Hlavní obsah

Jak tvoří zpěvačka a malířka Vlasta Kahovcová v ateliéru na chatě

Právo, Zdeněk Smíšek

Zpěvačka a malířka Vlasta Kahovcová radostně vzpomíná na doby, kdy, jak říká, sedávala na dvou židlích. Dnes preferuje tu u malířského stojanu v ateliérku na chatě, kde si užívá slunečnou část roku. Netvoří-li obrazy, jezdí se sousedy na kole nebo zvelebuje zahradu. Případně vítá hosty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Existuje-li soustátí, u Kahovců mají souchatí. „Kytičkám se tu daří, protože se o ně starám - hnojím je, zalévám, stříhám....“

Článek

„Když se dnes potkáme s Karlem Gottem, tak si povídáme už jenom o barvách a malování,“ dokresluje svoji životní etapu, přičemž ráda vzpomíná i na roky, kdy zpívala s dechovkou a procestovala s ní opakovaně i Ameriku. Ale na chatě v křivoklátských lesích je jí zjevně nejlépe!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Interiér je přesně takový, jaký má být na správné, dřevěné chatě s kamennou podezdívkou.

Doceněný svatební dar

Že si tu manželé (manžel paní Vlasty Jan je známý kapelník) už desítky let opravdu hýčkají své území, potvrzuje i fakt, že sousední chatu si koupil a zvelebil syn.

Na jednom oploceném pozemku jsou tak dnes dvě chaty plus chatička s řadou oken - zpěvaččin ateliér. Inspirací jsou tu paní Vlastě samozřejmě příroda a klasická zátiší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlasta Kahovcová se definitivně vrátila ke svému vystudovanému oboru.

„Maminka se tu byla před lety projít, potkala nějakého pána, dala se s ním do řeči a pochvalovala si, jak je tady krásně. A on jí řekl, že je předseda národního výboru a jestli tu chce koupit parcelu, tak ať se staví… To bylo někdy koncem šedesátých let. Opravdu začali s partnerem stavět, ale už jim bylo jasné, že je to na ně z Prahy daleko, a koupili pozemek u Jílového. Hrubou stavbu mi dali svatebním darem! Tenkrát jsem moc nejásala a prohlašovala jsem, že nejsem žádný masťnák, který jezdí na víkendy na chatu…

Foto: Jan Handrejch, Právo
Foto: Jan Handrejch, Právo

UMPRUM jsem absolvovala v třiašedesátém roce a už jsem byla v Semaforu, Apollu, přišla nabídka zpívat po klubech ve Švýcarsku. Chatařit jsem se opravdu nechystala. Když mě maminka vypravovala do toho Švýcarska, dala mě na starost kapelníkovi, aby mě jako nezkušenou ohlídal. Už jsme spolu šestačtyřicet let,“ usmívá se při vzpomínkách Vlasta Kahovcová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dvě stěny ateliéru jsou vlastně prosklené, takže na stojan svítí slunce celý den.

Dobrá volba

„Já jsem přírodňák a na zahradě sedím klidně do večera. Včera jsme tu dělali oheň.

Sousední chata svého času patřila mé kolegyni - zpěvačce Jarmile Gerlové, která emigrovala do Německa. Když se po revoluci vrátila, chatu získala zpátky a prodala ji nám. Syn zvažoval, zda chatku zbourat, nebo opravovat. Dneska je celoročně obyvatelná. Je tady opravdu klid, i když jsme u silnice. Ta je nakonec výhodou, protože není problém dostat se sem i v zimě. Manžel Jan je pořád ještě kapelníkem skupiny Golem a na koncerty může jezdit odsud.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský byt na rozhraní Vršovic a Vinohrad je pro rodinu spíše příjemnou základnou pro chladné a šedivé dny.

„Dobrá adresa - bydlíme kousek od Pepíka Dvořáka, ale býváme tam opravdu jen přes zimu. Měla jsem kousek od bytu i ateliér, ale když za jednu místnůstku v pátém patře bez výtahu chtěla majitelka devět tisíc měsíčně plus energie, tak jsem ho pustila. A taky co v Praze? Jak je hezky, jsme tady. Dneska jsem už jen malířka a chatařka. A když si zazpívám, tak taky hlavně tady.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nechybí výkonná krbová kamna a zápraží slouží i jako prosvětlená a útulná jídelna.

Vše se stihnout nedá

Vlasta Kahovcová si nepotrpí jen na kytičky v rozličných květnících i na plátně, ale svého času zaníceně vycházela do okolních lesů a luk i na bylinky!

„Zahrádka mě baví, pěstuju si i bylinky. Dřív jsem měla čas na ně chodit, sušit je - věnovala jsem tomu opravdu hodně. S tímto oborem to u mě začalo nenápadně - někdo mi poradil, že očím se nejvíc uleví koukáním do zeleně. Tak se ze mě stala téměř bylinkářka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vedle dvou chat vyrostla na pozemku ještě třetí - ateliér. Pár metrů od zastřešeného posezení, kde se všichni scházejí.

Poslední dobou dávám přednost vyjížďkám na kole po okolí. Máme tu bezvadnou partu. Míváme pravidelné srazy, ale nikdo se neptá, kdo a proč chybí.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Udírna je další využívanou ozdobou u posezení.

Vlasta Kahovcová s úsměvem připouští, že na začátku léta měla rodina plány, co vše kolem svých obydlí udělají a zvelebí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Příjemných zón je na rodinném pozemku více. Jen se posadit a koukat do zeleně!

„Moc jsem toho nestihla. Natírala jsem oplechování stříšky ateliéru… Jak bylo teplo, tak se k nám stahovali lidi, že z toho byl tříměsíční mejdan s kamarády: ,Přijeli jste na houby? Nerostou! Tak si otevřeme lahvinku…‘ Máme to tu rádi a kamarádi sem také jezdí rádi. Takže nám léto zase opravdu rychle uteklo.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám