Hlavní obsah

Bydlení v zeleni poblíž Prahy

Právo, Gisela Růžičková

Bydlet v těsném sousedství metropole a přitom být obklopen zelení je přáním většiny pracovně vytížených mladých lidí, kteří se přes týden nemohou vzdát společenského života, ale o víkendu potřebují relaxovat. Tyto výhody a spoustu dalších nabízí bytový soubor Zlatý kopec. Vzniká v Přezleticích, v těsném sousedství pražské čtvrti Vinoř.

Článek

Zlatý kopec je místo lákavé nejen svým názvem a polohou, ale také zajímavou historií. Nachází se na okraji úrodné Polabské nížiny, kde se kdysi pěstovalo obilí, a když svítilo v podvečer slunce a foukal vítr, pole vytvářela dojem zlatého kopce. Odtud název, ovšem je tu také významné archeologické naleziště.

Z místa pochází vzácný důkaz o prvním ohni i o pozůstatcích nejstaršího člověka v Evropě. Všechny tyto indicie nasvědčují tomu, že tato oblast odnepaměti lidi přitahovala a že se tu dobře žije.

:. Budova D nabízí moderní bydlení v mansardových bytech.  Foto: Archív DůmBydlení

Ojedinělá architektura

Projekt je zvláštní také architektonicky. Jeho půvab spočívá v rozličných domech obdobného stylu, podobně jako ve staročeských vesnicích. Tento bytový soubor působí jako malé kompaktní městečko. Návrh počítá s devíti typy dvou- až čtyřpodlažních budov s šesti a více bytovými jednotkami, garážemi nebo parkovištěm.

Popis jednotlivých budov:
- integrovaný dům
- obytný dům lomený
- obytný dům bodový
- obytný dům mansardový
- obytný dům segmentový
- obytný dům atriový
- obytný dům dvouřadý
- centrum obchodu a služeb, parkovací objekt

Nechybí integrovaný dům, či obytné domy lomené, bodové, mansardové a segmentové, ale také řadové domky a klasické vilky. Zvláštností je atriová budova s okny ven i dovnitř, která osloví zejména mladé lidi. Nejvyšší budova uprostřed bytového souboru bude čtyřpatrová.

V bytovém areálu je naplánováno i dětské hřiště a mnoho zeleně. V centru obytného prostoru vznikne náměstíčko s domem služeb, kde najdou zázemí jak obyvatelé nově vznikajícího bytového souboru, tak i starousedlíci. Stávající občanská vybavenost (mateřská škola, základní škola, zdravotní středisko, lékárna, obchody, restaurace, kadeřnictví, kosmetika atd.) je zatím k dispozici v centru Vinoře.

Možnost větších nákupů nebo návštěvu multikina nabízejí blízká obchodní centra Černý Most či Letňany. O dopravu se postarají autobusy MHD do stanic metra Českomoravská nebo Černý Most. Po dokončení nových stanic metra v Letňanech a na Proseku se dopravní možnosti ještě rozšíří.

:. Budova F je atraktivní dvoupodlažní budova s atriem.  Foto: Archív DůmBydlení

Bydlení obklopené zelení

Výhodou tohoto projektu je již zmíněné bydlení v klidu a zeleni. Na dosah je přírodní rezervace Vinořský park, Ctěnický háj, Ctěnický zámek a hrad Jenštejn. Příjemné okolí je navíc vhodné pro výlety na kole a pro projížďky na koních. Projekt počítá se zelení v hojném počtu. To proto, aby se oddělila vinořská komunikace přirozenou překážkou v podobě stromů.

A ceny? Průměrně velký byt o rozměrech 75 m2 vyjde na 2 978 106 Kč včetně DPH. Nejmenší byty mají kolem 35 m2, největší 120 m2. Zatímco byty ve vyšších patrech disponují balkonem nebo terasou, byty v přízemí mají předzahrádku, takže na své si přijdou i milovníci rostlin. V některých bytech mohou být i krby.

Celkový počet 343 nových bytů postaví investor na ploše 60 000 m2. Průběh výstavby je naplánován do několika etap, první z nich představuje přibližně 125 bytů. Prodej je zahájen v budovách typu H, I, F a v krátké době také v budově D.

Reklama

Výběr článků

Načítám