Hlavní obsah

Barokní kravín v Třebíči se změní v minizoo

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třebíč

Zchátralý objekt zámeckého kravína v Třebíči by se mohl stát novou atrakcí pro turisty. Uspěje-li tamní radnice s žádostí o evropské peníze, už v roce 2013 by měla první návštěvníky vítat obnovená barokní budova plná chlupatých a pernatých obyvatel.

Foto: Jana Pechová, Právo

Pokud plány vyjdou, získá město další skvost. Odhalit zajímavé detaily lze i po dlouhé době chátrání.

Článek

Průchozí expozice by měla soustředit zvířata, která se kdysi v hospodářském zázemí areálu skutečně chovala.

Torzo obrovské dvoupatrové budovy má propadlou střechu a ze všech stran jí prorůstají náletové dřeviny. Jen pozorný milovník architektury je schopen odhalit, že demolice by znamenala nenahraditelnou škodu. Festovní práce našich předků totiž pomohla uchovat i zajímavé detaily. „Nic jiného než oprava nepřipadá v úvahu, i když jde o objekt velmi zdevastovaný. Jde totiž o budovu s cennými barokními prvky,“ prozradila startovní motiv k projektu místostarostka Marie Černá.

Myšlenka na využití areálu není nová, potřebnou investici si však město ze svého rozpočtu nemohlo a ani dnes nemůže dovolit. Celkové náklady na projekt se totiž odhadují na 70 miliónů korun. Pomůže-li Evropa, Třebíč by v nadcházejících dvou letech investovala zhruba 20 miliónů. Alespoň takovou výši spoluúčasti v žádosti do regionálního operačního programu Třebíčští navrhují. Doufají přitom, že uspějí: projekt se bezprostředně týká rozvoje cestovního ruchu a přináší další aktivitu do nabídky v areálu na seznamu UNESCO.

Rekonstrukce by mohla začít už v závěru roku

Minizookoutek alias zámecký hospodářský dvůr by měl být celoročně přístupný a více než osm desítek zvířat zejména rodinám s dětmi či školním třídám nabídne přehlídku celé „domácí“ škály. Od největších krav a koní po drůbež a králíky, včetně koz či oslů, ale také třeba pávy a pštrosy.

„Na drobných savcích se domlouváme s jihlavskou zoo,“ prozradila místostarostka Černá pokročilé stadium příprav a naznačila tak, že úspěchu žádosti o dotaci město přičítá značné šance. Součet všech lákadel, která v areálu jsou či vbrzku vzniknou, totiž zvyšuje pravděpodobnost, že délka pobytu turistů v místě se podstatně protáhne a dá možnost vyžití různým věkovým a zájmovým skupinám.

Klepat na základní kámen rekonstrukce by se tak mohlo už v závěru letošního roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám