranžovací hmoty tak, aby se dobře vešla do košíčku. Zároveň by jí ale neměl být příliš malý kousek, aby se do ní vešlo co nejvíce květin.

Foto: Profimedia.cz

Na samém začátku si hmotu okrájíme tak, aby vznikl kousek dobře vkládatelný do košíčku.

Ořezaný kus hmoty dáme namočit. Zde pozor, při namáčení musíme projevit jistou trpělivost. Do misky si napustíme vodu a hmotu položíme na hladinu. V žádném případě ji nepotápíme, nemačkáme apod.

Kromě toho, že bychom mohli hmotu poškodit, by také nenasákla důkladně, uvnitř by zůstala suchá a květiny do ní zapíchnuté by zbytečně brzy oschly. Necháme tedy hmotu, aby nasákla sama, přirozeně. Tím, jak bude více a více nasáklá, bude klesat ke dnu. Až klesne zcela na dno, je připravená k práci.

Foto: Profimedia.cz

Zelenou aranžovací hmotu nikdy nepotápíme a nestlačujeme pod vodu. Pěkně ji necháme, aby se nasákla vlastní rychlostí.

Foto: Profimedia.cz

Aby voda z košíčku nekapala, vložíme aranžovací hmotu do igelitu nebo malého sáčku.

Po nasáknutí kus hmoty vložíme do připraveného sáčku, nebo jej obalíme ze spodní strany a z boků igelitem tak, aby se voda v košíčku z hmoty neuvolňovala a neodtékala. Hmotu v igelitu vložíme do košíčku. Eventuální kousky přesahujícího igelitu odstřihneme.

Květinová fáze

Abychom mohli začít zapichovat květiny do připravené hmoty v košíčku, musíme si nejprve upravit jejich výšku. Počítáme zhruba výšku košíčku plus květy, které by měly být několik centimetrů nad jeho okrajem. Hezky bude vypadat, když středové květy ponecháme o trochu výše než okrajové.

Květiny zkrátíme buď pomocí zahradnických nůžek, nebo pomocí ostrého nože, ideálně šikmým řezem.

Foto: Profimedia.cz

Květiny do hmoty zapichujeme tak, aby jejich květy zakryly celý prostor nad košíčkem. Ideálně se snažíme vytvořit mírně vypouklý bochánek.

Pak již zapichujeme květiny do hmoty a snažíme se je umístit tak, aby nad košíčkem, z jehož obsahu by na konci nemělo být vůbec nic vidět, vznikl hezký, pokud možno mírně vypouklý bochánek květů.

Závěrečné dozdobení

Posledním krokem k dokonalému dárku je umístění stuhy na košíček. Ti zručnější jí mohou oplést ouško košíčku a vytvořit z ní ještě navíc mašli, nebo ji jen ponechat volně stočenou „do lokny“.

Kdo není až tolik zručný, může stuhu obtočit kolem košíčku pod jeho okrajem a opět zavázat na mašli. Výsledek bude v obou případech stát za to.

Anketa

Zkusíte si také vyrobit aranžmá?
Mám vyrobeno!
7 %
Vypadá to jednoduše, zkusím to.
24,4 %
Asi bych to mohl/a zkusit.
7 %
Asi spíš ne.
46,7 %
Kdepak, znám se! Jen bych něco pokazil/a.
14,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 242 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozkvetlá galerie plná něžných příběhů

Knihovna ani kredenc po babičce nebo třeba skříň, která dřív sloužila jako šatní, nemusí do výslužby na sběrný dvůr. Důvod jim dají rostliny ve vázách...

Co se starými obklady v koupelně

Chystáte se rekonstruovat koupelnu a nechce se vám do bourání starého keramického obkladu? Zvažte, zda by nestačilo jen nalepit nové obkladačky na ty původní....

Hmyzí hotel de luxe pro včelky samotářky

Podejte pomocnou ruku včelkám samotářkám a postavte jim luxusní obydlí, jakému neodolají. Pak už jen se zatajeným dechem sledujte a počítejte, kolik huňatých...

Výběr článků

Načítám