Hlavní obsah

Zpěvačka Markéta Konvičková bydlí s rodiči v pečlivě vylepšeném třineckém bytě

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako většina vrstevníků si šestnáctiletá Markéta Konvičková někdy pouští doma muziku tak nahlas, že pak neslyší zvonek. Ale my jsme se na nadějnou zpěvačku dozvonili, a během návštěvy v třineckém paneláku jsme tak mohli absolvovat příjemné povídání o současnosti i budoucnosti jejího bydlení i zpívání.

Foto: Václav Jirsa, Právo

K proměně klasického obývacího pokoje v paneláku napomohly hlavně nalepené cihlové obklady.

Článek

Až se prý Markéta Konvičková s bratrem, mámou a jejím přítelem přestěhují do plánované novostavby rodinného domku, tak tam už bude mít vlastní pokoj. Moc se těší, protože teď obývá se svým starším bratrem jednu úzkou místnost. Tak akorát na dvě postele, skříň a psací stůl.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Markéta Konvičková

„Naštěstí brácha hodně sportuje, je také hokejový rozhodčí, takže doma je opravdu minimálně,“ směje se při popisování rodinného soužití v třípokojovém a vyšperkovaném bytě. Spousta s láskou opečovávaných pokojovek nejen v obýváku dokazuje, jak se tu všem dobře daří.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Třinecká líheň

Až se stromy pod okny vysokého paneláku vylepší novým listím, budou mít výhled do zeleně. I do zahrad sousedních vilek. Z okna by se museli hodně vyklonit, aby viděli zrzavé mamuty tvořící ohromný komplex železáren. „Asi je tady dobré ovzduší pro zpěváky,“ konstatuje Markéta při vzpomínce na své (jen o málo starší) kolegy a „sousedy“ – Ewu Farnou a Tomáše Kluse.

Foto: Václav Jirsa, Právo

I na malém prostoru lze využít každé zákoutí – Markétino království.

„Před chvílí jsem poslouchala Pink, kterou mám moc ráda, a dokonce jsem byla na jejím loňském koncertu v Praze. Je to neskutečný ďábel a živel. Líbí se mi, i když já taková nikdy nebudu, protože jsem spíš typ romantické dívky. Ale poslouchám toho hodně, protože připravuji novou desku a už si přehrávám demosnímky a zkouším si frázování. Když jsem loni nahrávala duet s kapelou Citron, tak tam seděl za pultem nějaký Amík, o kterém jsem vůbec neměla tušení, kdo je.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Až později mi řekli, že je to hitmaker Stev Wals, který spolupracuje se slavnými muzikanty a vlastní studio v Nashwillu. A tento chlápek se nám pak sám ozval, že by s námi chtěl spolupracovat, napsat mi písničky a produkovat desku. Takže jsme se seznámili vlastně přes rockery, ale ty písničky budou spíš romantické pohodovky.“

Po albu Na šňůře perel se tedy chystá další písničková kolekce, ale ještě před tím – touto jarní dobou – Markéta vydává DVD. Se záběry nejen z pódia, ale i ze zákulisí, „kde jsem obyčejná holka, která řeší, jak si namalovat pusu a takové ty dívčí věci“.

Foto: Václav Jirsa, Právo

I zmodernizovaná kuchyň potvrzuje, že naši hostitelé mají na zařizování domku natrénováno z paneláku.

Mezi Prahou a Českým Těšínem

Z Třince zatím Markéta jezdí hlavně do nedalekého Českého Těšína, kde druhým rokem studuje střední hotelovou školu. „Teď jsem ležela v knížkách, protože bylo třeba dohnat pololetí, které se mi už podařilo i díky spolužákům uzavřít.“ Hodně času trávila kvůli muzice poslední dobou v Praze. Markéta od čtyř let tančila, ale pak zvítězil zpěv, se kterým se přes místní pěvecké soutěže a kroužky, včetně hudební školy, dostala až do Superstar. Dnes si ke školnímu rozvrhu přidává ještě hodiny angličtiny, zpěvu i ty ve fitku. „Baví mě to všechno a je alespoň pořád co dělat.“ Po maturitě by v Praze ráda chodila i na vysokou školu. Ale blaze je jí zatím doma.

S citem vylepšovaný byt

„Mamka si potrpí na kytky, psa a teď se těší se na zahradu. Taky ráda uklízí a je neskutečný puntičkář. Jak přijde z práce, vyvenčí psa a pustí se do uklízení, takže jsem ji neskutečně podpořila vánočním dárkem – přála si ruční vysavač. Tudíž teď za mnou pořád dotěrně chodí s vysavačem v ruce. To je mazec!“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Prostorný obývák s linií oken po celé délce svědčí i květinám – chráněnkyním Markétiny maminky.

V pečlivě vylepšeném bytě nezůstal snad metr panelu původní. Vyštukované stěny, nové podlahy, koupelna. A hlavně nepřehlédnutelné obložení dvou kratších stěn v obývacím pokoji červenými cihličkami.

„Přesně přilepit každou cihličku byla neskutečná piplačka! Ale efekt se, myslím, vyplatil a vypadá to dobře. V žádném bytě jsem to ještě neviděla. Možná něco podobného použijeme i v novém domě.

Třiadvacetiletý brácha Martin kvůli hokeji žil dva roky v Kladně, a tak jsem si tu zvykla na klid. I když se rádi vidíme a máme se moc rádi, už to na společný pokoj opravdu není. Navíc má svoji holku. Až se odstěhujeme do nového, bratr asi zůstane tady. Už se těším na luxusní prostor, kde si budu moct zpívat a křičet, jak budu chtít.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Dva sourozenci v jednom pokojíku. Bratr prý naštěstí doma moc nebývá.

Zařizování na papíře

Markéta už má dost konkrétní představy o budoucím bydlení, protože stavební akce má vypuknout v září.

„Je to montovaná stavba, která by měla být za dva tři měsíce hotová. Parcelu máme asi tři kilometry odsud, takže to nebude žádné převratné stěhování. Ale mít bydlení se zahradou a pejsky, to byl vždycky mamčin sen. Už jsme jí říkali, že si budeme muset pořídit většího trhače, než je náš Timík.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Markéta se svým nejvěrnějším posluchačem – Timim.

Mamka je nadšená a s přítelem tu sedávají hodiny nad plánky a vyžívají se v plánování, kde co bude – od zásuvek po rozdělení pokojů. Když mi mamka řekla, že si budu moct vybrat pokoj, hned jsem řekla, že ten největší,“ směje se Markéta a okamžitě jakoby na omluvu „své rozpínavosti“ dodává:

„Hrozně ráda nakupuju a začínají se mi hromadit i kostýmy, protože přibývá vystoupení i televizních akcí. Skříně i botník se mi opravdu plní a šatna by se hodila. Jinak by mi tam stačila pohodlná postel a stůl na učení. To je všechno, co bych si k mému štěstí přála,“ uzavírá míru svého těšení studující zpěvačka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám