Hlavní obsah

Zapomeňte na automobilové akumulátory, přicházejí kondenzátory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší problém s elektromobily je v jejich akumulátorech. Ty jsou velké, těžké, plné vzácných kovů, takže jsou i drahé. A navíc jejich kapacita je malá, nevydrží navěky a po skončení životnosti si s nimi nakonec nebudeme vědět rady. Co s tím? Přicházejí superkondenzátory.

Foto: Phoenix Contact

Kondenzátor v budoucnu nahradí akumulátory.

Článek

Univerzity v Surrey a Bristolu hledaly recept na to, jak zcela omezit akumulátory v autech. Hlavně v těch elektrických. Jejich výzkum se zaměřil na elektrosoučástku, která je známá už od osmnáctého století – kondenzátor. Jeho umístění v automobilech už nyní vyzkoušeno je. Například Mazda instalovala kondenzátor do svých vozů, aby nahradil drahé a náročné akumulátory pro stop-start systémy.

Jenže kapacita kondenzátorů nedostačuje na to, aby byly použity jako náhrada za akumulátory v dlouhodobém provozu. Výše uvedené univerzity však dokázaly vytvořit superkondenzátor, který je tisíckrát výkonnější než současné akumulátory.

Má navíc ohromnou spoustu výhod. Především jej lze nabít na plnou kapacitu za několik sekund. Dále nepoužívá drahé vzácné kovy a jeho výroba je výrazně jednodušší. Stejně tak i při následném rozebrání je ekologická zátěž mnohem menší. V neposlední řadě je důležité vědět, že má několikanásobně vyšší životnost proti akumulátorům.

Proč ještě tahle věc není na silnicích? Bude. Společnosti Augmented Optics Ltd a Supercapacitor Materials Ltd mající patenty na tuhle součástku nyní hledají partnera pro výrobu, vývoj a testování v reálných podmínkách. Podle informací by chtěly postavit první testovací auto na silnice už příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám