Hlavní obsah

Jak bydlí baletní pár Alexandr Katsapov a Nikola Márová

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sympatický, úspěšný a spokojený pár jsme zastihli po jejich půlročním obývání nového domova. Primabalerina Nikola Márová se svým partnerem Alexandrem Katsapovem (doma i v Národním divadle, oba jsou držiteli ceny Thálie), dolaďují interiér, se kterým jim pomohli profesionální designéři.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Z obývací části se vstupuje na zahrádku. Z kamene jsou i skříňky za zrcadlem a pod TV.

Článek

Po dlouhém vybírání a rozmýšlení si se zkušenostmi z několikaletých podnájmů splnili sen o bydlení ve vlastním. Novostavbu bytového domu s podzemními garážemi a malou zahrádkou u bytu jim po neúspěšných návštěvách různých developerských nedodělků pomohl v Praze-Michli najít otec Nikoly. „Také jsme se byli podívat na byt, kde dveře po otevření narazily do umyvadla.“

S interiérem pak pomohla teta, která je seznámila s designéry. Do návrhů prý nejvíce mluvil Saša -první sólista baletu se vztahem k výtvarnu.

.: Konzola s pojezdem je originál. foto: Právo/Václav Jirsa

Kámen a starost

Nedávná premiéra originálně nastudovaného baletu Causa Carmen ve Zlaté kapličce si vyžádala hodně času našich hostitelů. Ale ti už jsou zvyklí, že rozpis zkoušek a tréninků se jim mění ze dne na den. Dohodnout si potom návštěvu řemeslníků je problém.

Další častá komplikace při zařizování byla, když v dohodnutém termínu řemeslníci nakonec nepřišli. „Když se zeptali, jestli mají přijít příští týden ve čtvrtek dopoledne a my nevěděli, co bude pozítří... Nebo když měli zpoždění a my jsme na ně nemohli ani jeden čekat, protože spolu s námi zkouší padesát lidí. To není jako přijít pozdě třeba do kanceláře a omluvit se, že dřív to nešlo. Bez pomoci rodičů bychom to tu dohromady nedali a byly to opravdu kolikrát nervy.“

I když to dnes ve vyladěném bytě nevypadá, užili si tu své. „Přes jednu českou firmu jsme si objednali dvě barové židle z Itálie. Dodání trvalo půl roku místo dvou měsíců a stejně jsme zaplatili 100% cenu. Italové vysvětlovali prodlevu i vánočními svátky. Až když jsem pohrozil stažením objednávky, tak se vše urychlilo,“ vzpomíná Saša s tím, že úplně nejhorší zkušenost měli s dodavatelem kuchyňské linky.

.: Mezi jídelnou a kuchyní je příjemný „mezičlánek“. Malá TV nahradí skleněnou mísu. foto: Právo/Václav Jirsa

Naopak jejich obdiv si zasloužili řemeslníci, kteří umisťovali na stěnu dlouhé police z bílého kamene. Velká váha a ještě museli lešení z koz několikrát přestavovat, aby se nenavrtali do drátů. Ze stejně těžkého kamene jsou i nízké skříňky. Koresponduje s nimi i pracovní deska v kuchyni - na věky hotovo. Originálních nápadů je v už tak dispozičně šikovně řešeném bytě více (např. vstup na zahrádku, která má samostatnou branku a schody do ulice).

Mezi jídelním stolem a sedací soupravou vznikl „ostrůvek“, u kterého bude televize. „Vymysleli jsme si to sami. Ve chvíli, kdy už to tady bylo k nastěhování, jsme sekali strop kvůli drátům k televizi. Ze stropu vedou bambusem, který je součástí dekorace,“ pochvalují si oba rodinnou kreativitu. Umístění televize vymyslel Saša, využití bambusu designéři. Police a celý prostor ozvláštňuje pojízdné zrcadlo zavěšené na speciálně vyrobeném mechanismu.

Podle jeho umístění lze vidět na polici vedle modré Sašovy Thálie i Thálii z růžového skla. Tu letos získala Nikola, která se při svém angažmá před dvěma lety stala historicky nejmladší primabalerinou Národního divadla v Praze. „Zrcadlo zdobí, opticky rozšiřuje prostor, ale necvičíme před ním. Balet si necháváme do divadla.“

Zahrádka v centru

Základní dispozice bytu byla dána, ale třeba uspořádání kuchyně si už dořešili před nastěhováním podle svého. Takže je částečně uzavřena a od jídelního stolu oddělena snídaňovým pultem. Přestože v obývacím pokoji bude televize, už teď počítají s umístěním malé obrazovky i v rohu kuchyňské linky. Paní domu ráda vaří.

.: Barevně vyladěný jídelní kout ozvláštňuje bambus i úzká okna. Za nimi bude bambus růst a ještě více ozelení soukromí. foto: Právo/Václav Jirsa

„Kromě kafe vařím všechno já. A v jídle se nijak neomezuji. Víc na životosprávu dbá Saša.“ A také s láskou opečovává rodící se zahrádku. „Vyrůstala jsem v domě se zahradou, kde táta může pracovat od rána do večera - k rodičům to máme kousek. Udržovat velkou zahradu zabere hodně času a ten nemáme. Ale mít místo na kytičky, posezení a grilování (jako zrovna včera) - to mám ráda. Místo se mi tady zalíbilo na první pohled a druhý den jsme začali vyběhávat hypotéku.

To je vlastně téměř přesně rok. Za tu cenu bychom si pořídili i domek za Prahou. Saša o tom i uvažoval. Ale dojíždění do divadla a večer na představení by bylo časově náročné. Tady jsme poměrně blízko centra a spokojení. Byt má nejen garáž, ale i sklep. Nemáme problém s úložným prostorem. Viděla jsem různé domy s předzahrádkami, ale na úrovni chodníků. Viděl tam každý, kdo šel kolem. Tady je to vyvýšené, vlastně první patro, a je tak větší soukromí.“

Carmen v podnájmu

Ani v nejnovějším baletu se spolu na scéně Národního divadla nepotkají. V Cause Carmen Saša ztvárňuje hlavního představitele a Nikola má druhou hlavní roli. „Role se sejdou, ale máme odlišné obsazení.“ Přesto bývají většinu času společně, doma i v divadle. Potřebu odpočinout si od sebe zatím nemají.

Ostatně nové bydlení dává každému vlastní prostor. „Nikola se ráda stará o zahrádku a i já mám svůj koutek v bytě. Taky vydržím dlouho spát.“ Nebýt v bytě několika fotek, vypadalo by to, že si o baletu nechává jen zdát. Ale na divadelní prázdniny trvající měsíc a půl se oba už opravdu hodně těšili.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak bydlí architekt Boris Hála

Malebná zahrada v kopci nad Brnem zdobí vilu architekta Borise Hály. Zahradu ozvláštňují i různé ozdoby z pálené hlíny, většinou z dílny paní Martiny Hálové,...

Výběr článků

Načítám