Hlavní obsah

Bydlení mladé zpěvačky Veroniky Spurné z 5Angels v malebném podhradí

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáctiletá Veronika Spurná je jednou pětinou stále úspěšnější pěvecko-taneční skupiny 5Angels. Muzikál Andílci za školou v Divadle Broadway i úspěchy ve vyprodaných halách při koncertech na turné v Anglii jí změnily dětství. Ale ne zase tak moc, protože na bydlení pod hradem Karlštejn se jí líbí i to, že to má kousek do cukrárny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přístavky za domem byly přestavěny na místnosti poskytující příjemné zázemí od kuchyňky po ložnici se šatnou.

Článek

Zkušenosti ze zkoušek s povinnostmi navíc má už od devíti let, kdy se začala úspěšně věnovat modernímu tanci. Ve své kategorii se stala i mistryní republiky. Hraje na flétnu a také se už objevila v televizních programech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Veronika Spurná

Dny i noci na Karlštejně

Její další krůček k dospělosti možná znamená i to, že má v prostorném domě – kromě společného pokoje s mladší sestrou – sama pro sebe nově zařízenou samostatnou bytovou jednotku. Vlastně ji poměrně často obývá s celou skupinou. Zkouší tady, a jak říká její maminka – taky blbnou jako všechny holky v jejich věku. Manažerským projektem totiž vznikla i parta kamarádek, které jsou rády spolu, i když nemusí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

„Vůbec se nehádáme a můžeme spolu být pořád. Když jsme nedávno byly v Anglii týden v kuse a po návratu jsme měly tři dny volna, tak jsme se stejně hned dohodly, že budeme zase spolu. To jsme si zalezly taky sem a chodily kolem hradu. Ale většinou zůstáváme na terase, ze které koukáme i na koňské povozy s turisty,“ směje se Veronika.

Foto: Profimedia.cz

Členky skupiny 5Angels s Lucií Bílou

V členitém domě z třicátých let minulého století bývalo dříve vyhlášené řeznictví. Dnes je téměř vše využito k bydlení a navíc strmý svah dal vzniknout terase v prvním patře za domem, přes kterou se z bytu chodí novou atriovou chodbou do dalšího nově upraveného bytového prostoru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Útulná místnůstka slouží i jako zkušebna.

Sestry Veronika a Eliška se sem s maminkou Evou začátkem léta přistěhovaly z pražského sídliště.

Barvy a změny

„Máma nás vozí do školy v Praze na Jižním Městě – v autě je to dobré i na učení. Teď musím nasbírat co nejvíc dobrých známek, protože v prosinci budu mít individuální plán. Čeká nás další turné v Anglii a vydání první celoanglické desky. Ale to neznamená, že zapomínám na domácí fanoušky.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Paní Eva spokojeně s dcerou souhlasí: „Na život tady jsme si zvykly rychle, protože holky mají babičku na vesnici a tady je to pro ně místo spojující výhody venkova i města, bez kterého bychom se přece jenom ještě neobešly. Jsme rády v přírodě a všichni tu chodíme i na geocaching (hledání schránek v terénu pomocí souřadnic – pozn.aut.). Máme rády i historii a často se jezdíme dívat na památky. Karlštejn jsme měly prochozený ještě dříve, než jsme tu začaly v létě bydlet.“

Paní Spurná pracuje na volné noze, takže má více času na dcery mající téměř každý den i mimoškolní kroužky, i na vlastní vztah k zařizování interiérů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Srdcem bytu v prvním patře rodinného domu je obývací pokoj s kuchyní. Z té vede nová chodba přes terasu do „bytovky“ Veroniky.

„Tady jsme při rekonstrukci použili trámy z půdy a rádi kombinujeme starožitné věci s novými. Vzhledem k místu budeme muset při realizaci dalších plánů respektovat i nároky památkářů.“

„Já mám nejraději fialovou barvu a chtěla jsem i takový pokoj v kombinaci s černou a bílou a mamka to už potom doladila. A taky jsem ji poprosila, jestli bych mohla mít i šatnu, a pak z toho vznikl celý byt! Kostýmy sice míváme většinou v naší kanceláři a většinou nám je vybírají manažeři, ale často si i s holkama řekneme, do jaké barvy se sladíme nebo že se sjednotíme třeba džínovinou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Někdy jsou taky vlastní věci zároveň i kostýmy. Poznaly jsme teď styl mladých Angličanů, který zbožňujeme, i když tady u nás moc nefunguje. Kdybych tady přišla do školy v ponožkách s krajkama, tak bych velký úspěch neměla. Ale tam se pestrosti nebrání nikdo a chodí tak každý druhý. Baví nás se proměňovat i podle toho, kde zrovna jsme,“ dodává Veronika.

V tanečním rytmu

Písničky skupiny 5Angels oslovují a roztancovávají stejně staré a mladší posluchačstvo. Takto prezentované hudby pro děti vrstevníky u nás mnoho není.

„Chodí na nás od osmi do šestnácti let, pro které zpíváme vlastně normální pop. A kapel, které přitahují stejně mladé vrstevníky, není moc ani ve světě.“

Veronika se tanci a hudbě věnuje od devíti let. Do páté třídy měla k radosti maminky samé jedničky a po rozkoukání se na druhém stupni si zase hlídá co nejlepší výsledky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Posezení před televizí a vedle knihovny nabízí i výhled na turistickou tepnu za potokem.

„Ale taky už na mě večer po vystoupení zkoušela, jestli by mohla jít do školy až na druhou hodinu, aby se ulila z dějepisu. Neprošlo jí to,“ usmívá se paní Eva. Tématem rodinných debat začíná být i otázka, jakou střední školu zvolit pro přípravu na vysokou školu.

Při současných hodinách zpěvu a sbírání zkušeností o uměleckém oboru ani neuvažují. „Jako rodič můžu říci, že puberta u nás probíhá vlastně v klidu, protože holky už vědí, že ke společnému úspěchu patří i disciplína,“ konstatuje spokojeně paní Eva, přičemž se jako andílek usmívá i její čtrnáctiletá dcera Veronika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám