Hlavní obsah

EU nařídila vyčištění výtahových šacht kvůli bezpečnosti

PLZEŇ

Pokud by se ve výtahové šachtě panelákového domu vzňal prach na pletivu a rámech, který si tam domácnosti "střádají" i 40 let, mohl by vyhořet celý vchod. Evropská unie proto českým vlastníkům a správcům panelových domů nařídila vyměnit staré zdviže a vyčistit šachty kvůli požárním a hygienickým normám.

Článek

"V každém patře poznám, kdo tam bydlí, zda je pořádný nebo bordelář. Stačí mi, když se podívám na výtahovou klec a zdi okolo schodiště," dodal jeden z lakýrníků. Jeho firma dělá také nátěry zdí plastovými barvami, které znemožňují vyrývat do zdi různé symboly.

Vyčištění jedné šachty v sedmi- až devítipatrovém domě, natření pletiva rámů a zdí trvá tříčlennému týmu celý týden. Z každé šachty vynosí v průměru půl metráku nepořádku. Lakýrníci objevují desítky dámských vložek, injekcí s jehlami, ale také mrtvé kočky, psy a krysy. Každého půl roku se proto nechávají očkovat proti žloutence a tetanu.

Čištění výtahových šachet lidé berou jako zbytečné

Také podle zástupců dalších podobných firem není pro obyvatele paneláků problém zaplatit čtyři milióny korun za zateplení, ale většina z nich nechápe, proč by měli vydávat několik desítek tisíc za čištění často zapáchajících výtahových šachet, když to nikdy nikdo nedělal.

"Přicházíme jim zkrášlit prostředí k životu, ale berou nás jako nepřátele a často je problém si někde umýt ruce a jít na záchod," uvedl jeden z lakýrníků.

V Plzni je zhruba 750 panelových domů, většinou postavených v 70. a 80. letech. Každý z domů má čtyři až deset vchodů. Vybavit domy novými výtahy, opravit a vyčistit klece nařizuje EU od ledna.

Největším problémem je podle řemeslníků právě hrozba požárů a nemocí. Po celém pletivu a na rámech je odshora až dolů většinou dvoucentimetrová vrstva prachu a navíc výtaháři mají často na dně šachty odložené plechovky s olejem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám