Hlavní obsah

Jak bydlí spisovatel Vítězslav Jareš v bytě, kterému nechybí vtip

Právo, Zdeněk Smíšek

Úspěšného spisovatele a scenáristu Vítězslava Jareše by bylo možno považovat za člověka, kterému se takříkajíc daří, na co sáhne. Od stresu filmového natáčení se stále více soustředí na psaní v klidu domácí pracovny a i jeho bydlení má vtip a originální pointu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obývací pokoj je vyveden v decentních barvách, ale nechybí výrazné doplňky.

Článek

S tím, že současnost není definitivní a plány také stojí za to! Vítězslav nás pozval do nového bytu jeho přítelkyně Michaely v pražských Vršovicích, kam se nastěhoval do hotového. A na víkendy sympatický pár jezdí nikoliv na chatu, ale do jeho domu se zahradou v Kyjích, kde prožil dětství. Pergola s krbem je tam tím místem, kde rád pracuje na rukopisech. A to i v těchto týdnech, kdy stavení prochází rekonstrukcí.

Foto: Milan Malíček

Rezidence Havlíčkovy sady je ceněna i odborníky na architekturu.

Klidu a zeleně si ale užije i ve vršovickém bytě, který se nachází v sympatickém a dobře vymyšleném domovním komplexu Rezidence Havlíčkovy sady. Na břehu Botiče, pod Grébovkou. I cyklostezka tudy vede! K bytům patří i místa v podzemních garážích a areálem vede pasáž s obchody.

„Když jsem si tu před časem vybírala ze dvou bytů, tak ten jeden měl sice okna přímo na zelenou stráň nad potokem, ale je to severní strana. Do druhého bytu přímo svítilo slunce a to rozhodlo, i když z oken vidím na nedalekou hlavní silnici. Ale interiér mě dostal na první pohled,“ vzpomíná Michaela.

Foto: Milan Malíček

Architekt Vítězslav Jareš

Pohoda na psaní krimi

„Psaní románů mě baví, ale teď bych se chtěl soustředit i na scénáře, protože svět filmu znám z dob, kdy jsem pracoval jako asistent produkce (i na seriálu Dobrodružství kriminalistiky - a to byla moc hezká práce). Potom jsem pracoval dvacet let v reklamě a už nechci. Bylo to kreativní, ale už ne tak jako začátkem devadesátých let, kdy jsme realizovali své nápady. Dnes je to finanční obruč, včetně neplatičů. Takže raději píši, podílel jsem se i na seriálu Kriminálka Anděl,“ konstatuje autor pestré škály titulů od Vora v zákoně - hlava mafie po nejnovější román Hlavní role - Vzestup a pád filmové hvězdy.

Jsem něco mezi městským a přírodním člověkem. Potřebuji to kombinovat. I pro inspiraci.
Vítězslav Jareš

„Film mám pořád rád a znám to prostředí, ale do budoucna se vidím přece jenom jako autor krimi. Udělalo mi radost, že filmová práva na moji prvotinu Intrikáni koupila Česká televize, ale z realizace sešlo, tak bych nerad další plány zakřikl. Byly by splněním mého snu. Řešení záhad, což detektivky jsou, mě bavilo už jako kluka,“ konstatuje autor příběhů inspirovaných realitou. Že by se bál, aby nějaký mafián hledal, kde bydlí, to prý opravdu ne.

Foto: Milan Malíček

V prosluněném pokoji to svědčí i tmavému nábytku a nechybějí odkazy na různé kouty světa.

Od lopaty k lopotě

„Jsem introvert, ale ze zvědavosti i kvůli profesní zkušenosti jsem se dokonce zúčastnil i televizního konkurzu, takže mě mohou příbuzní - když zrovna nemrknou - postřehnout i v televizní detektivce,“ usmívá se na volné noze spokojeně stojící autor.

Foto: Milan Malíček

V kuchyni jsou stěny vymalovány výraznou žlutou kontrastující s netypicky červenými, původními rámy okna. Do rohu kuchyně se vešel i jídelní stůl.

Foto: Milan Malíček

„Taky se doma v televizi dívám na kde co a stejně tak čtu i různé knížky, ze studijních důvodů. Když mám čas, protože s partnerkou často chodíme do divadel a na různé akce. I proto je pro nás teď výhodné bydlení v centru. Někdy jedeme do hospody v centru vlakem z vršovického nádraží - na hlavní to trvá čtyři minuty. Ale dovedu si představit, že jednou budeme bydlet v domě, kde jsem vyrůstal jako kluk.“

Foto: Milan Malíček

Obklopen zelení a klidem se v pergole u domu v Kyjích autor rád věnuje psaní i rozdělávání ohňů.

Vítězslav Jareš je „rodákem“ z dvougeneračního domu, takže se má opravdu kam vracet a lokalita na kraji Prahy mu svým klidem vyhovuje i dnes. Navíc rád utíká až na Šumavu.

Foto: Milan Malíček

Výrazná barva stěn je i v ložnici.

„Když si přemýšlím o svých rodících se příbězích, tak nejraději v lesích. Kamarád má penzion u Prachatic. Pravda, milujeme i moře. Tak to musíme kombinovat. Navíc se teď dokončují stavební práce na baráku v Kyjích, kde jsem na zahradě opravdu rád, tak to musíme opravdu kombinovat. Ale už jako kluk, přistěhovali jsme se tam, když mi bylo sedm let, jsem si tam sáhnul na lopatu a v nultém ročníku před vysokou školou jsem dělal pomocné zednické práce na stavbě nové menzy ekonomky. Táta je šikovný řemeslník a já jsem ceněn jako přidavač. Tak to snad úspěšně dokončíme,“ směje se Vítězslav s tím, že když byl kluk, odkojený Laktosem Kyje, byla to tam vesnice s polem za domem. Rybník zůstal rybníkem.

„Tady v bytě jsem přišel naštěstí opravdu k hotovému - známe se necelý rok.“

Foto: Milan Malíček

Dovedu si představit, že jednou budeme budeme bydlet v domě, kde jsem vyrůstal jako kluk, říká Vítězslav Jareš.

Pokračování příště

„Když jsem si byt pořídila, už tady byly hotové podlahy a další prvky. Před jeho úplným dokončením jsem ještě odjela pracovně do ciziny, takže jsem se už nemohla až tak věnovat doladění detailů, ale to ještě určitě přijde,“ připouští paní bytu s tím, že jsou pro ni důležité barvy, a nepopírá inspiraci Latinskou Amerikou.

Foto: Milan Malíček

V prostorné koupelně už po dokončení výstavby mnoho místa na kreativitu nezbylo.

„Mě inspiruje i Žižkov, kde jsem také bydlel, a baví mě jeho někdy až mysteriózní atmosféra, kterou jsem promítl do povídek,“ dodává s úsměvem Vítězslav a mimoděk tím potvrzuje, že se nyní cítí být hlavně „sběratelem“ příběhů. Ať už pro čtenáře, nebo pro diváky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám