Hlavní obsah

Barokní pivovar v Olomouci čeká na rekonstrukci řadu let

Právo, Miloslav Hradil
OLOMOUC

Chátrající bývalý měšťanský pivovar z roku 1706 v Lafayettově ulici v centru Olomouce čeká již mnoho let na rekonstrukci. K té však zřejmě dojde až poté, co tato kulturní památka najde nové využití, jež by nenarušilo její stavebně historickou hodnotu.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Objekt bývalého pivovaru v centru Olomouce již řadu let chátrá.

Článek

Olomoučtí památkáři se nyní vyjadřují k návrhu vlastníka objektu, akciové společnosti Měšťanský pivovar Olomouc, jež by chtěla v suterénu budovy vybudovat garáže, nad nimi obchodní centrum a v rozlehlém podkroví hlavní budovy kanceláře.

Podle Františka Chupíka z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu je problematický záměr přebudovat vnitřní stavební prvky barokní budovy, především však zvětšit její okna.

"V budově je samozřejmě nedostatek světla, přestavba oken by ale zcela změnila technický charakter památky. Uvědomujeme si, že využití tak velkého objektu se hledá obtížně, a určitě nechceme, aby tato památka dělala svým špatným stavem městu nadále ostudu, a tak se snažíme být co nejtolerantnější. V některých věcech ovšem ustoupit nemůžeme,“ uvedl Chupík.

Hledá se investor

Na památkáře se podle něj v minulosti obrátilo již několik zájemců o přestavbu, všichni však nakonec od svého úmyslu odstoupili. „Rádi bychom, aby se tentokrát přijatelné řešení našlo,“ uzavřel Chupík.

Jiřina Oslzlová, členka představenstva společnosti Měšťanský pivovar Olomouc, se chce k názoru památkářů vyjádřit, až dostane jejich písemné stanovisko. Připomněla ale nedobrý stav objektu i dosavadní neúspěšné pokusy o jeho využití.

„Nyní hledáme investora a zajímáme se o možné dotace na rekonstrukci,“ dodala. Komplex bývalého pivovaru „Právovárečného měšťanstva královského hlavního města Olomouce“ stojí mezi ulicemi Lafayettovou, Mlýnskou a Uhelnou.

Pivo se zde vařilo až do roku 1895, kdy byl uveden do provozu nový velký pivovar na Nové Ulici. Ve starém podniku, stejně jako v později postaveném druhém měšťanském pivovaru v dnešní Sokolské ulici, pak už zůstala jenom sladovna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám