Hlavní obsah

Elegantně zařízený byt a širší chodby. Tak vypadal domov slavného vědce

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není v současnosti patrně člověka, který by neznal jméno britského vědce Stephena Hawkinga. Mnozí četli jeho knihy, někteří jim i porozuměli, ale jak vypadal byt, ve kterém tento v mnoha ohledech výjimečný člověk žil a pracoval, ví jen málokdo. A u toho by i zůstalo, kdyby jej současný majitel nenabídl k prodeji.

Foto: Profimedia.cz

Dům Oast House v Cambridgi, ve čtvrti Pinehurst South, byl v 90. letech minulého století bydlištěm slavného teoretického fyzika Stephena Hawkinga.

Článek

Světově uznávaný teoretický fyzik, který zemřel letos v březnu ve věku 76 let, přestože mu lékaři v 21 letech nedávali šanci na více než dva roky života, bydlel v domě nazvaném Oast House, v anglické Cambridgi, v 90. letech minulého století se svou druhou ženou Elaine Masonovou.

Foto: Profimedia.cz

Přízemní byt doplňuje v exteriéru terasa rozšiřující se v malý dvorek.

Hawking byl ve skutečnosti jedním z prvních obyvatel domu, kteří se do něj nastěhovali, a jak uvádí web britského deníku Metro, dispozice jeho přízemního bytu byla už dopředu upravena právě pro potřeby vědce, který strávil většinu života upoutaný na vozík.

Foto: Profimedia.cz

Stephen Hawking

Na první pohled proto v bytě zaujme o něco širší chodba, ale třeba i drobný detail, jímž je mosazné obložení spodní části vstupních dveří, které mělo zabránit tomu, aby se právě dveře otloukly kolečky Hawkingova vozíku.

Obecně jsou všechny pokoje uspořádány tak, aby byl všude dobrý přístup. Majitel domu proto předpokládá, že byt, jenž nabízí za 665 tisíc liber, tedy přibližně 19,3 miliónu korun, by mohl opět zaujmout především osoby s podobnou indispozicí a tudíž podobnými nároky.

Foto: Profimedia.cz

Širší chodba byt předurčuje pro dalšího zájemce, který potřebuje pro volný pohyb více místa.

Jednou ze zajímavostí, které rovněž zrcadlí život někdejšího obyvatele na vozíku, je umístění a především displeje propojené s kamerou u vstupních dveří tak, aby mohl i ze sedu dobře vidět, kdo stojí za dveřmi.

Památkou na světově proslulého teoretického fyzika je rovněž dubová podlaha v jídelně, kterou si vysloveně přál mít. Další je pak pracovna, která vznikla proměnou koupelny, jež byla původně připojena k ložnici.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyň je zařízena v tradiční bílé barvě.

Byt, který je jen dvacet minut pěšky od kolejí Cambridgeské univerzity, má dohromady tři ložnice, obývací pokoj, kuchyň a především terasu. Právě k ní se vztahuje historka, kterou pro deník Times vyprávěl majitel domu Nigel Grimshaw, jehož společnost jej v roce 1990 postavila.

Foto: Profimedia.cz

Pracovna vznikla proměnou koupelny, která patřívala k hlavní ložnici.

Vzpomíná v ní, že nad Hawkingem bydlel jeho kolega, který byl prý ovšem „nerudný a pichlavý”. Hawking míval ve zvyku pořádat na terase barbecue, kvůli nimž si ale soused z prvního patra stěžoval.

Jednou to už nevydržel a napsal mu v dopise: „Jsem profesorem matematiky, jako Vy. Pracuji na stejné katedře jako Vy. Jsem členem téže univerzity jako Vy. Bydlím ve stejném domě jako Vy. Určitě tedy víte, kdo jsem, že?” Hawking pak prý požádal svou asistentku, aby na dopis napsala velkými písmeny jediné slovo „Ne” a odeslala jej kolegovi zpět. „Ten se brzy pak z domu odstěhoval,” citují Times Grimshawa.

Foto: Profimedia.cz

V bytě jsou celkem tři pokoje.

Foto: Profimedia.cz

Byt měl původně tři koupelny, nyní jsou v něm jen dvě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám