Hlavní obsah

Elegantním spojením dvou bytů vznikl domov pro tři generace

Na paneláky se stále ještě pohlíží jako na podřadné bydlení, přestože v nových „luxusních” bytových domech jsou dispozice mnohdy ještě horší a za jeden čtvereční metr v nich zaplatíme horentní sumy.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek

Starší paneláková sídliště už zarostla zelení, v přízemních prostorách vznikly různé obchůdky, život se tu pomalu stává přijatelnějším než v rušném centru města. Obyvatelé sídlišť už vložili velké finanční částky do technických úprav, zateplení či výměny oken – a panelákové byty se od těch nově postavených zase tolik neliší.

Z dopisu paní Kamily
Vážená redakce, jsem vaší pravidelnou čtenářkou. Nikdy mne nenapadlo, že se i já ocitnu v situaci, kdy budu prosit o radu. Až do nedávna jsme byli čtyřčlenná rodina s dětmi ve věku 17 a 12 let, obývající byt 3+1 na pražském sídlišti a trávící veškeré volné dny na venkově u babičky.
Bydlení je to pohodlné, dvě minuty od bytu je nákupní centrum, ve stejné vzdálenosti metro, dům je v pěkném stavu a stále prochází revitalizací. Jenomže děti rostou jako z vody a místa jako by stále ubývalo. I věkový rozdíl dětí předurčuje jiný denní a noční režim. Babička před časem ovdověla a s postupujícím věkem zvládá zimy na samotě stále hůře, i když za ní jezdíme, jak jen to jde.
Dlouho jsme si lámali hlavu, jak z toho kola ven. Stěhování na samotu 130 kilometrů od Prahy vzhledem k práci a ke studiu dětí nepřipadalo v úvahu. Zapeklitou situaci za nás vyřešili naši sousedi, kteří si koupili domek a nám nabídli 2+kk k odkoupení, což jsme rádi učinili. Myšlenku o spojení obou bytů jsme zavrhli. Z koupeného bytu jsme pouze odkrojili ložnici, sádrokartonem „zazdili“ vchod a ponechali samostatně jakési 1+kk. Odkrojenou ložnici jsme propojili se současným bytem a docílili 4+1. Původní nevýhoda, že děti budou mít průchozí pokoje, se ukázala být výhodou. Babička si vyzkoušela své 30 m² velké zimní království a je velmi nadšená.
A ještě k barvám případné proměny. Máme rádi kombinaci bílé a tmavě hnědé, přírodní materiály, sklo a kámen. Pro děti bychom si představovali přírodní barvu dřeva, babička má ráda béžovou, hnědou a zelenou. Děkuji za radu a přeji vám všem hodně zdaru. Kamila B. Praha

Přání paní Kamily splnila bytová návrhářka Kateřina Mlejnková z časopisu PANEL PLUS. Čtenářka chtěla poradit s vybavením dvou bytů: jednoho malého, který nyní slouží sezónně babičce, ale v budoucnu jej bude obývat jeden z potomků. Druhý byt, který nyní obývá čtyřčlenná rodina, potřebuje několik úprav. Čtenářku především trápí zvětšení koupelny a vybavení dětských pokojů.

Praktické především

U prvního bytu pro babičku jsem řešila především praktičnost a neutrálnost. Nechtěla jsem, aby byt vypadal příliš usedle, ale ani příliš moderně.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Volila jsem jednoduché řešení v provedení světlého dekoru dřeva, ale čisté a rovné linie nábytku – vše především praktické.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Skříňky s úložným prostorem

V předsíni je vestavěná šatní skříň, ale jinak je prostor otevřený a prázdný. Koupelnu a WC jsem spojila, a vytvořila jsem tak větší prostor, který je nyní prostorný a praktický. Tvoří ho sprchový kout, toaleta a samozřejmě umyvadlo a skříňky s úložným prostorem. Vzhledem k velikosti koupelny jsem použila bílé obklady se strukturou RAKO Defile.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nechybí základní vybavení

V obývacím prostoru nesmí chybět základní vybavení jako kuchyňská linka, jídelní kout, sedací kout u TV a postel s praktickým úložným prostorem na lůžkoviny. Tak se prostor zaplní a již není místo pro další vybavení kromě páru skříněk pro uložení drobností. Snažila jsem se prostor nezaplnit a nechat ho co nejsvětlejší.

Obývací prostor s kuchyňským koutem

Vybavení druhého bytu, který obývá rodina, už není tak jednoznačné. V první řadě jsem se snažila vyhnout stavebním úpravám a také zachovat co nejvíce stávajícího vybavení, jako jsou podlaha či interiérové dveře.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Abych mohla vůbec koupelnu trochu zvětšit, bylo nutné provést malou stavební úpravu, a to tak, že došlo ke spojení prostorů původní kuchyně a ložnice. Tak vznikl obývací prostor s kuchyňským koutem, díky čemuž se našel prostor pro zvětšení koupelny.

Celistvá barevná paleta

Aby došlo k vytvoření nové, celistvé barevné palety, kdy jsem vycházela z nových interiérových dveří, musela jsem upravit barvu stávajících parket, která je tedy nově v tmavém provedení tak, aby vše ladilo dohromady.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Stejně tak je v provedení tmavého dřeva i veškeré nábytkové vybavení. S tímto tmavším provedením pak kontrastují bílé stěny a vše oživují použité materiály jako kov, sklo, zrcadla či lesklé provedení kuchyňské linky.

Prostor oživuje lustr

Vybavení kuchyně je jednoduché, maximálně jsem využila prostor pro vybavení a podle požadavků čtenářky zde nechybí ani potravinová skříň. Provedení kuchyně je sice moderní – lesklá lakovaná dvířka, ovšem v provedení bílé kávy a v kombinaci s mramorovou pracovní deskou  je vše klasické a stylové. Prostor nezaplňuje ani jídelní stůl, který působí díky skleněné stolové desce subtilně, a přesto díky masivní stolové noze klasicky. Takové jsou samozřejmě i židle – bytelné a pohodlné. Prostor oživuje křišťálový lustr.

Pohovka a otočné křeslo

Ve druhé části místnosti pak samozřejmě nechybí pohovka a otočné křeslo, skříňky s úložným prostorem a TV. Dekorativně působí textilie a použité sklo a zrcadla.

Čalouněné čelo v ložnici

Nově jsem tak musela vyřešit vybavení ložnice, které je naprosto standardní. Vešly se do ní i malý pracovní stůl a velká postel s obrovským čalouněným čelem.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Vybavení dětských pokojů

Vybavení dětských pokojů se odvíjí od prostorových možností. S ohledem na velké požadavky na dostatek úložného prostoru jsem v pokoji dcery navrhla šatnu, která by měla tento požadavek splňovat.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Také nechybí větší postel a knihovna s pracovním stolem a relaxačním křeslem. Totéž platí pro vybavení pokoje syna.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Koupelna s vanou

Vybavení koupelny je také jednoduché, podle přání čtenářky jsem tam vtěsnala jak vanu, tak i sprchový kout, pračku a umyvadlo s úložným prostorem. WC zůstalo oddělené.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám