Hlavní obsah

Byt v historicky ceněném domě dostal po rekonstrukci velkorysou vstupní halu

Cílem rekonstrukce, kterou potřeboval byt 3+1 o velikosti 131 m² v centru Prahy, bylo především zlepšení úrovně bydlení. To spočívalo v rehabilitaci zašlých původních prostor a modernizaci hygienického zázemí.

Foto: Tomáš Slavík a časopis Bydlení mezi panely

Dům, ve kterém se byt nachází, je součástí kulturního dědictví. Rekonstrukce se tomu přizpůsobila.

Článek

Největší důraz se při rekonstrukci kladl na podpoření velkorysosti prostoru, užití kvalitních materiálů a precizní zpracování detailů. Zadavatelem rekonstrukce je soukromá osoba, byt slouží k dlouhodobému pronájmu.

Blok úřednických nájemních domů, ve kterém se nachází zrekonstruovaná bytová jednotka, postavil roku 1911 v asanačním území Josefova stavitel Josef Žák podle projektu A. Engela. Třítraktové domy s půdorysem do písmene „V“ jsou situovány v urbanisticky příznivé poloze u Starého židovského hřbitova. Do dnešního dne se zachovaly v téměř neporušené podobě.

Domy jsou kulturní nemovitou památkou a od roku 1993 jsou prohlášeny také za památku světového kulturního dědictví UNESCO.

„Prostorný byt v centru Prahy si zaslouží odpovídající dispozice i reprezentativní první dojem. Toho jsme dosáhli díky vybourání stávajících příček ve vstupním prostoru včetně technicky náročného přeložení instalací. Tak vznikla velkorysá obytná vstupní hala, která svými proporcemi odpovídá velikosti bytu,” vysvětluje největší změnu autorka návrhu Jitka Hlaváčková ze Studia acht.

Foto: Tomáš Slavík a časopis Bydlení mezi panely

Prostorná kuchyň a jídelna v jednom

Plošný výtvarný dekor na stěně haly se stal hlavním motivem prostoru a velkoplošný mramor Carrara byl použit i v prostorné koupelně.

Rozšíření vstupní haly

Změna dispozic v rámci rozšíření vstupní haly se dotkla koupelny a toalety, které se kompletně přestavěly a došlo k jejich rozšíření.

Vznikla také šatna, ze které se dá vstoupit jak do ložnice, tak i do obývacího pokoje. Na obývací pokoj navazuje také kuchyň, která se elegantně propojila díky novým čtyřkřídlým skládacím dveřím.

Proměna mezonetového bytu měla vyřešit nevhodné dřívější úpravy

Bydlení

Na přání klienta byl navržen nábytek do ložnice, kuchyňská linka, knihovny, šatní skříně a kryty na radiátory.

V celém bytě byly zachovány cenné architektonické a uměleckořemeslné detaily a prvky, jako původní kazetové dveře nebo mosazné dveřní a okenní kování.

„Spolupráce s klienty byla výborná, s výsledkem byli velice spokojeni,” pochvaluje si proces i výsledek architektka.

Technické informace

  • Na realizaci se podílely firmy: stavební firma Energoforum, Level 02, Sprint Zlín
  • Délka realizace: 12 měsíců
  • Rozpočet: 4 500 000 Kč
  • Užitná plocha: 131 m²
  • Autorka: Jitka Hlaváčková

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám