Hlavní obsah

Jak bydlí herečka Tereza Kostková v pražských Vysočanech

Právo, Zdeněk Smíšek

Herečku Terezu Kostkovou v nedávném období moc bavilo dolaďování interiéru jejího bytu. Na řadě byl hlavně pokoj synka, ale proměnou prošel postupně celý byt. Vše ve spolupráci s profesionální designérkou, se kterou se během společné práce ještě více spřátelily.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Moderně zařízený obývák s policemi z Itálie

Článek

Přesto je pro Terezu nejoceňovanějším prostorem k bydlení terasa – byt lemuje ze dvou stran a má větší plochu než interiér! Řady květníků zalévá hadicí. Kdo by takovou oázu čekal uprostřed nové výstavby bytových domů v Praze-Vysočanech? Navíc je to z bytu pár kroků do lesoparku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Herečka Tereza Kostková

„Od dětství jsem žila na Starém Městě a neodcházelo se mi lehce, ale dneska musím říci, že tu máme ideální bydlení, včetně garážového stání v domě. Bydlím tady moc ráda, zejména teď, když jsme naše 3+kk předělali. I díky terase a propojení obývací části s kuchyňskou možná byt působí větším dojmem.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prostorná předsíň je využita i jako knihovna a nejen zde interiér zdobí fotografie pořízené Terezou, která ráda fotografuje zejména přírodní motivy.

Absolutní domov

S pověstným temperamentem a jiskrou v oku se po osmi letech obývání bytu pustila do jeho osobitých úprav.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rustikálnější kuchyňská část příjemně kontrastuje s obývákem v druhé části místnosti. Předěl tvoří posezení u stolku přemístěného od okna.

„Jsem stará škola a baví mě osobní přístup. V mé práci i při nákupu, takže raději chodím do malých krámků než do supermarketů. A tak jsem ráda, že stejně k vymýšlení mého interiéru přistupovala Gábina. Bylo to tak osobní, že se z nás staly kamarádky. Do té doby jsem ji znala jako ženu mého hereckého kolegy Aleše Hámy. Poštěstilo se nám dostat naše kamarádství i do designu bytu. Je mi úplně jedno, kdo si o něm bude co myslet, ale já jsem tady absolutně doma,“ pochvaluje si Tereza, která se za žádného odborníka na interiéry nepovažuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

„Od Gábiny jsem se učila. A práci jí příliš neulehčila, protože spoustu věcí jsem chtěla při úpravách interiéru ponechat. Ona do všeho dodávala nové prvky podle toho, jak jsme se dohodly. Její předností je i to, že se vyzná ve starožitných věcech, tak jsme je tady i různě propojovaly s moderními. Vznikl z toho nádherný a životaschopný prostor.

Tuto kuchyňskou linku jsem měla dokonce už ve Skořepce. Ale ještě před půl rokem tu byla poskládána jinak. S Péťou (divadelním režisérem Kracíkem – bývalým manželem, se kterým Tereza stále dobře vychází – pozn. aut.) jsme to před lety poskládali, jak to vyšlo. Gábina se jen rozhlédla a už věděla, že stůl půjde od okna – zvětšila se tak pracovní plocha a ještě vznikl pohodlný předěl s obývací částí.“

Víc nápadů než místa

Když naše hostitelka uviděla ve 3D tři návrhy na uspořádání a zařízení obývací části největší místnosti, zalitovala, že nemůže mít tři obýváky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ložnice si hraje s barvami a odkazy i na Španělsko.

„Podobně to bylo s ložnicí, kde jsem se ze začátku bála nějakých flitrů, ale Gábina mě postupně navedla, abych se více odvázala. Ložnice je takový můj malý kus oblíbeného Španělska.

V celém bytě je několik fórů (třeba osvětlení reflektory) a je to nakonec osobité. Jsem ráda, že jsem jí uvěřila a otevřela mi nové možnosti. Nakonec jsem se opravdu více odvázala, i když to tu není žádný Hollywood. A dětský pokojík – to je Gábinino vrcholné číslo! A devítiletý Tonda je nadšen!“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dětský pokoj je na čtvercové ploše členitý a vybavený prvky inspirovanými nádražím a vlaky. Kovové doplňky jsou ruční kovářská práce a nechybějí ani šrouby z kolejiště.

Kouzlo dětského pokojíku určují odkazy na vlakové nádraží i vagón. Pod palandou je navíc pohodlná skrýš s osvětlením.

„Je to jeho království a už vyrostl z toho, že by byly hračky po celém bytě. Kdybyste viděli, jak to v tom pokojíku vypadalo předtím!“ usmívá se Tereza Kostková i při vzpomínce, jak byl byt zedníky rozkopán kvůli nové elektroinstalaci, takže jezdili raději na jídlo k jejím rodičům na Staré (dobré) Město.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dvorek v šestém patře

Posezení v kuchyni u stolu s deskou z masivního dřeva nejlépe navozuje příjemnou atmosféru a uspořádání prostoru prozrazuje, že se tu opravdu vaří.

„V kuchyni ráda experimentuji a vařím, zejména když je komu. Pro sebe si extra nevyvařuji – spíš zdravé saláty. Dá se to vychytat. Je dobré nahrazovat cukry, hlídat mouky, ale jinak to nehrotím. Hlídám se, ale když Tonda nedojí svíčkovou, tak si ji po něm klidně dám. A strašně ráda hostím lidi.“

Potkává se tu útulná atmosféra s moderním designem a nápady navozujícími člověku i pocit, že sedí u stolu ve venkovském domě. „Opravdu to tu i ve mně evokuje takový příjemný pocit. Ale zařídit byt jako domek v Provence, to prostě nejde, i když by se mi to líbilo.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

„Miluji přirozenost, přírodu, ale i centrum prahy a výlety třeba do Barcelony. Všechno se to tu propojuje.“

Pohodu korunuje i výhled na ozeleněnou terasu (a hlavně pobyt na ní s několikerými možnostmi posezení) – téměř dvorek o rozměrech devadesát plošných metrů. O deset víc, než má byt.

Inspirující propojení

Nejenže je Tereza Kostková doma ráda, ale zůstává tu i kvůli zalévání kytek („máma má taky balkón, takže někdy jezdím zalévat i tam a obráceně“). Nechalupaří. O dovolených jezdí raději na různá místa, kde si pronajímají bydlení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

„Nepotřebuji být pořád pryč. Naopak. Jsem ráda doma. A jsem městské děvče – milující přírodu. Tady je to pro mě ideální lokalita, i když kompromis. A do toho Gábina přesně pochopila, co tu chci, a ještě mě inspirovala. Miluji přirozenost, přírodu, ale i centrum Prahy a výlety třeba do Barcelony. Všechno se to tu propojuje. Ale když Gábina přijde na kafe, tak už přeměnu bytu obě považujeme za zatím uzavřenou. No, ještě máme v hlavě nějaké vyňuňávky. A občas něco přiveze s tím, že to Alešovi doma překáží. Takže my jsme tady takové odkladiště Hámů,“ směje se Tereza, jejíž pracovní kalendář by vydal na další článek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Terasa u bytu je další regulérní plochou k životu. Tereza ráda zalévá.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám