Hlavní obsah

Pohádkový domov řezbářky a malířky Jiřiny Andrlíkové

Právo, Zdeněk Smíšek

Když jsme přijeli na předvánoční návštěvu k lidové řezbářce a malířce paní Jiřině Andrlíkové, zrovna v zahradě u domu rozmisťovala další postavičky ke svému betlému. Letní spánek v krabicích pro ně skončil a až do 6. ledna budou dojímat a dělat radost velkým i malým. Zblízka i zdáli.

Foto: Petr Horník, Právo

V malém domku za velkým domem i radost a fantazie přebývají.

Článek

Úplná pohádková zahrada je to! V hezky upravené a udržované vesnici Příchovice u Přeštic. S řezbářstvím Jiřina Andrlíková začala někdy v roce devětaosmdesátém devadesátém. Od té doby se její vánoční království rozšiřuje. A nedaleko od jesliček je i peklo. Některé děti se do něho prý i nakouknout bojí.

Foto: Petr Horník, Právo

Zastřešené zápraží je venkovní galerií s místy k posezení a vše hlídá i Dubínek.

Kytice ze dřeva

„Malovala jsem si od malička, později jsem maminku (narozenou v roce 1910) obdivovala, jak si zapisuje do sešitů různé citáty a básničky. Inspirují mne dodnes a ty její zápisky mám schované. A vyřezala jsem i čtyři obrazy podle básničky Jana Nerudy Dědova mísa. Je to pořád poučné, a navíc o dřevě,“ usmívá se s jiskrou v oku paní Andrlíková, i když jí zrak po osmdesátce slábne a dláta už do ruky nebere.

„Pořád ale jezdím na kole. Je to už elektrokolo, abych se nenamáhala do kopce.“

Foto: Petr Horník, Právo

Od kamen u vstupu do domku se teplo rozlévá celým přízemím.

Foto: Petr Horník, Právo

Vše potřebné poskytuje i kuchyňka s dalším zdrojem tepla domova.

S manželem před lety postavili velký dům, kde dnes bydlí syn se ženou. Vnoučata už žijí ve svém. I když má v domě stále k dispozici zázemí a svoji místnost, bydlí v zadní části zahrady, kde je úplný klid a kde dříve bývala kůlna, chlévy i kurník. V domku jako pro panenku, totiž pro babičku.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiřina Andrlíková

„Mám tu všechno po ruce a nic mi nechybí. Ani schody do podkroví, kam chodím ráda spát, mi ještě vůbec nevadí.“

Malá dílnička – ateliér je hned za dveřmi. S okny, kterými je vidět do celé zahrady. Pohodu bydlení zvětšuje i ze dvou stran zastřešené zápraží s pohodlným posezením. Vlastně taková malá zahradní galerie – tentokrát celoroční. Delší stranu zdobí například dřevořezby inspirované všemi básněmi z Erbenovy Kytice!

Foto: Petr Horník, Právo

Dědova mísa ve čtyřech obrazech – pod stříškou – je srdcová záležitost paní Andrlíkové.

Prostá poetika pro připravené

Dveře do království naší hostitelky hlídá i kus kmene, který získal podobu lesního skřítka s fousy až na zem.

„Dlouho jsem nevěděla, jak ho pojmenovat. Také jsem mu časem předělala celý obličej a přidala na hlavu vyřezané dubové listy. Až se jednou přijela podívat nějaká malá holčička, a jak ho viděla, tak zavýskla: Jé, Dubínek! A bylo to.

Foto: Petr Horník, Právo

Místo je tu i na obýváček.

Pobavila mě i jiná holčička, když se se mnou dala do řeči při prohlížení zařízeného pokojíčku – venkovské kuchyně – s postavičkami. Že prý tam něco chybí. A já – jak to, vždyť je tam i nočníček pod postelí. A ona, že kamna. A proč tam teda mám komín?! Takže měla pravdu,“ usmívá se naše hostitelka, ale dodává i další předvánoční zážitek s malým návštěvníkem (někdy jich sem přijíždějí i plné autobusy) s méně poetickou dušičkou:

„Po dlouhé době tenkrát napadl hezký sníh a vytvořil krásné čepice na střechách chaloupek kolem Betlému. Najednou koukám, jak je ten kluk rukávem oprašuje. Když jsem ho chtěla od toho odradit, vůbec nereagoval. Tak jsem se s nadějí obrátila na jeho mámu a ta mi jen opáčila, že se mu to tak asi nelíbí… Stejně tak mi přijde líto, když pozoruji skupinku dětí, jak si zahradu neprohlížejí vlastníma očima, ale jen všechno fotí na mobily.“

Malování s mistry i na zdi

Jako z moderní pohádky zní i vyprávění o tom, jak se z řidičky náklaďáku a posléze služebních aut okresního kulturního střediska stala někdy před padesáti lety malířkou.

Foto: Petr Horník, Právo

Odpočinkový a oblíbený kout s křeslem

„Vozila jsem mistry a akademické malíře na plenéry. Také jsem jim tam vozila obědy a přitom sledovala, jak malují, a sama to také zkoušela…,“ usmívá se při vzpomínce Jiřina Andrlíková s tím, že ještě předtím se ráda věnovala krosenkování – pletení v rámu.

S užitým uměním měla úspěch u známých i u odborníků. „Malovali jsme na krásných místech v okresu Plzeň-jih.“

Foto: Petr Horník, Právo

Vyřezaná pohádka

Radost sobě i ostatním dělala malováním na kameny, ale i výzdobou zdí obecního úřadu, školních zařízení nebo i dílen řemeslníků ze sousedství. Znají ji tu všichni. Aniž by tím skromně myslela svoji tvorbu, dodává: „Máme tu hezky.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám